Sarvijousia 2024

Tuumailen täällä että onko tuossa alemmassa tataarirungossa liian vähän refleksiä… Ainahan siihen voi laittaa lisää paunoja, eli paksummat lavat. Sillä lisääntyy rasitus kummasti.

Kohta on sarvet ja puurungot siloitettu liimapinnasta. Ensi viikolla alkaa yhteenliimaus.

5 tykkäystä

Millainen loppu on ahneella? Pätee myös refleksin ahnehtijaan. Varsinkin jos olet käyttöjousta tekemässä.

1 tykkäys

Tuo on 145cm jousi… Siinä on ehkä puolet orkkisjousien refleksistä. Voihan se olla että monenlaista on tehty ja tarvitaan enemmän käyttökokemusta että tietää mikä on hyvä.
Mutta tehdään näillä nyt sitten kuitenkin.

Hupsista, ei tullu kaikinpuolin priimaa. Tuo kahvan seutu on vaikea kun siinä alussa ei saa kunnolla köyteen painetta. Pitää höyryttää auki ja puristaa takasin kiinni. Tämän takia käytetään nahkaliimaa!!



Tuli noista sarven liimauksista mieleen että onko antaa vinkkejä minkä mallinen tuo “soppakauha” kannattaisi olla? Mietin että joku reikä kärkeen josta se köysi menee läpi ja kävi ihan sellainenkin idea mielessä että virittelee jonkun rullatelineen siihen keppiin itseensä kiinni josta köysi kiertyy kepin ympäri. Ei tarvitsisi koko ajan kieputtaa köysikasaa jousen ympäri. En tiedä sitten olisiko liian kömpelö ja painava tuollainen viritys mutta kokeilemalla se selviää.

Joku tämän tyylinen

Nerokas korjaus tuossa yhdessä jousessa. Liian kapea vaahtera niin liimasin vaan pienen lätyn vaahteralaminaattia. :smiley: Näyttäisi kelpaavan…






2 tykkäystä

Menna kyseli tossa että montako sarvijousta olen tehnyt, niin nyt menee 51kpl rikki tällä uudella setillä… Muutto on vähän hidastanut hommia, mutta yritän kihnuttaa pituusjouset ainakin jänneselystyskondikseen tässä tammikuun aikana.
Nyt kun siirryin jalkajänteeseen niin kylläpä kestää jänteiden repimisessä aikaa. Mutta jos jousi kestää, ei se haittaa mitään.

Noita jousientekomääriä kun laskee niin vähän hävettää ettei ole homma paremmin hanskassa tolla voluumilla. :sweat_smile:

6 tykkäystä

Kuinka monta on

  • ehjiä
  • hajonnut
  • hyviä
  • huonoja
1 tykkäys

Miten tommosiin kysymyksiin käsityöläinen pystyy vastaamaan?
44kpl oon tehnyt ja kaikki on huonoja. Mitenkäs mä muutenkaan pystysin lisää tekemään? :smile:
Todella moni on mennyt rikki, eikä koskaan ole päässeet ampumakuntoon. Ainakin 20kpl ja se on paljon… Mutta niiden ansiosta oon saanut paljon muotoilu&jänneselystyskokemusta ihan lyhyessä ajassa.

Ehjiä ja siten ihan hyviä niistä on n. 15kpl. Ja vaikka seuraavasta setistä tulisi täydellisiä jousia niin siltihän näitä pitää tehdä lisää. Nimittäin eri paunasia ja eri tyylisiä!

4 tykkäystä

Ensimmäinen 112cm pituusjousirunko valmiiksi muotoiltu. Tosi vaikea päättää millon muotoilu on valmis… Nytkin tekisi mieli vielä kasaneita kaventaa ja kahvaa pienentää. Onneksi jänteiden jälkeen pääsee aika paljon vielä vaikuttamaan taipumaan ja muotoon.

Nämä pidemmät 112cm jouset näyttävät asettuvan 250-260g maastoon. Siihen 70g jännettä ja 70g liimaa. Sen jälkeen pienet tilleröinnit ja nokkien muotoilut niin n. 380g? Alkaa olla painavia pituusjousiksi!

Tämä näyttää olevan vähemmän vastakaareva kuin ne minun kaksi runkoa, jotka tein sinun antaman muotin mukaisesti. Vaikka muotti oli nimellisesti 110 sentin jouselle, niin niistä minun taitaa tulla pari senttiä pidempiä. Tämä pituusjousen pituus on vähän kysymysmerkki – milloin 108 cm tai alle, milloin 110, 112, milloin pidempi? Toki nyt tiedän pituuden merkityksen rasitusten ja ammuttavuuden kannalta mutta jos pyritään puolen kilometrin tuolle puolen, niin miksi tehdä tuollaisia “Alkaa olla painavia pituusjousiksi!” -jousia?

Joo, koska tämä on eri muotista kun se sulle antama. En viittiny kaikkia muotteja sulle kiikuttaa.
Hyvä siitä vastakaarevammastakin tulee, mullakin on pari niitä tossa.

Jousestahan tulee ihan niin pitkä kun päättää. Sahaa vaan nokkiuran ja thats it. Ihan realistisesti samasta muotista tulleesta rungosta voi tehdä 108-112cm jousia noin ylipäätään. Uran sijainti ja kärjen geometria on vähän erilainen, mutta usein sillä ei ole juuri mitään väliä.

Rikoppa ensin itse 20 jousta.
Massaa nyt ylipäätään on vaikea tietää tarkkaan ennenkö jousi on tilleröity.

Eli tavoitteena tehdä hieman luotettavampi puolen kilometrin jousi?

Periaatteessa noin, mutta 600m joustahan tässä haetaan.
Ehkä 110-112cm olisi parempi kun jousessa on paunoja 100#?
Ne Cem:n jouset jolla molempina vuosina on ammuttu pisimmät laukaukset turkissa (2022 & 2023) on olleet vain tavallisia "sota"jousia. Eivät siis ollenkaan yhtä refleksisiä, kapeita ja lyhyitä kuin pituusjouset.
Muistaakseni 2022 pisimmän 495m laukauksen ampui 114cm jousi ja nyt 2023 sen 566m ampui 112cm jousi.

Muotoilin juuri refleksisempää 110cm runkoa, tästä tulee jo 230g ja aika paljon sirompi. Kunhan nyt tässä tekee erilaisia jousia ja testailee.

1 tykkäys

Ensimmäinen selystys tehty. Otetaas rauhassa ja katsotaan tämä kondikseen… Jos sunnuntaina on vielä ruskea, läpinäkyvä pinta niin sitten jatketaan.

Siitä on pari vuotta aikaa kun jalkajänteellä selystin jousia. Tuntuu siltä että tämä on niin paljon tiukempaa tavaraa, että voi saada yhdellä kerroksella jo 1-1,5mm paksun jänneselän. Ja muistikuvat onkin että aikoinaan 3 kerroksella sai todella ruhtinaallisen kerroksen jännettä jouseen, joskus jopa liikaa.



6 tykkäystä

112cm jousi painoi nyt 50g enemmän yhdellä kerroksella jänteitä. On siis aika painavaa tavaraa jalkajänne. Paksuutta oli tullut 1mm. Raspailin vähän kahvan sivuja niin on huomattavasti kovempi pinta kun on terve jalkajänne. Se olikin yksi epäilyttävä asia selkäjänteessä - pinta oli jotenkin pehmeä ja huokoinen.
No nyt oli komeen ruskee pinta kuivaneenakin ja läpinäkyvä, joten päätin liimata kaikki 4 pituusjousta.

Kuvissa myös jousiräkki. On hyvä pitää aina eri jäykkyyksisiä jousia vireessä. 80# @ 27", 94# @ 27" ja 95# @ 32" niin pääsee treenaamaan vetämistä!





10 tykkäystä

Komeeta

Kiitos!

Semmonen huomio muuten nyt jänneselystykseen minkä opin viimeksi Istanbulissa. Adamilla oli jousen kahvassa tosi vähän jännettä sivulla, joka tekee kahvasta stabiilimman sekä kapean. Koska puu on jäykempi. Samoin kasanin yläpäässä todella ohuesti jännettä, Ivar hehkutti tätä myös.
Ajattelin nyt mennä ihan yhdellä kerroksella jänteitä noissa paikoissa.

Kahvassa, taipuvissa osissa ja kasan eye = 3 kerrosta
Kasan keskikohta = 2 kerrosta
Kasan yläosa ja kahvan sivut = 1 kerrosta

Yksi kerros on karkeasti milli. Tuolla periaatteella uskoisin että pääsee kevyimpään suorituskykyiseen jouseen

1 tykkäys

Tietysti jänteitä vähemmän alueille joissa rasitus pienempi, keveys haku jousen päitä kohden vähemmällä jännemäärällä. Tein näin jo muutaman jännejousen tehtyäni.