Saksalainen 1400-luvun varsijousi

Ok, postataas ihan oma ketju tähän proggikseen.

Eli tarkoituksena on tehdä 1400 luvun varsijousi. Näitä käytettiin mm. Malborkin linnassa 1400 luvulla. Jousi viritetään yksikoukkuisella viritysvyöllä, mutta tarpeen vaatiessa kaksikoukkukin löytyy. Paunoja n. 300-400, riippuen jänteiden ja sarven paksuudesta. Tavoite on väh. 300. Mahdollisuus on lisätä myös puukaarta lisäpaunojen saamiseksi.

Kuvia;

Tukki tulee hyvin kuivatetusta koivusta, tosin ostin tuollaista cherry-pintaöljyä joka näyttäisi omaan silmään kauniilta tuoden esiin puun kauneuden. Mehiläisvaha toki päälle.Saarnesta tekivät keskiajalla tukkeja, tosin en löydä saarnea mistään.

Jalkatuki tulee teräslatasta, tukki/kaari köydet hamppuköydestä. Virepyörä, liipaisin, sivulevyt teräksestä myös. Tukissa myös tärkeä “reinforcing pin” tuossa tukin etuosassa, joka estää halkeamien syntymistä - kaari haluaa ammuttaessa painua aina vähän alaspäin. Jänne tulee pellavasta.

Kaareen sarvea ja hirven jänteitä. Päällystän kaaren yksinkertaisesti ruskealla nahalla Taitavasti.

Nuolet 30 cm, joissa rautakärjet ja valk.linnunsulat. Alle 300 paunaisiin varsijousiin linnunsulat on ok, 300 ylöspäin kannattaa käyttää puusulkia.

Todella yksinkertainen mutta eleganttinen vempele. Voin tuoda jousen sitten näytille esim. keskiaikamarkkinoille Turkuun tms tai esim. jonnekkin jousiammuntakisoihin.

ps. alkuperäinen ideani oli tehdä cranequin-jousi, mutta tällähetkellä tykkään enemmän primitiivilookista.

1 tykkäys

Mulla on saarnea lautatavarana iso läjä. Ne eivät ole jousikelpoa tavaraa kaariin huonon syykulun vuoksi, mutta tukkeja niistä teksi kamalan paljon. Ostin “hukkapuuta” Emer oy:stä yksi vuosi 600 eurolla, koko peräkärryllisen. Jalavaa mulla isoista tukeista noin 15x15cm ajettuna.

1 tykkäys

Itse oon kaksi noita Todd jousia korjannu. Toisesta meni laikaisu mekanismi ja toisessa jänne heitti ulos laukasun jälkeen.

Noissa Todin jousissa on vain se murhe, että nuo kaaret ovat tehty liian kaareviksi ollakseen kunnolla toimivia. Nämä ovatkin tehty rekvisiitaksi sekä tapahtuma käyttöön.
Tuokin yksilö on jotain +300lb, mutta maasta jänteelle veto meni jopa kertaalleen ilman apuvälineitäkin
Rakenne noissa on 1cm paksu jousiteräs levyn jonka päät on taottu sekä jonka selkään on liimattu puun palasia antamaan sarvikaarelle ominaisen pyöreän selän. Päälle sitten kontaktiliimaa ja kangas joka vielä käsitellään sulattamalla mehiläisvahaa pintaan.

11655518_10207312910247696_1711351280_n
11655304_10207312910327698_1907939646_n
11653351_10207312910487702_507396693_n

Oletko siis ostanut Toddin varsijousia kaksin kappalein?

En vaan olen korjannut muiden ostoksia lukuisien käyttö kertojen jälkeen.

300 paunaa on 136 kiloa. Pitää kyllä olla jonkun verran punttia että vetää vireeseen ilman apuvälineitä. Tuo vyöhihna koukulla näyttää mielestäni myös turhan heppoiselta.
Oma kaareni tulee olemaan vain noin 200 paunainen, mutta jänne tuntuu lähinnä rautatangolta. Kaksin käsin kiskomalla saan vedettyä hikiset kymmenisen senttiä ilman kudosvaurioita. Voi olla että kärkien vastakaarilla on vaikutusta asiaan.

Siinä tuo liiallinenkäyryys toimiikin koko pauna määrää vastaan. Ei sitä tarvinnut vetää kuin se joku 12 senttiä. Ekat sentit ei tunnu missään ja vasta viimeiset neljä alkaa pistämään vastaan.

Onhan tuo jonkinmoinen paino. Hauskahan se olisi yrittää vetää jotain jäykkää varsijousta vireeseen kun salin puolella sitä löytää itsensä vetämässä maasta ihan muutenkin… Meniskö enemmänkin kun 150 kiloa. Riippuu paljolti varmasti jänteen ohuudesta.

Noissa jänne on siinä 12mm kohdilla.
Tuon kokeiltavan jousen vireelle repiminen oli kyllä ihan pe***estä kun siinä oli kaikki osat tiellä ja lataus oli tehtävä niin että kaveri sujauttaa pähkinän ja jänteen oikeaan asentoon. Minulla kun oli kaikki keskittyminen siinä jänteessä ja sormet täysin tiellä. Otti ihan kivasti näpeille vaikka eihän tuo ollut paunojensa puolesta mikään mahdottomuus.

Kuulostaa oudolta, että Toddin jousissa laukaisumekanismit hajoaa ja jänteet irtoilee. Mies kun pyytää v-jousistaan tuollaista tuhatta puntaa ja tykötarpeiden kanssa helposti enemmän, ja ihan perusteista on kyse.

Laukasu mekanismillä tarkitan että sarvimutteriin (nut) tuli halkeama kun se oli jostain pudonnut jonnekkin kalliota vasten joten tein uuden. Tuota jänteen yli lentoa spekuloitiin kauan että mitä voisi sille tehdä. Pyydyimme siihen että otan laikalla hieman kulmaa alaspäin sekä vähennän kärjen ympärille menevää kangas palaa aavistuksen. Toinen vaihtoehto olisi ollut että jänteen silmukkaa pienennettäisiin, mutta asiakas ei tästä ollut niin vakuuttunut että auttaisi joten toimimme ekan idean mukaan.

Jees…nuo Todin jouset on tosiaan vähän turhan myötäkäyriä, oikeita komposiittejahan tuo ei ole kuulemma tehnyt vielä yhtään…

JMennalta sain tosiaan saarnet, sarvet ja liimat tähän proggikseen, pitäs vaan löytää vannesaha millä sahaan noita enämpi muotoon. Tuomolta tilasin myös jänteitä. Niitä pitää vissiin lisää vielä saada jostain. Olen jo alustavasti opiskellut sarvi/puu/jänne kaaren tekoa. Tämä proggis vie noin 2-3 v aikaa tod.näk, koska haluan tehdä tästä niin pitkälle replican kuin mahdollista.

projekti jää pitkälle tauolle…

Kirjasta mike loades: the crossbow

OK. Jatketaas myös tämän projektin parissa. Foorumilla nyt monet tuntuvat tekevät sarvijännejousia ja niistä saan helppiä tähän proggikseen. Ainut mikä vähän hirvittää on nuo paunat mutta hei ! Aina voi lisätä sopivasti vastakäyryyttä :wink:

Minulla ei tosiaan ole kokemusta sarvista eikä jänteistä ylipäätään niin säätämiseksi menee joten kaikki apu otetaan vastaan. Yksi vaihtoehto olisi tehdä testijousia ensin, mutta se ei tule kyseeseen ajankäytön takia.

Tod Todeschinilta saan mitat tähän jousityyppiin ja tukin mittoihin. Virityslaitteeksi voisi toki periaatteessa myös tehdä goat’s foot lever:n, mutta koska alkuperäinen idea on virittää vyöllä niin sillä mennään.

Koska kyseessä on sotajousi, ei kaarea tarvitse käärmeennahalla päällystää vaan joko nahka tai maalattu tuohipäällystys (birch bark) riittää. Aion vielä nämä tarkastaa Todilta.

Tämä on nyt siis autenttinen replica, eikä omia muokkauksia näin ollen hyväksytä.

Eihän noita sarvijännejousia tee kuin Jere. Toki Tuomo aloittelee ja moni muukin uhoaa tekevänsä. Jousikurssillani on 4 sarvijousta tekeillä, mutta niissä on epoksia liimana sarven ja runkopuun välissä, niin ne eivät ole aivan perinnejousia.
Lue Visa vanhalta foorumilta jännejousi, jännejousenvalmistus jne… kyllä pääsee jyvälle hommasta.

1 tykkäys

Pakkohan se on tilata vaikka en saksaa osakkaan…

Noniin, time has come. Tieni vie komposiittimaailmaan. Jos vaikka kompovarsarillakii pääsee vielä ampumaan, kaaren täytyy kuitenkin kuivaa pitkään.

Tämmöistä katsonut, hyvä tutoriaali…

Paukutin hirvenjänteet puuvasaralla, kohta laitan videon mukaan naulakasan läpi säikeiksi.

Kaari muodostuu sarvet, tammi, jänteet. Puucore kun noita mennan sarvia oli siis kaksi. Tästä tulee vähän kuin turkkilainen mutta vain pieni recurve ja normaalia enemmän jänteitä. Tuohipäällyste.

Huomenna leikkaan sarvet vannesahalla ja teen tammicoren! Hyvästi feikkijouset !!!

Mukavasti nyt projekteja työn alla mutta ompahan tekemistä.

edit. tuo vaan testiä lopullista, oikeaa komposiittia varten. Perusteet opittava ensin.