Rajamäen jousipaja kausi 23-24

Rajamäen jousipajalla on tehty jousia nyt toista vuotta siirrettyäni pajan Klaukkalasta. Siellä oli viisi tai kuusi vuotta muistaakseni läpi kauden kurssit + aiemmat lyhytkurssit.
Rajamäellä hyvä pöhinä. Samaan aikaan tehdään käytännössä kaikkea esim tänään:
Vaahteraa kuorittiin, isoa aihiota.
Sahattiin sivuprofiileja jousiin ja sitten niiden raspausta, saarni ja osage. Nokkiutren tekoa ja ensimmäisiä taivutuksia tilleripuussa ylipitkällä jänteellä.
Yksi kädensija valmistui.
Eräs teki sarvivahvisteisia nokkeja. Toinen teki tavallisia selfnokkeja (itsenokkeja?!!).
Kaksi valmisti jänteet lastenjousiin jännejigissä.
Yksi visainen omenapuulyhäri kosahti.
Kaksi jänneselysti jousiaan. Marjakuusi- ja syreeniaihio. Toinen vastakäyrillä päillä.

4 tykkäystä


7 tykkäystä



4 tykkäystä



7 tykkäystä

Jaa teksti jäi…
Tosiaan kuvissa sisäänammunnassa oleva kurssilla tekemäni syreeni jännejousi. Laittelen paremmat kuvat ja tiedot sitten kun etenee hyvään pisteeseen.
Jousen pituus on 52 tuumaa.

Hyvännäkönen jousi!

Syreenijännäri on siitä hyvä että siihen saa vaikka 80 paunaa jos siltä tuntuu. :smiley: Eikä tule lelua ihan vahingossa.

1 tykkäys

Hyvältähän tuo näyttää!

Ai että on hieno!

Nikolain ensimmäinen jännejousi. Ammuntajänne itsepunottu pellava. Nikolai on tekijämiehiä. Aloitti pajalla syksyllä ja jousta oheistarpeineen syntyy kuin veteraanilta ikään.
Syreeniaihio ei ollut helpoimmasta päästä jännejouseksi. Lustot oli hyvät, mutta mutkaa oli kumpaakin suuntaan ja ja vielä sydänlhoa kädensijan kohdalla joka rajoitti muotoilua ja paunija jne… Siitä Nikolai kuitenkin maltilla pusersi komean preeriajousen. Jousi heittää napakasti ja muistaakseni paunat oli reilua 40lbs 20" vedolla. Vedettiinkö sitä jo pidemälle en muista. Tulee kuitenkin 23" vetoinen jousi.

Jousipajalla ollut hyvä meininki kaudella 23-24 ja Jereltä tilasinkin 3 paria sarvia ensi kaudelle.
2 sarvijousta on jousipajalla tehty (2018-20 muistaakseni), ensi kaudella lyödään numerot uusiksi ja koetetaan saada jousista enemmän trad. tyyppisiä. Edelliset jouset oli hieman sekoitusta Unkari/Mongoljousista. Patis tyyppiset, joskin mitat jouduttiin soveltamaan kun Patiksella ei työmittoja (materiaalien paksuudet) ollut muistissa. Nyt tehdyistä jousista on mitat muistissa, joten sen mallisten jousien paunat saa arvioitua jo suunnitteluvaiheessa ainakin 10lbs tarkkuudella.
Jere on ollut huikea uran uurtaja maassamme sarvijousien kanssa ja sieltä mittaa löytyy nyt jakoon useampaankin lääniin ja useammasta jousimallista.

5 tykkäystä

Nurmijärven opiston näyttelyssä esittäytyy myös jousipaja. Esillä kaikenlaisia käsitöitä, taidetta esim tekstiili, keramiikka, pronssivaluja, maalauksia, puutöitä jne.

Jousipaja mukana. Klaukkala Aitohelmi Klaukkalantie 72. Näyttely on avoinna 10-18, vkonloppuna 10-16. Avajaiset on huomenna, viimeinen päivä on 3.5.

Jousia tammesta, jalavasta, saarnesta, marjakuusesta, kirsikasta, bambujalavabullet, vaahtera. Jännejousia saarnesta, marjakuusesta ja syreenistä. Yksi hieman keskeneräinen sarvijousi.

Monenlaisia nuolia tekijänsä käsialan mukaan, mänty, kuusi, seetri ja ruususta vesanuolet. Oikein tuohikoristeilla. Nuoliviinejä.
Esim tosi päheä haulikon laukusta modifioitu nuoliviine.



3 tykkäystä

Detaljeja









8 tykkäystä

Menna on kyllä tehnyt ansiokasta työtä perinnejousitietouden levittämisessä! Hienoja jousia ja nuolia, ja kivasti erilaisia malleja, etteivät kaikki ole samasta muotista pullahtaneita.

Mikäs jousi tuo neljäs alhaalta laskien on? Hyvin on pysynyt suorana ja muutenkin näyttää tyylikkäältä.

1 tykkäys

Telineessä neljäs alhaalta (tuo vaaleampi) on meikäläisen tuunailema vaahterajousi. Se valmistui viime marraskuussa, ja kun talvi on ollut mikä on, niin sillä ei ole vielä kovin paljon ammuttu. Ennen näyttelyyn viemistä vielä vähän kavensin kahvaa, niin sopii paremmin naiselliseen kouraani. Noissa detaljikuvissa on lähikuva tästä uudemmasta mustasta kahvanahasta. Tilleröinnin lopulla jouseen mitattiin 40#@20", mutta lopulliset paunat varsinaisella vetopituudella taitavat olla vieläkin katsomatta. Vaikuttaa oikein mukavan napakalta jouselta, mutta lopullinen arvostelu vaatii, että pääsisin sitä kunnolla pitkiltä (roundi)matkoilta testailemaan.

4 tykkäystä

Joo, ehkä lievä renessanssi on tapahtumassa omassa jousiharrastuksessa. Kun on ite innoissaan, tarttuu se tekijöihin ja toisinpäin.

Tiinan vaahteran lavat on leveät, etuprofiili hieman eskimou/mölletyyppinen kapeilla, jäykillä kärjillä. Muotoilu on Tiinan omasta kynästä ja onnistunut.

Onkin vaikea olla myymättä tekijöille vain omaa lempimalliaan jousien/nuolien teossa. Onneksi jengillä on omia näkemyksiä/riskinottoa ja ne kehittyvät alati tehdessä. Silloin elän mukana tilanteessa. Kannustus valitsemaan historiallisia esimerkkejä toimii myös.

Olisi kiva tietää kuin monen jousen valmistumisen kanssa olen ollut tekemisissä lukien mukaan vkonloppukurssit joissa hakattiin 10-15 jousta valmiiksi. Tämä viikottainen 3 tuntinen on kuitenkin paljon mielenkiintoisempaa ja antoisampaa. Ei tarvitse tyytyä vähään, vaan tavoitteet voi olla heti korkealla.

Tänä vuonna toteutuu myös ensimmäinen nuoliviinen valmistuskurssi lokakuussa jos osallistujia tulee tarpeeksi. Vkonloppu on nafti aika siihen, mutta siihen mahtuu laajan alueen esittely, nahkojen leikkuu ja tukirakenteiden teko.
Hienoviritykset ja koristelut jäänee omalla ajalla tehtäviksi.

5 tykkäystä


Ja niinhän siinä kävi että tammesta tehty parimetrinen pitkäjousi posahti radalla, onneksi en ehtinyt vielä viimeistelemään, silloin olisi saattanut jo harmittaakin.

Ei ollut saranakohtaa, eikä oksaa, tiedä näitä, henkimaailman juttuja.

R.I.P. sotakeppi. Harjoitukset jatkuu.

3 tykkäystä

Selkäpuoli petti tässä tapauksessa.

Räjähdyskohta on levinnyt laajalle alueelle alun jo aika laajasta repeämästä. Kertoo että oli koko lailla tasalaatuinen puu ja ok tilleri. SEn muistankin hyväksi.

JOs tämä nyt tappion hetkellä yhtään lohduttaa…

Joskus ne katkeavat ilman mitään havaittavaa syytä. Tästä on varmaankin jokaisella jousia tehneellä kokemuksia. “Paras” näkemäni tapaus oli, kun Auer sai noin 50 cm vedolla poikki pitkähkön hikkorijousen. Sitä ennen kuvittelin hikkorin olevan katkeamaton jousipuu. Jousi oli Turussa asuneen Jake Levin tekemä. Ihan UFO-ilmiö tämä.

1 tykkäys