Pyramidijousi Raidasta

Tässä olis eka ampumakuntoon ehjänä pysynyt jousi minkä olen tehnyt. Pituus nokista nokkiin 170cm. Leveys 60mm josta kapenee n. 16mm. Paksuus 15mm lavan tyvestä ja 12mm kärjestä.
Selystetty raakanahalla(koiran puruluusta). Vatsa paahdettu. Pintakäsitelty öljyllä. 45# 28" vedolla.

2 tykkäystä

Onpa kiva nähdä neljävitonen raita-ase. Olettaisin vedon pehmeäksi ja käynnin tasaiseksi. Jousi luokittuu lähinnä puoli-pyramidiksi, sillä sen kaari ei ole tyvestä kärkeen tasapaksu, mutta kyse on vain nimilapuista. Olennaisempaa on, että pistoolikahva, nuolihylly ja nokinpaikat tekevät jousesta visusti modernin muoviajan ampumavälineen erona primitiivijousiin.

Onpas upea jousi! Tällaista toimivaa, 45-paunaista raitajousta näkee harvoin. Mikäs on tuon sivuprofiili ilman jännettä - onko paljonkin myötäkäyryyttä vai auttoiko paahtaminen? Entä onko täyden vedon kuvaa saatavilla? Oletko tasoittanut jousen selän vai onko tuo tehty isosta puusta? Noinkin leveäksi jouseksi selkä näyttää tasaiselta.

Tuukka - pyramidijousi tarkoittaa lähinnä sitä, että lavat kaventuvat tasaisesti kahvan alueelta kohti lapojen kärkiä, nimitys kertoo siis jousen etuprofiilin muodon. Siinä mielessä tämä on selvästi pyramidijousi. Teoriassa ideaalisen pyramidijousen optimaalinen tillerimuoto saavutetaan, kun lapa on tasapaksu - mutta vain siinä tapauksessa, että lapa tosiaan kapenee nollaan. Reaalinen jousi ei voi koskaan olla tällainen, vaan lavan kärjellä on tietty leveys, jolloin optimaalisen tillerimuoto saavuttamiseksi lavan pitää ohentua jonkin verran kärkiä kohti. Jos katsot jänteellä-kuvaa, niin taipuminen keskittyy pitkälti sisäkaariin, vaikka lavat ohenevatkin, kuten pitääkin, kohti kärkiä.

Lisäksi, minusta on aivan turhaa tarttua niinkin epäolennaiseen asiaan kuin kyseisen jousen primitiivisyys. Kukaan ei ollut väittänyt tätä primitiivijouseksi ja oletan, että tekijän tarkoitus oli nimenomaan tehdä hyvä ja toimiva käyttöjousi - ja se onnistui kuvien perusteella hienosti. Jousessa ei sitä paitsi ole nuolihyllyä, on vain kahvanahka, joka on taitettu päistään pyöreäksi. Toivon todellakin, että ei lähdetä välittömästi kritisoimaan uusien tekijöiden hienoja puujousia “modernin muoviajan ampumavälineiksi” olettaen “primitiivijousia” jollakin tavalla paremmiksi. Tämä on sitten vain minun näkemys, tulkinta ja mielipide.

2 tykkäystä

Jänteeltä oton jälkeen hieman myötäkäyrä, palautuu kuitenkin suoraksi. Ennen paahtamista myötäkäyristyi huomattavasti enemmän. Jousen selkä on suoraan kuoren alta. (iso puu n. 20cm halkaisia). “Nuolihylly” tuli tosiaankin vahingossa.

Hieno jousi vähän hankalammasta puusta! Onko painava? Raita taitaa olla yksi painavimmista puulajista meikäläisessä faunassa. Mulla kokemusta vain tillerissä hajonneista joten arvostan!

Kyllä tämä on oikein komea suoritus uudelta veistelijältä - ja vaikka kokeneemmaltakin. Toivotaan, että pysyy kasassa ja tuottaa hyviä nuolinippuja!

2 tykkäystä

Onhan se aika painava, ainakin pihlajajousiin verrattuna mitä olen yrittänyt rehdä. Mutta yllättävän hyvin nakkaa nuolta. Pituutta testasin ampua kuusisella taulu nuolella ja lensi 195m.

Tuohan on todella kova tulos! Onko se mitattu askelilla, GPS:llä vai ihan mittanauhalla? Taka-Hikiän kisassa on ammuttu pituutta kolmena vuonna taulunuolilla. Yhteensä noin 90 ampujaa ja paras tulos on 212 metriä, sen jälkeen 192 metriä - keskimäärin noin 140-160 metriä.

Matka on mitattu puhelimen gps:llä. Että en tiedä sitten kuinka tarkka se on. Vertailun vuoksi ammuin taljajousella ja hiilikuitu nuolella n. 20m pidemmälle.

Ensimmäiseksi jouseksi jymyhyvä vääntö. Jos kaivan muistini mutkista oman lankkusaarni flattarin jostain vuodelta 1998 niin kyllä se kalpenee tämän rinnalla. Tietty pistolkahva nuolihyllyllä laittaa nojaamaan designin nykyjousiin, mutta kaikkea on hyvä kokeilla. Ehkä seuraavaan jouseen jo toisenlaista. Suorituskyky ihmetyttää!!! Kylläpä 45" raita nakkaa nuolta hyvin!!! Jopa epäilen metrejä jaardeiksi, mutta jos tekijä ja gps niin sanoo niin uskottava on. Ulkoasu ja suorituskyky saa kiitettävät arvosanat. Selystys puruluusta! Eikös tämä ole just uusprimiä.

Olen yhden raitajousen tehnyt…soon kevyt kuivuttuaan…64" pit.

Olemme primitiivijousi.fi-sivustolla, joka on primitiivisen jousiammunnan asiaa ajavan Kaarle Knuutinpojan jousiampujat ry:n nettisivusto. Foorumille poustatun jousen sijoittuminen asteikolla primitiivinen…moderni ei näin ollen ole suinkaan epäolennainen vaan keskeinen juttu. Mikäli primitiiviseen jousiammuntaan kuulumattomia piirteitä ei tuoda esille, syntyy tilanne, jossa pistoolikahvat, nokinpaikat ja vaikkapa efektiiviseksi nuolihyllyksi taitetut nahkakahvanreunat normalisoituvat ja primitiivisen eli varhaiskantaisen jousiammunnan tavoitteet ja ihanteet hämärtyvät ja laimentuvat.

@TuukkaKumpulainen varmaankin määrittelee, mitä tarkoittaa “primitiivinen jousi”.

Knuutinpoikien foorumilla on aina ollut sallittua esitellä kaikenlaisia puujousia, vaikka niistä loistaisi moderneja piirteitä. Niin pitkään kun pysytään luonnonmateriaaleissa ja nuolihyllyttömyydessä, niin kaikki on kunnossa. Välille primitiivinen - moderni mahtuu varmasti paljon muutakin.

Jatketaan keskustelua täällä:

1 tykkäys

Onko tuo raita minkälaista materiaalina ominaisuuksiltaan? Tuttavalla olisi raitaa kaatunut tontillaan, mutta onko hankala puulaji aloittelijalle?

Raita on rajapuu: keskimääräiseltä tiheydeltään vähän alle jopa kevyiden jousipuiden. Raidasta on kuitenkin tehty jousia koko joukko viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Ensimmäisen “oikean” omani tein 16-kesäisenä, ja rinteestä korjattua vetopuuta kun oli, niin oli paras koskaan tekemäni jousi, kunnes menehtyi tilleröintivirheen tuomaan puristuskuolemaan.

Isoista, tasamaalla pystyssä kasvaneista raidoistakin saa ilman muuta jousen. Silloin kaariin kannattaa jättää kunnolla leveyttä, ja tehdä täysin litteä vatsa, jotta raidan melko köykäinen puristuslujuus ei tule vastaan. Raita ottaa myös paahtamista halulla vastaan. Olen paahtanut pari myötäkäyryyteen halukasta raitajousta ja muutkin ovat niin tehneet.

Raita on yleinen, nopeakasvuinen puulaji joka kasvattaa usein suoran, haarattoman, kliinin varren. Raitapuu kuivuu kiltisti ja on oikein mukavaa työstää käsityökaluilla. Oksaisten, mutkaisten ja kierteisten kovapuiden jälkeen raidan duunaaminen tuntuu lähinnä lomailulta. Sopii siis aloittelijalle.

2 tykkäystä