Puun kylmävarastointi

Puu jäykistyy, kun lämpötila laskee ja päinvastoin. Puu menettää jäykkyyttään, kun ilmankosteus nousee ja päinvastoin. Näiden vaihtelu saattaa heikentää ajan myötä puuta, ihan näiden omien keissienikin valossa. Puun jäätyminen ja uudelleen sulaminen heikentää tutkitusti puuta. Se on varmastikin vaikuttanut. Joka tapauksessa kylmävarastoitu puu on pilalla.

voi voi… mulla on käytännössä koko jousipuuvarastoni kylmässä tilassa. Sateelta suojassa ja valoltakin, mutta kylmässä… Vanhimmat huippuaihiot syksyltä 2010… eli ne ovat taivaltaneet kahdeksan pakkasjakson läpi… Onkohan niistä muuta kuin saunaan enää…

Yhdyn mennan valitteluihin… Tämä tuli kuin nyrkki otsaan, että jousipuuvarastoni alkaisikin olla lähinnä takkapuuksi sopivaa. Aika iso määrä on jalavaa ja marjakuusta ja tuomea ja pihlajaa ja vaahteraa hyvässä jemmassa liiterissä, valolta ja sateelta suojassa. Aikoinaan väännettiin kovastikin siitä, että voiko kunnon jousia edes tehdä puusta, jota ei ole kypsytelty vähintään vuosikymmentä.

Hah! Tehkää niistä jousia ja katsokaa sitten. :smiley: Ei sillä, Tuukan havainnot on varmastikin totta. Toki, jalavat ja marjakuuset voin ottaa takkapuiksi :wink: seuraavan kisan yhteydessä halukkailta. Mullakin on jousipuuta kylmässä liiterissä, mutta mitäpä tuolle mahtaa, ei mitenkään löytyisi lämpimästä kaikille tilaa.

Itse olen näiden kokemusten ja jo etiäistenkin valossa jemmannut kaikki hyvät uudet jousi- ja nuolipuut ihan sisätiloihin. Alkovi ja sängynalunen ovat hyviä sijoituspaikkoja. Puiden lyhyys auttaa kummasti, samoin se, että en jemmaa mitään tukinpuolikkkaita vaan tuoreena raakatyöstettyjä aihioita, joita menee tusina “kourienväliin”.

Puun ulkosäilytyksen vaikutus puun ominaisuuksiin on kiinnostava aihe. Nykyisten kokemusten valossa näyttäisi siltä, että puun jäykkyys (kimmomoduli) pienentyy jonkin veran mutta lujuusominaisuudet eivät muutu. Se tarkoittaa sitä, että jos jousesta oli aiemmin tullut 48-paunainen, niin pitkän ulkosäilytyksen jälkeen siitä tuleekin ehkä “vain” 46-paunainen. Tai sitten jousi viruu vähän enemmän ja heitto putoaa pari fps:ää. Kukaan ei huomaa eroa 156 fps:n ja 154 fps:n jousen välillä. Luvut ovat hatusta vedettyjä mutta en usko, että erot ovat isoja. Se selviää, kun teette niitä jousia, ettekä murehdi turhasta!

Vailla parempaa tietoa sanoisin, että ulkosäilytys ei todellakaan pilaa puuta. Sitten kun optimoidaan jotain ja halutaan kaikki irti puusta, niin ulkosäilytys ei välttämättä ole paras ratkaisu.

Suuret kasat ovat tosiaan kylmävarastossa, mutta onneksi parisenkymmentä on noita suht tuoreeltaan raakamuotoon tehtyjä lämpimässä ja ovat olleet sisällä parista vuodesta viiteen vuotta. Jos vaikka “suuri” varasto on hieman huipputenhoaan menetänyttä puuta, niin onneksi on miltei loppuelämäksi palikoita säilötty sisälämpimissä myös.

Kyllähän se maalaisjärkikin jo kolkuttelee, että jos puu toistuvasti jäätyy ja sulaa, niin ei se ainakaan siitä vahvistu. Lämpimän varastotilan puuttuessa en ole oikestaan haalinut minkäänlaista jousipuujemmaa. Sängyn alla on jotain, muttei sinnekään paljoa mahdu. Yleensä haen puuta metsästä vasta sitten, kun sille on tarvetta. Ahneella kun tuppaa olemaan …n loppu. :slight_smile:

Kuivana pellinomainen raakavuotakin notkistuu kummasti ihan sillä, että se kostuu ja jäätyy ja sulaa sitten moneen kertaan.