Puujousi - historia, käyttö ja veistäminen

Puujousi – historia, käyttö ja veistäminen

Syksyllä tulee kahdeksan vuotta täyteen, kun ilmoitin vanhalla foorumilla, että olen aloittanut puujousikäsikirjan kirjoittamisen.

https://primitiivijousi.fi/vanha_keskustelu/viewtopic.php?t=3551.html

Työtä on tosiaan riittänyt, enemmän kuin ymmärsinkään. Materiaalia kertyi valtavasti ja homma tuntui paisuvan ihan liikaa, lähes mahdottomaksi mastodontiksi. Jossain vaiheessa totesin, että jotain rajauksiakin pitää tehdä, joten päätin pitäytyä kirjan nimen mukaisessa aihepiirissä. Esimerkiksi maailman jouset, sekä paljon muuta pitää jättää tulevaisuuteen.

Kirjoittaminen on edennyt, välillä hitaastikin mutta kuitenkin. Viime aikoina on vauhti taas kiihtynyt ja tämän ultramaratonin loppusuora häämöttää jo.

Tällä hetkellä pääluvut ovat seuraavat:

  • Johdatus puujousiin
  • Materiaalit
  • Jousen teoria
  • Jousen tilleröinti
  • Jousen rakentaminen
  • Jousen jänne
  • Nuolet
  • Jousiammunnan tekniikka
  • Jousiammunta
  • Historiaa

Jokaisessa pääluvussa on 3–9 lukua, ja pääluku ”Jousen rakentaminen” on laajin aihepiiri. Melko valmista raakatekstiä on noin tuhat sivua ja nyt on meneillään viimeinen puhtaaksikirjoituskierros, joka on hyvinkin jo puolivälissä. Valokuviakin on luonnollisesti kertynyt jonkin verran, oma arkisto käsittää noin 25000 kuvaa ja onneksi vapaasti käytettäviäkin kuvia on aika paljon tarjolla.

Tein jo ajat sitten päätöksen, että käytän tässä kirjassa lähdeviitteitä. Totesin, että se on erittäin järkevää. Aikani luettua Robert P. Elmerin hienoja teoksia, jotka sisältävät valtavasti tietoa ilman ainuttakaan lähdeviitettä, totesin sen erittäin harmilliseksi. Tietoa ei voinut tarkistaa tai seurata eteen päin. Siksi lähdeviitteiden käyttö oli ainoa vaihtoehto, jotta tiedot voi tosiaan tarkistaa tai tulkita ehkä uudelleenkin, ja lisäksi näinkin laajassa kirjassa tietomäärä pysyisi jotenkin hallinnassa. Se oli myös itselleni tärkeää, kun asiat tuppaavat välillä unohtumaan.

Siksi kotikirjasto on vähitellen paisunut ja käsittää tällä hetkellä noin seitsemän hyllymetriä jousiammuntakirjallisuutta. Jokunen klassikko puuttuu vielä, kun ovat niin kamalan kalliita… Artikkeleitakin on jokunen tuhat.

Vaikka monet ovat jo varmaan unohtaneet tai näkevät tämän kirjan milloinkaan valmistumattomana ikuisuusprojektina, niin ei hätää, kyllä se sieltä tulee! On niin sanotusti loppurutistuksen aika!

www.puujousi.fi
www.facebook.com/puujousi

16 tykkäystä

Tätä on odotettu…
Mielenkiintoista millainen on tämä puujousi osa I. Nouseeko harrastamäärät kirjan myötä? Kuinka paljon? Koska tulee Puujousi osa II? Mitä pitää sisällään osat III ja IV ? Kai ne tulevat?

Hyvä Tuomo, olet ehdottomasti oikea mies asialla!
Uskon että tarve tälläiselle kirjalle on vain lisääntynyt näiden vuosien aikana.

1 tykkäys

Kyllähän tätä nyt on jo odotettu. Ei voi kestää noin pitkään!!! Vauhtia siellä! :wink:

Mitä pitempi matka, sitä pitempi loppusuora…

Siisti siivu, aloituksesta kahdeksan vuotta.

Hyvä että joku jaksaa tehdä tällaista.

Viisas päätös Tuomolta rajata jousimetsästys pois kirjansa aihealueista. Onhan ikiaikainen kirjoittajan ensimmäinen sääntö kirjoittaa siitä, minkä tuntee. Oma teokseni tulee paneutumaan tähän aihealueeseen sekä ammattini tuomaan tietämykseen, ja täydentämään suomalaista kirjallisuutta Tuomon hienon teoksen rinnalla.

3 tykkäystä

Aivan mahtavaa Tuukka! Olin jo aiemmin huomaavinani jotain sanailua että teet kirjaa. Nyt pidän asiaa julkistettuna! Painostuksemme ei siis ole ollut aiheetonta.
Nyt kuplii kutsuvan kuumaa puuroa maassamme jousikirjojen saralla! Ihan pakosti toivon erätarinaosiot sinne kirjaan… ööö Niistähän tulee jo sulla se 100 sivua… No jokunen klassikko edes mukaan…

2 tykkäystä

Tosi hienolta vaikuttaa!

Tuomon ja Tuukan kirjat saattaakin olla mun elämäni ensimmäiset uutena ostetut kirjat… Valitettavasti kun ei tule kirjoja luettua juurikaan.