Mikä on alkuperäisen, primitiivisen jousiammunnan tila nykyaikana? Missä jousi on vielä alkuperäisessä käytössä, toimien tärkeänä metsästysaseena? Onko maailmassa vielä paikkoja, joissa jousi on oikeasti edelleen aktiivisessa käytössä?
Itselleni tulee mieleen lähinnä Andamaanien Pohjois-Sentinelin saari, jossa alkuperäisasukkaat elävät täysin eristyksissä muusta maailmasta. Jousi on saarella edelleen aktiivikäytössä. Lisäksi joillakin Amazonin sademetsissä, muusta maailmassa eristyksissä elävillä heimoilla jousi on säilynyt käytössä. Onko muita paikkoja tai alueita, missä jousi olisi yhä edelleen tärkeässä asemassa?
Papua new guinea!
Filippiineillä, Indonesia sekä monessa paikkaa Afrikkaa (esim Madagaskar sekä Namibia).
Kuvat peräisin Vanuatu:tan repuplikaani, Madakaskar, Kenya sekä Busman
Papua-Uusi-Guinean viidakoissa voisi hyvinkin elää alkuperäiskansoja, jotka käyttävät oikeasti jousta. Mutta siinä vaiheessa kun poseerataan kuvaajalle, niin herää epäilys, että ovatko kuvattavat jo siirtyneet tehokkaampien ruuanhankintakeinojen pariin ja jousi on vain marginaalikäytössä. Onko bushmannien ja muiden kohdalla kyse vain kulttuuriperinnön ylläpitämisestä? Kyllähän Suomessakin käytetään primitiviijousta jousimetsästykseen mutta siitä ei ole tietenkään kyse.
Onko jousi yhden henkilön vaihtoehtoinen ase ja menetelmä ravinnonhankintaan? Vai onko se koko yhteisön käyttämä tärkein ase? Siinäkin on iso ero.
Jospa määritellään niin, että alkuperäinen käyttö tarkoittaa sitä, että henkilön ja/tai yhteisen elämä ja selviäminen riippuvat jousesta.
Tämä on kyllä kiinnostava kysymys, jonka selvittäminen vaatii työtä.
Bambujänne olisi kyllä kiva testata. Jokin juju siinä on, lieneekö kyseessä jokin erityisen laji tai sitten valmistustekniikka. Ilmeisesti jänne on bambun pintakerroksesta ja sitä ehkä jotenkin pehmitetään. Ken tietää. Työlistalla on… Nuolissa ei voi sitten käyttää tavallista nokkia, eikä niissä välttämättä ole nokkia lainkaan.