Primitiivijousimetsästyksen pitkä oppimäärä

Päivää!

Veri vetää jousien ja riistan perään, vaikka tällä kaudella ei ole vielä kertaakaan kerennyt metsälle. Tämä on kuitenkin antanut aikaa miettiä asioita. Jaanpa siis kokemuksiani jos näistä olisi joskus jollekulle jotain hyötyä. Ylipäätään aika vähän löytyy julkisesti jaettuna kertomuksia jousimetsästyksen aloittamisesta meikäläisen lähtökohdilla.
Heräsin näihin asioihin aika myöhään ja oppimiskäyrä on täten ollut meleko jyrkkä. Eka metsästyspäivä oli 2018 syksyllä ja ensimmäinen mainitsemisen arvoinen käsityö oli saarnilattajousi vuonna 2017.

Riistan perään on nuolia lentänyt tähän mennessä nolla kappaletta. Oppia on silti tarttunut mielestäni jo melko rutkasti. Kokonaisuudessa varmaan alle parikymmentä mettäreissua nyt takana. Kaikki päiväreissuja Rovaniemen pienriistametsästysalueille. Noin puolet yksin kanalintujen perässä kuljettuja reissuja ja loput joko kaksin lintujen ettimistä ja hiipimistä tai pienellä porukalla jäneksien passittamista (dreeveri).

Ns. haulikkopaikkoja on tänä aikana tullut joku puolen tusinaa etäisyyksiltä 10-20m. Pidempiä karkkoja muutama. En metsästä haulikolla, mutta mainitsin tämän siksi, että se havainnollistaa monelle millaisia tilanteita mulla on ollut. Pari käyttämätöntä lentoonammuntatilannetta on ollut, kun kaverin kanssa rinnakkain kulkiessa kaveri on hätyyttänyt metson liikkeelle minua kohti. Kummallakin kerralla kohotin jousen ja vedin puoleen vetoon, mutten raaskinut ampua, kun kyseisenlaista lentoonammuntatilannetta en ole kertaakaan harjoitellut. Ja metso kun karkkoaa ainakin omien kokemuksien mukaan aina pitkälle. Loput tilanteet ovat olleet sellaisia missä olen yrittänyt päästä kerran karkonneen linnun lähelle hiipimällä tai sellaisia, että olen hyvin hitaasti hiipiessäni huomannut linnun sopivalla etäisyydellä, mutta samalla hetkellä, kun katse on kohdannut linnun, niin tsuptsuptsup… Jännää on silti ollut ja älytöntä miten hankalaa on paikallistaa lintua puusta, vaikka tarkkaan näki, mihin se laskeutui. Pyiden pillitystä on myös kokeiltu aina, kun tilanne on esittänyt itsensä. Kuitenkin, nämä tilanteet opettivat minulle armottomasti sen, että primijousella on auttamatta myöhässä tällaisissa tilanteissa.

Tämän opittuani yritin viimekaudella kulkea samoja paikkoja läpi pari kertaa, jotta näkisin mitä on ja missä ja mihin aikaan. Mutta tuloksetta. Linnut ovat silti nähneet minun ennenkuin minä ne. Päättelin, että kävin liian lyhyellä aikavälillä samojen lintujen pakeilla ja ajankohta oli liian myöhä, linnut olivat jo hereillä ja liikkeellä. Lisäksi epäilen näillä tietyillä alueilla olevan metsästyspainetta hieman liikaa. Lapin isojen yleisten metsästysalueiden ehdoton etu on niiden laajuus saatavuus, mutta käytännössä kun on paljon metsästäjiä, niin ainakin Rollossa varsinkin helposti saavutettavilla alueilla kulkee verrattain paljon väkeä. Ja kun aina ei kerkeä ajaa/kävellä pidemmälle mettään, niin joutuu kulkemaan alueilla missä joku on juuri käynyt. Sama homma kuin marjastuksen ja kalastuksen kanssa. Pitäisi siis löytää omat jemmapaikat ja oppia tuntemaan ne ja siellä asuva riista kuin omat taskunsa. Tulevaisuudessa häämöttää muutto pohjoisemmaksi kuusirajan tuntumaan, siellä kyllä löytynee jemmapaikkoja. Parasta olisi tietenkin jos metsästysmaat alkaisivat kotiovelta ja olisivat omia, mutta siihenkin on vielä matkaa.

Toinen oppi on ollut se, että niin hauskaa kuin se onkin kulkea haulikolla varustautuneen metsästäjän kanssa yhdessä mettällä, niin mitään tulosta ei meikä saa niistä reissuista. Ei auta vaikka käskee kaveria liikkumaan hitaasti ja hiljaa. Kyllä tämä on yksilölaji. Tulee mieleen Ishin kerronta valkoisesta miehestä, joka rymistelee metsän läpi niin, että mettät raikaa ja riista kaikkoaa. Tavoitteeni on olla juuri sen vastakohta. Mutta tie siihen on pitkä. Kuitenkin tykkään siitä, että primijousimetsästys vaatii syvempää luontoyhteyttä. Ehkäpä metsästän sitä enemmän kuin itse riistaa.

Välineistä sen verran, että lyhytjousia on ollut ja mäntyvartiset nuolet pikateräksestä tehdyin leikkurein ja hylsykolkin käytössä. Jouset pihlajaa, jännevahvistettua tammea ja tuomea. 40-46# ja 20-24#. Viimeisen vuoden aikana olen ampunut tuolla pidemmällä tuomijousella ja alkaa tuntua siltä, että pidempi jousi voisi toimia täällä myös metsästyksessä. Aluskasvillisuus on monesti aika vähäistä ja puusto harvahkoa. Mutta kuinka pitkä on liian pitkä? Meikällä luonteva maksimiveto on jossain 32-34" paikkeilla, kun nykyisellä jousella 28" tuntuu aavistuksen lyhyeltä ankkuroinnin kannalta.

Pyydän kommentteja kokeneemmilta ja muiltakin, onko suuntani ja ajatus oikea?

2 tykkäystä

Onpa hyvä kuulla pyrinnöistäsi, Ville!

Ei ihminen vaan ihmisen katse on myrkkyä kaikille metsäneläville hömötiaisesta viidakkonorsuun. Katseen kohottaminen tappaa erityisen tehokkaasti riistatilanteen. Mitä on päässä ja kasvoilla kun hiivit mehtälintuja likemmäs? Miten käytät maastoa ja puustoa hyväksesi? Liikutatko liikaa päätä ja liian vähän silmiä?

Haulikoilla ja luodikoilla putsatut maastot tuliasepeloteltuine riistan rippeineen ovat hankalia jousimetsästettäviä. Kanadan erämaissa jousi syrjäytyi metsästysaseena pitkälti siksi, että tussareilla kaukokarkureiksi peloteltuja eläimiä ei voinut enää metsästää perinteisillä tavoilla 20 metrin sisältä. No, meille tämä on harrastus eikä nälkäkuoleman kysymys.

Paikat, joissa joku äsken kävi ovat tietenkin metsästyksen kannalta täysin kuolleita.

Primijousella voi täysin eettisesti metsästää valo-oloissa, jotka ovat tähtäinampujille toivottomia. Siinä on yksi ikkuna, jota kannattaa kahtella. Yön selkään vaan, jahka hämäränäkö on ladattu.

Kuten olet jo todennut, intiimi paikallistuntemus on kaiken A ja O. Missä riista on milloinkin ja miksi juuri siellä missä metsästät? Ympärivuotinen havainnointi kehiin, jos ei jo tapahdu. Itse en selviäisi jatkuvista datapointseista vuosien varrella jos en tekisi muistiinpanoja: “niin, se on tällä viikolla vuodenkiertoa kun riista x on paikassa y kellonaikaan z”, vain lievästi karrikoiden.

Jos olisin Etelä-Lapin mestoilla, alkaisin selvittämään, missä ja milloin teeret nousevat puihin paikallisesti, mitä olet tehnytkin. Passia sitten pystyyn. Toinen olisi makuulla olevien metsäjänisten kiertäminen päiväsaikaan (onko teillä rusakoita?). Onko siellä paikallistietämystä, jota hyödyntää, vai ollaanko liian kateellisia paikoista? Kokeneempien paikallisten haastattelu vie vuosia omista alkutöistä.

Ryskäävien kumppanien kanssa on turhauttavaa kulkea metsällä. Taaempana hiljempaa himmailukaan ei lyö leiville, sillä ryskijää pakenevat eläimet tietävät sinustakin. Kannattaa ottaa miniajoja, joissa ryskijä tekee sitä mitä osaa, samalla kun itse on ryskinnän etenemissuunnassa jemmassa. Tässäkin riista havainnoi hiljaisiakin hiljattaisia siirtymiä niin hyvin, että vaikeata on. En ole itse saanut porukkajahdeissa kuin kerran saalista, vaikka etenkin isommalla porukalla avautuu myös kokonaan omanlaisiaan tilanteita. Yksin homma menee ihan eri tavalla.

Kun haulikkometsästyksen periaate on ajaa piilossa lymyävä riistaeläin lentoon tai juoksuun ja lasauttaa sitten heittolaakilla ja hauliparvella pakoon kiitävä otus alas, niin ollaan hyvin eri hommassa kuin jousen kanssa.

Jousen kannattaa olla niin pitkä kuin mahtuu olemaan. Tehoja ei puujousessa ole koskaan liikaa. Ei voi kuitenkaan ihan helpolla ennustaa, mihin jousinensa pitää vielä tunkea, jotta riistalaukaus tulee. Pidemmän kanssa joutuu vähintään jäämään etäämmäs pajukoista ja tuomikoista, mikä lisää ampumamatkaa. Ja jokaisesta ahtaammasta etenemästä pitkän jousen kanssa tulee jousen ääntä, kuivan ja kovan puun ja jänteen helähtelyä eläinten korviin. Hyvä passi on todennäköisesti pitkälle jouselle vähän ahdas, koska jos sellaista saikaraa mahtuu ojentelemaan, on ukko pakostakin aika esillä.

Kuinka pitkä olet, Ville? Nuo luontevat ja aavistuksen lyhyet vetosi ovat melkoisia. Ammutko kenties suoraksi ojennetulla ranteella? Meneekö luonteva vetosi jonnekin leukaluun taakse?

Primijousella kannattaa ampua kämmen kahvaa vasten. Se yksinään, ja sen tuoma luontainen pieni taite kyynärään, vie tuumia vedosta. Tähtäävän silmän “laskeutuminen” nuolen perän päälle on myös keskeistä vaistoammunnassa. Itse olen 179 cm, ja em. spekseillä 26" veto on jo epämiellyttävän ja keinotekoisen pitkä.

Pitkän vedon yksi huono puoli on se, että vaikka tilaa olisikin yllin kyllin, pitkä veto vaatii ratkaisevia sekunnin osia enemmän aikaa kuin lyhyt veto.

Eipä kukaan voi sanoa puolestasi, minkälaiset jouset toimivat parhaiten sinun käsissäsi ja maastoissasi. Kuten olet jo tehnytkin, ota tuntumaa jousten eroihin, kunhan pidät mielessä, että ne “vähän liian ahtaat” paikat olisivat täysin sopivia paikkoja 30 senttiä lyhyemmän jousen kanssa.

On ihan tyypillistä, että primijousimetsästykseen ryhtyneellä tyypillä menee jokunen vuosi ennen kuin riistaa tulee. Sitten se tuntuukin niin mielettömältä, että parempaa ei ole.

3 tykkäystä

Iltaa !!

Täältä huutelee 10v ruutiaiseilla metsästänyt ja ihan kiitettävästi saalistakin saanut kaveri jolla siirtymä vaihe jousiin on periaatteessa jo tapahtunut koska haulikko on pysynyt kaapissa kohta jo neljä vuotta. Lasten tulon jälkeen on valitettavasti myös jousi pysynyt hyllyssä ja jahti päivät olleet hyvin vähäiset.

Jokatapauksessa vanhat ruuti ajan tavat mitä muutaman kaverin kanssa on tullut harrastettua on käytännössä primijousi touhun myötä unohdettava. Ei haulikko miehen kanssa voi metsään mennä, ellei kyseessä ole passitus koiralle, miesajolle tms tilanne…

Omat kolme riista kaatoa jouselle on supeja ja kaikki oman pystärin haukkuun. " Helppoja" laakeja vaikka ylpeänä voi todeta että osumat ovat olleet kaksi kolmesta sellaisia että supi jäi paikalleen pyörimään ja kuoli nopeasti veren hukkaan. Kolmas juoksi nuoli persuksessa 100 metriä mutta sain paikka laakin annettua kun supi piiloutui ojan pohjalle.

Mutta parhaat jousi kokemukseni eivät suinkaan ole nämä kolme kaatoa vaan yksin jousen kanssa hiippailut metson perässä. Kun hiipii 150 metrin matkaa melkein kaksi tuntia ja sydän lyö hetkittäin että meinaa rinnasta tulla pihalle, niin antaa se sellasta fiilistä mitä ei oikein mistään metsästys tilanteesta tullut. Vaikka lintu on lopulta päässyt karkuun, ei tälläinen tilanne unohdu hetkessä ja antaa arvokasta oppia eläimestä ja omasta liikkumisesta.

Itsellä ei välineiden puolesta ole vielä löytynyt sitä omaa suosikkia ja muutenkin on ollut vähän heikohko laatu jahtinuolissa mutta suunnitelmat on suuret itsellä myös ja varmasti toteutuu joku päivä. Itsellä on se etulyöntiasema että on omaa metsää jokusen kymmentä hehtaaria jossa on pienestä asti liikkunut. Ainoa miinus on että metsät ovat aika hiljaisia ollut vuosikaudet mutta riistan hoito on tuottanut hedelmää ja nyt on metsäkana lintuja alkanut olemaan enemmän ja jopa metsäkauriit on saatu omalle alueelle. Vielä kun ehtisi jahtiin…

Lisäyksenä vielä komppaan tuota että kannattaa kysyä paikallisilta ja metsästäjiltä keneltä tahaan vinkkiä moneen asiaan. Itse olen joutunut oppimaan vähän kantapään kautta koska suvussa ei ole ollut minua edeltäviä metsästäjiä ainakaan viimeiseen 40 vuoteen joten kirjat metsästyksestä ja itse opitut asiat on vienyt omaa harrastusta eteenpäin. Siinä on vaan tullut opittua myös vääriä asioita mutta virheistähän sitä vasta oppiikin !

3 tykkäystä

Rovaniemellä todennäköisesti pätee pitkälti sama säännöstö kuin itä-kairassa, ei se niin paljoa etelämpänä Pelkosenniemeä ja Savukoskea ole. Täälläki kulkee eteläläisiä niin jumalattomasti pyynnissä että tuskin ovat sen kesympiäkään kuin siellä.

  1. Syksyllä mikä tahansa maalintu viihtyy jänkien reunustoilla ja marjapaikoilla. Pyy on helpoin saalistettava, koska se ei karkaa yleensä kuin muutaman puun päähän eikä liiku, jos itse ei kävele liian lähelle.

  2. Pakkasella ja lumella lintu nousee kumpuihin, eli kun lehti lähtee, lintu nousee korkeille maille lepäilemään ja saattaa olla todella arka kun näkee ukon pitkän matkan päästä. Lepopaikat voivat olla samoja eri lintusukupolvien välillä, eli luottopaikat eivät tuhoudu ihan noin vain.

  3. Talvipyynti on tuuripyyntiä. Kukaan ei voi sanoa minne teeritokka menee seuraavana päivänä syömään, ne saattaa syödä yhen paikan päivässä tyhjäksi ja sen jälkeen niitä ei koko talvena näy siellä.

  4. Aloita seuranta heti pyyntikauden päätyttyä ja puhu siitä muille jos kuuntelevat, niin painuu omaankin päähän. Tämä on se syy, miksi edellisen sukupolven ihmiset aina puhuu siitä, missä on näkyny elukoita, jälkiä tai ylipäätään elämää vaikka pyyntikauteen olisi vielä yli puoli vuotta. Niillä mitataan odotettavaa saalismäärää.

  5. Ota annettua riistaa vain ja ainoastaan tarpeisiin, vaihda aluetta jo ennen kuin riista loppuu.

3 tykkäystä

Ainoastaan täydellisillä nuolilla tulee saalista. Vähän huono nuoli menee sen vähän ohi paineisessa tilanteessa. Sen kun uskoo, niin homma etenee kummasti. En tosin sano mitään supien ampumisesta haukulle, kokemusta nolla. Hienoa kuulla, että Hartosella on tili auki!

Supeja tapetaan metrisellä kepillä tai puukolla. Luotia ei kannata rikkoa tai luotia tuhlata.

Huomattava osa Suomeen asettuneista ja täällä hengissä pysyneistä supikoirista (huom. ei supi, joka on eri eläimen nimi) on luonnonvalinnan ja oppimisen myötä käynyt niin varovaisiksi, ettei niitä ole mahdollista kepittää ym. hengiltä. Juuri ja juuri pääsee yrittämään kaukoaseella, jos ei ole koiria apuna.

Sattui sitten syyskuussa keskimääräistä tyhmempi yksilö kohalle, kun antoi kepittää ittensä. Koiran haukullehan niitä usein hirvimetsällä survotaan hengiltä jos ei koira ehdi sitä tehdä.

Kiitos hyvistä neuvoista ja vastauksista kaikille.

Asukokonaisuus tietenkin vaihtelee kelien mukaan, mutta yleensä päässä on ollut ruskea lakki ja kasvoilla ei minkäänlaista naamiointia. Joku naamiorätti naamalla varmasti auttaisi, mutta alkaa maistua vähän liian modernilta. Yritän kulkea puulta puulle ja muutenkin käyttää näkösuojaa hyväksi. Ja kyllä, pää liikkuu liikaa suhteessa silmien liikkeeseen. Tässä kaikessa on paljon opittavaa. Jotain olen kuitenkin jo tehnyt oikein, kun olen muutaman kerran päässyt lähelle lintua, ja sehän tässä koukuttaa!

Khyl. Tähän pitää ja haluankin panostaa. Ympärivuotinen havainnointi on ollut ja on tällä hetkellä varsinkin liki mahdotonta, koska sitä omaa jemmapaikkaa ja -paikkoja ei ole löytynyt. Käytännössä jokainen helposti eli työpäivän jälkeen saavutettava paikka on jonkun muunkin jemmapaikka. Mutta tämä tilanne muuttunee, kun muutetaan Ivalon maisemiin, jossa mettät on saavutettavampia ja vähän jaagattuja. On ollut karua oppia se, että ei riitä, että tietää suurin piirtein kymmenien metrien tarkkuudella missä linnut kämppäävät milloinkin. Varsinkin yleisillä pyssymiesten koluamilla paikoilla linnut näkevät 100% varmuudella metsästäjän ennenkuin hän ne, tämän tiedän omista ja kavereiden kokemuksista. Silti kavereiden kanssa tätä suurin piirtein jaagaamista on harrastettu, mutta aina tuloksetta. Sikäli kun tiedän, mainituilla kavereilla ainoat riistanuolet on lentäneet koiran ajamaa jänistä tai pillitettyä pyytä kohti.

Teerien passitus pitää tosiaan ottaa haltuun. Tietopaikkoja on ja monesti jousimiehelle tietoja niistä jaetaan ilman kateutta. Pari paikkaa tosiaan jo tiedänkin. Ei ole rusakoita, metsäjäniksiä on ja paljon. Yksi hyvä vanha naapurin ukko jakeli mielellään vuosikymmeniä kulkemiaan paikkoja. Yhdessä sellaisessa kävin ja olipa vain havaintorikkain reissu tähän mennessä, vaikka suurin osa vanhahkosta metsästä olikin jo hakattu :frowning: Kaiken lisäksi ukko meni ja kuoli hiljattain :(( Ei sellaisa naapureita tehdä enään.

MIttaa on kertynyt 199cm, syltä 215cm. Ranne ei ole ojennettu, muuten kuin joskus vahingossa, tuntuu hassulta. Parhaiten olen ampunut leveähköllä lättänällä kahvalla (läpitaipuva) jolloin pokakäsi asettuu kämmen lättänänä kahvaa vasten. Ollappa kuva, mutku ei oo. 20" vetoa kokeilin yhden jousen verran, se tuntui kaikkiaan aivan liian lyhyeltä. 24" vedolla saan “ankkuroitua” peukalon tyven poskipään ja nenän väliin. Se on tähänastisista luontevin veto, mutta siinä on omat ongelmansa. Ensinnäkin vetolihaksina on käytännössä takaolkapää- ja epäkäslihas, jolloin väsähtäessä tekniikka sulaa käsiin ja laukaisu menee aivan ripuliksi. Toinen on se, että tuo ankkuri on hyvin häilyvä jolloin, käyttäessäni nuolen kärkeä suuntimana, osumapisteet heittää sinne tänne. Kun sain tehtyä pidempiä aihioita alkoi pidemmät jouset kiinnostamaan ja tosiaan nykyään käyttöjousta vedän 28" (vetomerkki nuolessa). 28" vedolla on helpompi tehdä melkein kaikki paremmin, ainoastaan syvempi ja kapeampi kahva tuntuu kummalliselta. Mutta 28" tuntuu silti vajaalta, koska en saa kunnon selkävetoa aikaiseksi. 30-32" saattaisi siinä mielessä olla sopiva. Yritän olla fakkiutumatta mihinkään tiettyyn tyyliin tai vetopituuteen. Silti, jotkut perusteet on alkaneet muodostua ja ihannejousi hahmottua. Yksi jousi odottaa viimeistelytilleröintiä 25-26" vedolle, se saattaisi olla hyvä kompromissi.

Sanoppa muuta. Aikansa kutakin.

Tästä taidettiin naamatustenkin joskus puhua, melekonen juttu. Onnittelut vielä näin jälkeenpäinkin. Supeja on onneksi täällä vähemmälti, mutta varmasti ikävä kyllä lisääntymään päin.

Sama täällä. Seuraavassa sukupolvessa taitaa tilanne olla jo toinen. Kirjat on meikällä tältä osin kaluamatta, onko ehdotuksia?

Tuli tuosta metsotilanteestasi mieleen, että mikä mahtaa olla idea siinä, kun monesti kuulee kuinka joku on ryöminyt pyssyn tai jousen kanssa pystärin haukkuman linnun ampumahollille. Ymmärtäähän sen jos sillä voi piiloutua maastomuotojen ja mättäiden taakse, mutta kun kuulemma homma toimii myös tasaisella maastolla? Eikö lintu osaa varoa maassa henkitoreissaan mönkivää metsästäjää?

Kiitos epäilemättä hyvistä neuvoista.

Teeristä kaveri opetti aikanaan tunnistamaan niiden pesupaikat. Siis sellainen rahkasammalmättääseen teeren poraama kuoppa, jossa ilmeisesti puhdistavat itseänsä. Liekö samoja paikkoja kuin lepopaikat?

Perustuu siihen että koira pitää linnun huomion itsessään. Ihanne tilanne on se että koira haukkuu toisella puolella metson puuta mistä metsästäjä on hiipimässä. Mutta ei sille koiran haukulle voi kuitenkaan rymistellä, ei se lintu täysin koiran pauloissa ole. Varsinkaan sellainen vanha home nokka jota on ennenkin koitettu jallittaa, nuorelle voi olla helpompaa😜

Saa nähä mistä muksut innostuu. :innocent: Mutta tyttö on kolme ja puoli vuotias ja osaa ampua jousella jo ilman auttamista, pidän sitä hyvänä merkkinä :stuck_out_tongue_winking_eye::stuck_out_tongue_winking_eye:

Mulla on jokunen tasku opas mm. Pienpeto pyynnistä ja jäkien tunnistamisesta. Olleet hyviä mutta en nyt ulkoa muista kenen tekemiä. Sitten on sorsastuksesesta ja linnustuksesta pari kova kantista jossain… Täytyy kaivella. Mutta metsässä käymällä se paras oppi tulee varsinkin muiden kanssa.

1 tykkäys

Pyhä Pillerinpyörittäjä, mikä karpaasi! Suhdeluku meikäläisen syliväliin (179 cm) on 1,20. Siispä 20" veto meikäläisellä vastaa 24" vetoa teikäläisellä, suuntaa-antavasti. Jo alkaa valjeta. En lonkalta kokisi, että yhtään tuota lyhyempi veto, joka vaatii noin 56-tuumaista yksipuista, toimisi sinulla kohtuudella.

Paras metsästysjousi on tarkin jousi, kunhan jousi mahtuu käymään, suuntautuu hyvin ja nopeasti ja on myös anteeksiantava, eli sallii sen, että jokainen riistalaaki lähtee erilaisella tavalla ja perusammuntaa ei oikeastaan tapahdu, mutta silti nuolet lentävät sinne minne pitää.

Puulepoja tarkotan, en ole kuullu että mättäänkolossa olisivat levolla. Puussa oleva tokka on myös se kaikista arin lähtemään liikkeelle, mitä usiampi lintu, sitä helpommin karkaavat.

Haukulta ampuminen oli ratkaisevan tärkeä aktiivisen pyynnin muoto mm. suomensukuisilla Länsi-Siperian metsästäjäkansoilla, kanalinnuista hirvijahtiin.

Koira A) löytää riistan tavattoman paljon ihmistä paremmin, B) ilmoittaa haukullaan pitkien matkojen päähän missä riista on, C) pitää riistan aloillaan käyttäytymisellään D) naamioi metelillään ja liikkeellään metsästäjän lähestymistä hollille. Totaalinen buusti havumetsävyöhykkeen ravinnonhankintaan.

Hemmetin mielenkiintoinen kysymys on, onko tämä metsästysmuoto ollut käytössä jo kivikaudella. Ei sinänsä ole syytä, ettei olisi ollut.

Tuo hukan mainitsema mitä usiampi lintu puussa, sitä helpommin karkaavat, pätee myös fasaaninpyynnissä. Voisi luulla, että on bonanza löytää parvenpuolikas samasta puusta, vaan ei. Joku linnuista, usein ei se, jota sihdataan, pärähtää hermon pettäessä pakoon ja puolen sekunnin päästä kaikki muut menevät perässä. Yksittäiset linnut kestävät paremmin yrittää.

1 tykkäys

Mittasin ja tuli vähän lapin lissää sylimittaan, oikeasti 205cm.

Löytyi pari kirjaa, tuo vasemman puoleisin ollut lintu hommiin tosi hyvä perus juttujen kirja ja saa hyviä vinkkejä mistä kehittää. Jos haluat niin voin lainata kun ollu itellä hyllyssä vuosia

1 tykkäys