Preeria ja American Round 20.5.2023

Preeriajousikilpailu ja American Round ovat lauantaina 20. toukokuuta 2023. Paikka on sama kuin viime vuonna eli jousiammuntaseura Arcuksen rata Impivaarassa. Katuosoite on Nummisuutarinkatu 9, 20320 Turku.

Säännöt ovat samat kuin ennenkin. Preeriakisassa jousen maksimipituus on 130 cm päästä päähän selkää pitkin mitaten. Nuolet ovat vesoista tehtyjä, ei muita materiaaleja. Ammunnan kohteena 40 m etäisyydellä oleva saapas. Ammutaan 10 neljän nuolen sarjaa, osuma antaa yhden pisteen. Nuolet pidetään jousikädessä. Nuolen ei tarvitse jäädä kiinni saappaaseen ja marginaalisetkin osumat lasketaan, kunhan saapas selvästi reagoi. Jos 40 laukauksen jälkeen kahdella parhaalla on sama pistemäärä he ampuvat ylimääräisen kierroksen jne. kunnes voittaja on selvillä.

American Roundissa jousen pituutta tai muotoilua ei ole rajoitettu, kunhan se on ns. primitiivijousi, ilman kantavaa nuolihyllyä. “Biokomposiittijousta” ei hyväksytä primijouseksi. Nuolet saavat olla mitä vain puu- tai ruokonuolia, ilman muovinokkeja. Jänteellä saa olla merkitty nokinpaikka. Ampumamatkat ovat 60, 50 ja 40 jaardia, pisimmästä aloitetaan. Kultakin matkalta ammutaan 5 kierrosta kuudella nuolella eli yhteensä 90 nuolta koko kisassa.

Päivä alkaa klo 11.00 preeriakisalla, joka kestänee noin tunnin. Am. Round alkaa klo 13.00. Kisamaksu on 15 euroa kaikilta osanottajilta. Tästä maksamme 5 euroa per henkilö Arcukselle radan käytöstä. Tarjoilu rajoittuu kahviin ja mehuun sekä leipään ja leikkeleisiin. Joten omiakin eväitä kannattanee ottaa mukaan.

Ajo-ohje

Katuosoite on siis Nummisuutarinkatu 9, Turku. Käänny Tampereentieltä (9) Markulantielle. Jos tulet ysitietä pohjoisesta risteyksessä lukee “Satama, Ruissalo” ja käännyt oikealle. Jos tulet etelästä Turun suunnasta risteyksessä lukee “Impivaara” ja käännyt vasemmalle.

Aja Markulantietä suoraan, jatkat myös liikenneympyrästä suoraan kunnes tulet liikennevaloihin. Valoista käännyt oikealle, Eskonkadulle. Jatkat suoraan, kuplahalli näkyy oikealla. Tulet pikkutien risteykseen, jossa lukee “Lähitapiola Areena, Jousiammuntarata”. Käännyt sinne oikealle ja jatkat kunnes tulet parkkipaikalle. Rata näkyy vasemmalla.

4 tykkäystä

:+1: Kauden avaus.

Onko tosiaan näin? Tästähän oli vähän vääntöä männävuonna, jossa tarkennus oli että messinkistä “kiinteää” nokinpaikkaa ei mieluusti olisi. Ja loppukaneettina että ei nokinpaikkasääntöä valvota.

En näe kutsussa mainintaa pituusammunnasta, mutta järjestetäänkö mahdollisuus ampua pituutta jos puhdas pelto löytyy? Lienee sanomatta selvää että mulla on pituusvälineitä taas rutosti valmistumassa, kun vaan pellolle pääsis…

Ehdottomasti tulossa mukaan! Voin ottaa taas koneen mukaan ja kirjata pisteet.

Mitä nokinpaikkaan tulee, niin kyllähän se aina on ollut käytännössä sallittu ja kuuluu ehdottomasti American roundin henkeen. Tästähän on aiemminkin keskusteltu ja väännetty mutta ketään ei ole (vielä) hylätty nokinpaikan merkin takia. Primikisassa kyseinen pykälä voisi vielä olla ok, ihan jo seuran sääntöjen ja kisan hengen mukaisesti mutta eipä sielläkään ole asiasta sen isompaa ongelmaa tehty.

Vihdoinkin näin ja oikein!

Nokinpaikka on käytännössä nuolihylly jänteellä: se asettaa nuolen oikealle paikalleen ja pitää sen siinä, yrittämättä ja välittämättä. Ei ole varhaiskantaista ammuntaa sen enempää kuin jousen lapaan teipattu jyvä.

Eihän American round nyt kovin varhaiskantaista ammuntaa kuitenkaan ole, että siinä mielessä ihan hassua puuttua nokinpaikkaan. Muovijänne nyt ei tietenkään ole ongelma. Joka tapauksessa, ylitirehtööri @SimoHankaniemi sanoo toki viimeisen sanan mutta itse osallistun jousella, jonka jänteessä on pikkuinen silkkipunospallura… Kuten tähänkin asti!

Jos kisoissa on pyrkimystä reiluuteen kuten kaikissa urheilulajeissa, täytyy pallurajänteillä ammutut tulokset erottaa muista (*tulos ammuttu nokinpaikallisella jänteellä). Tulokset eivät nimittäin ole ollenkaan vertailukelpoisia, jos nokinpaikka-ampujat ovat valheellisesti samalla viivalla kuin nokinpaikattomat ampujat.

Nokinpaikattomalla jänteellä 60 jaardista pieninkin virhe joko nuolen asettamisessa jänteelle tai epäonnistuminen nuolen pitämisessä jänteellä paikoillaan (nokki liukuu halukkaasti jänteellä sormipaineen muuttuessa) merkitsee huonoa tulosta, vaikka kaikki muu ampumasuorituksessa olisi tehty oikein. Nokinpaikallinen jänne ohittaa tämän haasteen häikäilemättä, ja sitten otetaankin kärkisijoja, epäreilusti.

On muuten Tuomo todella miehekäs veto ilmoittaa kisan järjestäjälle, että minä en sitten noudata sääntöjä.

Eikö olisi sinullekin mielenkiintoista ampua AR kerrankin ilman apuvälineitä? Vertailuaineistoa jne.

Tässä on nyt vastakkain ajatus siitä ammutaanko American Round yli 100v vanhoilla säännöillä vai joillain paikallisilla säännöillä. Victoriaanisena aikana pitkäjousessa on ollut nokinmerkki.

2 tykkäystä

Niin ja sen sijaan että Tuukka olisi voinut odottaa järjestäjän tarkennusta, piti alkaa taas möyhentämään.
Oletko Tuukka tulossa ampumaan? Oletko edes järjestäjäseuran jäsen?

Ehkä sulla on tekniikassa vikaa jos nokki tuollalailla lipsuu? Tule ihmeessä paikanpäälle kattomaan kun ammun ilman nokinpaikkaa 500 pistettä. Samalla voin jeesata noissa sun ongelmissa.
Mutta jätä se muovijänne kotia… Voin lainata pellavajänteen!

1 tykkäys

Jos puhdas pelto löytyy kohtuullisen matkan päästä niin kyllä. Tällä hetkellä kevät kulvöt on jo aloitettu lähi alueen pienillä pelloilla… Minä ajelen vähän väliä tutu maat läpi ja tihrustan minkä pystyn.
Se kuralan vieressä oleva pitkä ravattulan pelto jolla olemme jo kolmesti ollut ampumassa on jo täydessä kevät kylvössä.

Liityin 18 vuotta sitten knuutinpoikiin ja edelleen ainoa indikaattori jota käytän on jänteen vahvistus punnos… Nuoli AINA samassa kohtaa.
Tästä voidään siis samalla päätellä, että ampuja on vaan ihan paska eikä osaa edes omis välineitää kaliproida oikein…
(tämä siis itseäni kohtaan tarkoitettu kommentti kun kaikki kisoissa käyvät jo tietää, että en osu nykyisin enää mihinkään…)

PS! Aasiasta (kiinasta) löytyy pari piirrosta joissa ON jokin palluva vartavasten jänteellä just oikeassa kohta. Etsikää ite pinterestistä jos kiinnostaa :grin:

no paska…

Nokinpaikkakeskustelua! Jeeeee!

Seuraavaksi vielä muutama kommentti muovinokeista ihan vaan sivuhuomautuksena, jotta saadaan kaikki näkökannat tulille :roll_eyes:

Jospa kisan järjestäjät jossakin vaiheessa kävisivät läpi pohdinnan siitä, onko kyseessä “primitiivinen kisa” ilman nokkimerkkejä vai “viktoriaaninen kilpailulaji” nokinpaikkoineen ja sitten vastaava johtopäätös hakattaisiin kivitauluihin lopulliseksi säännöksi. Säännön kyseenalaistaminen kisoja koskevassa yleiskeskustelussa johtaisi kilpailukieltoon.

1 tykkäys

Huomautettakoon tähän väliin, että vaikka American round ammuttiin ensimmäisen kerran vuonna 1879, niin nykymuotoiset säännöt luotiin käytännössä vasta vuonna 1915, jolloin siis ammutut pisteet määrittivät voittajan. Siihen asti voittaja määritettiin myöskin pisteiden avulla mutta pisteitä sai sen mukaan, kuka sai esimerkiksi eniten osumia tietyltä etäisyydeltä. Pisteitä oli jaossa 10 kappaletta. Siten voitaneen sanoa, että American round pitäisi ampua vuoden 1915 sääntöjen mukaisesti (kuten tähänkin asti on tehty) ja kisa ei suinkaan ole “viktoriaaninen kilpailulaji”, vaan pikemminkin “wilsoninen kilpailulaji”… Joka tapauksessa, varhaiskantaisella jousiammunnalla ei ole mitään tekemistä American roundin kanssa.

Mitä nokinpaikan merkkiin tulee, niin Thomas Roberts mainitsi teoksessaan jo vuonna 1801 merkityn nokinpaikan (Roberts 1801, 127 & 192).

Gervase Markham mainitsi vuonna 1634 teoksessaan Mikken käyttämän menetelmän:
“Lastly, it is not amiss, if in the mid part of the string, just where you nock your arrow, you wrap it about for the space of four fingers, with fine silk well waxed, for it will both be a good defense for the string to keep it from wearing, and also fill the nock of the arrow the better, and make it fly with more certainty. And thus much of the bow string."

2 tykkäystä

Tiedämmekö, ettei keskiajalla pitkäjousissa käytetty nokinpaikka merkkejä?

Vain keskipunoksesta on joitain kirjoituksi/mainintoja 1600luvulta euroopassa, mutta siinäpä kaikki mistä itse olen tietoinen.

En muistanut tarkkaan, mitä on aikaisemmin sovittu ja siksi kirjoitin unisena mitä kirjoitin. Nyt asia on tarkistettu ja käytäntöhän on ollut meillä se, ettei ehdotonta nokinpaikkakieltoa ole American Roundissa. Kiiltävä messinkinen merkki on kielletty, mutta American Roundissa saa olla jokin lankamerkki tai muu vähemmän silmää häiritsevä ratkaisu. American Roundhan ei ole ihan varsinaista primitiiviammuntaa, vaan Englannin yläluokan urheiluammunnasta periytyvä yhdysvaltalainen keskiluokkaisempi 1800-luvun versio.

Preeria-kisan jousissa ei tietenkään saa olla nokinpaikkoja, mutta jänteen suojapunos on sallittu, kuten ennenkin.

Pituusammunnassa sallimme nokinpaikan.

Elokuisen 3D-kisan tarkoitus on simuloida primitiivijousiammunnan metsästystä (elukankuvat) ja sodankäyntiä (ihmis-figuurit), joten siihen taas nokinpaikat eivät kuulu. Hieman monimutkaista, mutta näin kai se on näin nähtävä, jos logiikasta halutaan pitää kiinni.

Pituusammunta pyritään järjestämään, mutta paikka saattaa olla hieman etäämmällä Turusta. Siitä ei ole vielä varmuutta. Hyvä olisi, jos se onnistuisi Vanhalinnan pellolla, mutta sehän on kylvöistä kiinni.

9 tykkäystä

Hei.

En ole ennen ollut näissä tai missään muissakaan kilpailuissa, ja aattelin vaan kysästä että onko jousen paunamäärälle minkäänlaisia rajoituksia, siis alarajaa, kun omat jouset mitä tällä hetkellä on 40-50 paunasia ja hyviä jousia ei siinä mitään, mut vaimonjousi on parempi ampua ja se on 35 paunanen, et saako sillä kilpailla tos amerikan roundissa? Joskus joistain kisoista oon kuullut että miesten alaraja olisi sen 40 paunaa, mutta en löytänyt (ei ainakaan silmään sattunut) mitään tietoa näiden kilpailujen paunarajoista, vai pitääkö olettaa että niitä ei ole?

En ole paljon ampunut vaimon jousella että en tiedä miten sillä osuisi, mutta se on minun tekemistä jousista kaikista pehmeä vetoisin eikä siinä ole juuri minkäänlaista käsille lyöntiä. Yksipuinen tuomipihlaja on kyseessä, 65" pitkä.

Entäs tuo preeriajousi kilpailu? Saako siihen osallistua kahvaliitetyllä bambujousella? Kyseessä ei ole laminoitu jousi, vaan umpi bambu, eikä sitä vielä edes ole, mutta niin vähän aikaa että omista materiaaleista nopeiten tekis bambusta jousen että jos se kerkiäis näihin kisoihin valmistumaan.

Onko tullut tietoa pidetäänkö pituuskisa?

Mitään pauna rajoja ei ole.
Jos bambu jousesi ei ylitä 130cm pituutta niin se on ok.

Pituuskisan kohtalo on vielä avoin.

1 tykkäys