Preeria ja American Round 18. toukokuuta 2024

Preeriajousikilpailu ja American Round ovat lauantaina 18. toukokuuta 2024. Paikka on sama kuin viime vuonna eli jousiammuntaseura Arcuksen rata Impivaarassa. Katuosoite on Nummisuutarinkatu 9, 20320 Turku.

Säännöt ovat samat kuin ennenkin. Preeriakisassa jousen maksimipituus on 130 cm päästä päähän selkää pitkin mitaten. Nuolet ovat vesoista tehtyjä, ei muita materiaaleja. Ammunnan kohteena 40 m etäisyydellä oleva saapas. Ammutaan 10 neljän nuolen sarjaa, osuma antaa yhden pisteen. Nuolet pidetään jousikädessä. Nuolen ei tarvitse jäädä kiinni saappaaseen ja marginaalisetkin osumat lasketaan, kunhan saapas selvästi reagoi. Jos 40 laukauksen jälkeen kahdella parhaalla on sama pistemäärä he ampuvat ylimääräisen kierroksen jne. kunnes voittaja on selvillä.

American Roundissa jousen pituutta tai muotoilua ei ole rajoitettu, kunhan se on ns. primitiivijousi, ilman kantavaa nuolihyllyä. “Biokomposiittijousta” ei hyväksytä primijouseksi. Nuolet saavat olla mitä vain puu- tai ruokonuolia, ilman muovinokkeja. Jänteellä saa olla merkitty nokinpaikka. Ampumamatkat ovat 60, 50 ja 40 jaardia, pisimmästä aloitetaan. Kultakin matkalta ammutaan 5 kierrosta kuudella nuolella eli yhteensä 90 nuolta koko kisassa.

Päivä alkaa klo 11.00 preeriakisalla, joka kestänee noin tunnin. Am. Round alkaa klo 13.00. Kisamaksu on 15 euroa kaikilta osanottajilta. Tästä maksamme 5 euroa per henkilö Arcukselle radan käytöstä. Tarjoilu rajoittuu kahviin ja mehuun sekä leipään ja leikkeleisiin. Joten omiakin eväitä kannattanee ottaa mukaan.

Ajo-ohje

Katuosoite on siis Nummisuutarinkatu 9, Turku. Käänny Tampereentieltä (9) Markulantielle. Jos tulet ysitietä pohjoisesta risteyksessä lukee “Satama, Ruissalo” ja käännyt oikealle. Jos tulet etelästä Turun suunnasta risteyksessä lukee “Impivaara” ja käännyt vasemmalle.

Aja Markulantietä suoraan, jatkat myös liikenneympyrästä suoraan kunnes tulet liikennevaloihin. Valoista käännyt oikealle, Eskonkadulle. Jatkat suoraan, kuplahalli näkyy oikealla. Tulet pikkutien risteykseen, jossa lukee “Lähitapiola Areena, Jousiammuntarata”. Käännyt sinne oikealle ja jatkat kunnes tulet parkkipaikalle. Rata näkyy vasemmalla.

5 tykkäystä

Tulossa tietenkin ja osallistumassa kaikkiin jousipäivän lajeihin! Otan taas kannettavan mukaan American roundin pisteiden kirjaamiseksi.

4 tykkäystä

Näillä näkymin mukana… ellei mikään forssan mauri (tai kaatosade) tule esteeksi. Kyllähän se 600 pitäisi vihdoin saada kisassakin rikki.

3 tykkäystä

Hienoa! Saadaan oikee kisa.

2 tykkäystä

Mites pituusammunta? Voisiko Vanhalinnan pellolla ampua, siellä riittäisi tilaa. Jos ampuu linnavuorta kohti, maksimissaan saisi 840 metriä (riittänee Jerelle) ja tämän hetken sääennusteen mukaan vieläpä myötätuulikin.

2 tykkäystä

Olisiko viimein nyt se vuosi kun on syytä olla 500m+ kenttä??
Ainakin oon treenannu kun hullu. Enemmän kun aikasemmalla 5v ajanjaksolla yhteensä!

Mää käväsen tarkistamassa tilanteen. Se ruissalon pelto on nyt kynnetty mutta ei vielä kylvätty. Kylvö tapahtuu nopeasti käännön jälkeen. Sormet ristiin.

1 tykkäys

Eilen RiJo:n 50m iltakisa ja ”kenraaliharjoitus” lauantaita varten. 487 2x36 nuolella ei lupaa hyvää AR:n 600 pinnan rikkomista ajatellen. Liian monta nuolta harhaili ulkokehillä… :thinking:

Vielä viime hetken muistutus, että kisamaksu käteisellä on erittäin suotavaa. Ja mielellään tasaraha. Kiitos.

Jos Vanhalinna ei pituusammunnan suhteen onnistu, niin sen voisi järjestää ihan erikseen jossain, missä on tilaa. Nyt kun Jere asuu maalikylillä, niin paikka voisi olla missä vain Tampere-Turku -akselilla. Kaupungin välittömästä läheisyydestä ei löydy 500-600 m avointa tilaa, missä voi ampua ilman komplikaatioita. Paikka täytyy ihan tosissaan etsiä ja kysellä. Jokin armeijan alue voisi olla mahdollinen, kunhan saa luvan.

Talvellahan tällaista ongelmaa ei ole. Merellä ja järvillä riittää tasaista pintaa. Täytyisihän Jeren päästä yrittämään ennätystä.

XVII American Round 2024 tulokset.

Uusi Suomen ennätys on nyt 612 pistettä ja myös kaikki kierrosennätykset menivät uusiksi. Tulosparannus oli aika huima.

3 tykkäystä

Olipahan taas hieno kisapäivä!

Preeriakisa oli pitkästä aikaa todella hieno! Paljon osallistujia, todella kova tulostaso ja kiva tunnelma. Itse sain sen yhden vakio-osuman. Parempaankin pitäisi tietenkin pystyä. Välineet ovat tosin samat kuin ensimmäisessä kilpailussa ja nuolet ihan erilaisia mutta kyllä niillä ampuu.

American round sujui pitkästä aikaa jopa hyvin. Yllättävää oli, että pysyin ampumaan suunnilleen samaa tasoa kuin kotona. Eihän nyt mukana ollut juurikaan yhtään oikeasti hyvää suoritusta mutta niitä todella surkeitakin suorituksia oli hyvin vähän. Hutejakin vain muutama. Ammuin urani toiseksi parhaimman tuloksen. Lisää vaan (mentaali)treeniä, niin ensi vuonna ylitetään 500 pistettä kevyesti, viimeinkin, toivottavasti…

Pituusammunta oli vähän kuihtunut, vain minä ja Jere. Jere nyt toki voitti ja itse ammuin vain 326 metriä komposiitilla. Vähän pettynyt, vaikka oma ennätys olikin. Ensi vuonna sekin paremmin.

3 tykkäystä

Pituusammunnan kuihtumisessa on kyse lienee suunnilleen samasta kuin miksi Formula 1-talleja on vain kourallinen: tarvitaan F1-auto (ja sen vaatima infra) jotta voi kilpailla. Kehitys yhtäällä johtaa kuihtumiseen toisaalla.

Mulla oli aikoinaan tavoitteena ampua 300 jaardia, sitten hivuttautua 300 metriä kohti mun yksipuisilla lyhytjousilla. Sille ei ole enää ekologista lokeroa, kun 326 metriä on huono tulos, eikä kukaan muu kuin jousinörtti itse välitä, ammuttiinko se komposiitilla vai turkulaisesta harvennuskasasta otetulla kepillä.

Hyvien pituusnuolten tekeminen on niin kova rasti, että sekin aika ja energia on parempi laittaa jahtivermeisiin, joilla sentään tulee ruokaa pöytään, ja äärettömän paljon kovemmat elämykset siihen päälle.

Tuukan kanssa hieman samoilla linjoilla, komposiitit ovat melkeinpä pituusammunnan kirous, jos ampujia on vain yksi tai kaksi. Se johtaa muilla innostuksen lopahtamiseen. Yksi ongelma on ammuntapaikka, 500 metrin vapaita tiloja on aika vähän ja se harventaa porukkaa entisestään jos pitää paikkaa vielä vaihtaa, kuten nyt toukokuussa tuppaa käymään. Vanhalinnan kisassa pituusammunta onnistuisi hyvin siinä viereisellä pellolla.

Radikaali ehdotus – toukokuussa ammutaan kaikilla jousilla ja elokussa vain puujousilla?

Tietysti Taka-Hikiän pelloilla voisi järkätä pelkän pituusammuntakisan esimerkiksi huhtikuussa mutta tulisiko siihen osallistujia?