Poppeli

Löytyi muutama erittäinkin hyvä poppeli juuresta noin 10cm paksu ja 4-5m pitkä. Onko kokemusta jousipuuna? eli kannattaako kokeilla?

Ei kannata.
Lohko nuoliksi tai viikinki kilven laminaateiksi!

Kannattaapas. TBB IV:n aikoihin Gardner ja Baker kohkasivat poppelijousista, jotka olivat viimeinen naula puulajispesistien väitteiden arkkuun. Eipä siinä ole vastaan väittämistä, kun tekivät oikein hyviä poppelijousia.

Poppeli on pehmispuu, mutta silti tiiviin kimmoisaa kamaa. Siitä tulee jousi, kunhan mitoittaa oikein. Jos on 10-senttistä vesaa tarjolla, niin pituutta roimasti, jotta kestää.

Yksi lankku minulla oli ja siinä hyvät syyt. Ei kestänyt kauaa kun otti puristusmurtumaa jo lattia tillerissä. Muistaakseni omani oli (pehmeä linjainen) pyramidi, kutakuinkin 4cm levee kahvan jälkeen.
Voimaa en muista mutta olisiko ollut vähän alle 40lb? Pituus siinä olkapään tienoilla.

Tein ehkä viidentenä oikeana jousenani haapajousen. Pitääkseni jousen kuosissa tein kaarista 55 mm leveät ja täysin litteävatsaiset. Jousen pituuskin oli 170 cm. Siitä huolimatta haapavatsa paukkui puristusmurtumille jo tilleröinnin alkupuolella. Eipä tämän perusteella silti haapaa jousipuuna heitetä mäkeen, kun toisista haavoista paremmin tehtynä tulee ampumavälineitä. Ja poppeli on haapaa parempi jousipuu, keskimäärin.

Heikkihän päräytti alle 40-paunaisella haapajousella 201 metriä 21.5.2011. Kyllä siitä osaavissa käsissä jousen saa tehtyä.