Poliisin etäpainelamautin

Lueskelin Tekniikan Maailmaa pitkästä aikaa. Siinä esiteltiin poliisin uutta vermettä, etäpainelamautinta. Kyse on kiväärimallisesta ilma-aseesta, joka ampuu blunttiammustaan 88 m/s eli 289 fps. Ammuksen ilmoitettu suuenergia on 33 J, mikä vastaa 150 fps lentävän 500-greinisen nuolen liike-energiaa. Aika jytkyä kamaa, kun tietää mitä tuollaiset nuolet tekee eläville kohteille, kolkkinakin.

Etäpainelamauttimen ammus on halkaisijaltaan 18 mm eli isohkon kolkkakärjen tai pienen tussukärjen kokoinen, ja osumapäästään pallomainen. Ratkaiseva ero kolkkanuoleen tulee siitä, että ammus on suunniteltu hajoamaan osuessaan. Tekee varmasti kyllä todella gutaa, kun 33 joulea leviää peukalonpään kokoiselle alueelle kropassa.

Oliko sama ase, josta tässä jutussa kerrotaan?

Samahan se täytyy olla, sillä ei Suomen poliisilla montaa mallia etäpainelamauttimia ole.

Ainahan se on kun poliisi ampuu. :slight_smile:

On tuohon aseeseen maailmalla kuoltukin, kun luoti osui juurikin silmään ja sirpaleet vahingoitti oikeaa aivopuoliskoa. Nainen kuoli verenhukkaan väenpaljoudessa.

Pistää kyllä perspektiiviin, että kuinka paljon hyväheittoisessa primijousessa on voimaa. Tai tietenkin ampujassahan se voima on, jousessa on varastoitunutta energiaa.

Olisi kiva tietää, että millä perusteella energia on valittu. Lähtönopeudeksi on toki haluttu riittävä mutta miksi ammuksen halkaisija ja massa ovat mitä ovat. Varmasti jotain testejä on tehty. Ehkä ratkaisevaa on ollut se, ettei ammus läpäise missään oloissa paljasta ihoa? Toisaalta, jos päällä on pari vaatekertaa ja nahkatakki, tms., niin energiaa pitää olla riittävästi, jotta osuma todella tuntuu.