Pituusammuntakauden avaus haukivuorella

Tein viime päivinä 7kpl uusia nuolia tuoreille pituuslyhäreille, 55-85 paunaisille jousille 22-24" vedolla. Äsken kävin ensimmäiset testit sutaisemassa ja löysiä oli kuin mitkä…
22" spinetestissä 9,2mm taipunut nuoli lensi sentään edes jotenkin, mutta ei sekään oikein kunnolla. Ensimmäinen setti nuolia menee aina hieman metsään, joten eikun uutta työn alle.
Semmonenkin huomio että 4 uusista ja 4 vanhoista nuolista meni rikki kärjestä. Eli noin 6-8h työ hukkaan kahden ammuntarundin aikana. Taidanpa laittaa seuraaviin sarvikärjet…

Tekstin sisällön siemattuani ja uurastuksen määrän nieltyäni sekä kuvan lantsarivakavuuden havaittuani, kuvan mukainen isäntä siinä innokkaana harrastuksensa parissa… Ollaan me vaan pirun hieno kansa ja kansassa hienoa vivahdetta herkkien asioiden ääreen. Tykkään. Vaviskoon muinaiset arojen jousikansat! Tämä on vuoden luontokuva vaikka on vasta huhtikuu. Känny pullottaa just sopivasti. Suomen kevään niukka väritys täysin päinvastainen kuin ampujan mielessä roihuava palo räikeisiin metrilukuihin. ah. Kyllä me ollaan parhaita!

3 tykkäystä

Hah, kiitos kauniista sanoista. Totta kaikki! :smiley:
Kaisu on hyvä kuvaaja!

Mistä päättelit, että olivat löysiä?

Helpoin tapa saada nuolet toimimaan paremmin on nostaa jänneväliä. Kannattaa varmaan kokeilla, uhrata yksi jousi ja katsoa, miten nuolen toiminta muuttuu jännevälin funktiona.

Taitaa olla kivinen tai routainen pelto siellä? Jos maa on pehmeää, niin kyllä puukärjenkin pitäisi kestää ihan hyvin.

Kaikki nuolet vippasivat hirmuisesti lähtiessä, kuin kalan pyrstö. Kun nyt on chronoon ampunut ja laukausta treenannut, vielä itsevarmempi alkaa olla nuolen spinen valinnan kanssa.
Mietin jänneväliä itsekin, mutta eikö tuollainen 10-11cm pitäisi olla aivan tarpeeksi 120-135cm pitkälle pituusjouselle? Tulos tulee kuitenkin juuri siitä alirasittamattomuudesta, kuten tämä Leonwood-jäbäkin sanoo.
No anyway, voisihan noita ruuvata pari senttiä korkeammalle. Mutta jäykempiäkin nuolia teen. Ehkä isommilla sulituksilla, nyt on jotkut lipsahtaneet liian pieniksi, 30x6mm.

Kiviähän tuolla maassa on.

Täältä pesee tuplana. 15kpl sarvikärjillä.

Pituudet: 24,5"-26,5"
Jäykkyys: 70-105 paunaa (taipumat 22" välillä 6,7-10.3)
Painot: 245-345 greiniä

Sulitus 40x8mm.

Uusia nuolia syntyikin lopulta 26kpl, kun sulitin ja kärjitin vanhat nuolet uudelleen.
Testailin sarvikärkien lisäksi yhden luukärjellä ja toisen alumiinikärjellä.
Tein viimeiset hionnat ja pyyhkäisin sellakka pintaan. Viikonloppuna sitten armotonta ammuntaa…

2 tykkäystä

4 kierrosta ammuntaa ja yksi oli ylitse muiden!

42" pitkä osage jännejousi 84# @20,5" heitti 188gr mäntynuolta 282 metriä ja toisella kerralla 295 metriä. Jätetään 300m korkattavaksi kisoihin…
Niin ja tarkoitus ei ollut ampua noin lähelle latoa, onneksi lenti yli. :smiley:

2 tykkäystä

Mukava kuulla että mänty lentää hyvin, luo uskoa omiinkin kokeiluihin.

Karmea uho on hyvä siinä kilpailu paikalla, silloin lentää pitkälle. Kysy vaikka Seppo Rädyltä.

Lentää lentää, onhan männyllä ammuttu aikanaan kolme kertaa tuon verran.

Tulethan Turkuun ensi viikonloppuna uhoamaan pituusviivalle? :smiley:

Viivalla nähdään!

Suuren joukon nuolia testaus kannatti. Tuo nuoli oli huomattavasti erilainen kuin muut. Siis hieman etupainoinen, löysempi, kevyempi. Pieni alumiinikärki, varsi 7.7mm paksu ja 40x8mm sulitus tässäkin.
Lähtee suhteellisen puhtaasti jousesta, ilmeisesti etupainoisuutensa ansiosta. Spinensä puolesta vastaavia nuolia olen ampunut 50 paunaisella… Kummallista.
273 ja useampi 260 metrinen tuli 350 greinisillä nuolilla jotka lähtivät vaappuen. Nämä olivat luokkaa 90 spineltään. Huvittavaa jopa, tuo painoero.
Voi olla että hieman pidemmällä vedolla ja painavammalla nuolella tulee lisää metrejä. En hennonut vielä vetää jousta pidemmälle. Hyvin näyttää kuitenkin pitävän refleksinsä, joten 22" asti pitää vielä vetää.
Ja sitten tehdä lisää samanlaisia, ehkä jäykempiä.

Nyt näyttää ja kuulostaa kyllä todella hyvältä! Oliko tästä jousesta jo aiemmin juttua?

On muuten kivinen pelto, ei ihme, että on tullut nuolirikkoja!

Pakko jättää väliin, pitäisi yötä myöten matkustella eikä vanha jaksa semmosta. Ei saanut perjantaita vapaaksi. Pitää yrittää toisella kertaa.

Tämä on juuri se osage jännejousi jonka täällä esittelin, nyt vain 2,5" pidemmällä vedolla. Vaikuttaa aika hyvältä peliltä…

Ja kyllä, pelto on kivinen, eilen taas katkesi kärki 10-12 nuolesta. Huomasin kyllä senkin, että toisissa oli kärki ehkä paremmin tehty/paksumpi, jolloin ne kestivät ihan hyvin.

Harmin paikka Tallipoika, seuraaviin kisoihin sitten!