Pituusammuntaan sopivat paikat, Viro vs. E-Suomi

Ajettiin tuossa Viron halki Tallinnasta Tarttoon ja takaisin, ja panin merkille, miten etenkin Kaakkois-Virossa mutta myös koko matkalla maasto oli hämmentävän matalaa, tasaista ja peltoista. Valtatien varret olivat täynnä 500 - 1000-metrisiä latteita peltoaloja, joissa olisi tosi näppärä ampua pituutta ihan millä tahansa 130-paunaisilla pituuskomposiiteillakin. Kontrasti Etelä-Suomeen heti perään oli roima. Meillä tekeekin tiukkaa löytää edes 300-metrinen pelto, johon nuolet eivät huku. En ole kuullut, onko Virossa ammuttu pituutta mutta syytä olisi :slight_smile:

Edit: turhaksi käyneen off topicittelun poisto

Viron puujousipiirit ovat hyvin pienet. Ampujia on vain kourallinen, eikä siellä ole järjestäytynyttä toimintaa. Sen sijaan vaistoammunta moderneilla jousilla on erittäin suosittua, erityisesti maastossa.

Mitä pituusammuntapaikkoihin tulee, niin tuossa takapihalla on vajaan kilometrin pelto, joka on ammuntakunnossa viljelykauden ulkopuolella. Vähän hävettää sanoa mutta pari kertaa olen käynyt ampumassa pituusammuntakamoilla. Taka-Hikiän kisassa onkin sitten ammuttu jo monesti pituutta taulukamoilla.

Talo tuolla vasemmassa alakulmassa. Eka pelto yli 400 metriä ja toinen jatkuu siitä suoraan.

Joo, kyllä Suomessakin peltoa piisaa. Tässä kuvassa oman kotini nurkilta, keskeltä vantaata. Ei tuossakaan ihan heti tule seinä vastaan :slight_smile:

Samat setit täälläkin, ~400m peltoa löytyy hyvältä paikalta. Siis liiterin takaa.

Ymmärsinkö väärin, vai onko Tuukalla peltotilaa? Tultiinko tähän lyömään löytyä? :smiley:

Mutta tosiaan, ei peltoja ihan joka nurkalta löydy kuitenkaan. Ja Tuukan pointti kasvuasteesta on hyvä, siinä ei pitkää aikaa puimisen jälkeen ole, kun on ammuttava .

Peltojen poikki kun ammutaan, niin sietää toivoa, että palstat ovat samalla kasvun asteella keskenään, mikä olisi peräti kummallista mitä olen mantuja kolunnut. Peltojen välissä tuppaa kulkemaan myös ojia, joihin nuolten painuminen tärvää kisatunnelmaa kummasti. Tuolla kaakkoisvirolaisilla mailla tien vierestä lähti perä perää yhtenäisiä, katkeamattomia, 500±metrisiä peltoaloja.

Niinhän se on, että ellei omaa peltoa löydy, niin ei sinne sitten mennä ammuskelemaan muuten kuin kasvukauden ulkopuolella - paitsi viljelijän/viljelijöiden luvalla. Nykyään tosin noita kesantopeltoja on Suomessakin niin paljon, että keskikesälläkin luultavasti sopiva sarka löytyy aika helposti. Pitää vain yhyttäytyä paikalle sopivasti niittohetkeen nähden… Puolimetrinenkin kesantonurmi kätkee nuolen huolella.