Pitkäjousi (lồ ô-hikkori-ipe), 50#@28"

Keskeneräisiä ja huonoja töitä ei pitäisi esitellä mutta menkööt. Sain käsiini uutta bambua Vietnamista, nimeltään lồ ô – Bambusa procera, suomalaisittain voinee käyttää nimeä loo-bambu. Jännä juttu tässä on se, että solmuväli voi olla jopa yli metrin verran, joten tästä voi tehdä solmuttoman jousen. Tämä jousi on tehty lyhyemmästä pätkästä, kun toimittajalla sattui pieni moka – pitempää tavaraa on tulossa. Yksi salko minulla kyllä on, jonka pituus on 183 senttiä, eli siitä tehnen solmuttoman jousen, kunhan ehdin.

Kuitenkin, tämä on aika nopeasti tehty, löysin hyllystä ikivanhan vatsapalan, jossa oli hikkoriydin ja ipe-vatsa. Laitoin siihen uuden selän tästä loo-bambusta, selkä tosin oli tehty kahdesta lyhyemmästä säleestä, jotka yhdistin viistoliitoksella kahvan kohdalta. Siksi kahvan alueella näkyy kaksi solmua symmetrisesti.

Viimeistelynä on vasta yksi kerros Osmon öljyä. Nokeissa sattui ihan pieni “hups” nauhahiomakoneen kanssa, niin laitoin sinne punokset. Eikä kahvavahvikkeen liimauskaan mennyt ihan täydellisesti, kahvavahvike jäi pikkuisen muotopuoleksi ja liimasauma erottuu. Tillerikin jäi ylälavasta aavistuksen liikaa kahvan läheltä taipuvaksi, otti sieltä jonkin verran myötäistä. Voinee johtua myös paksusta hikkoriytimestä. Jousen jäykkyys on 50 paunaa 28 tuuman vedolla. Pituus 1800 mm nokista nokkiin, leveys inan alle 25 millimetriä. Hämmentävää on se, että tämä istuu käteen just kivasti ja jopa toimii todella mukavasti. Kyllä joku kisa varmaan pitää ampua, ehkä. Sinänsä mielenkiintoista, että nykyinen kisajousi on myös tilleriltään selvästi positiivinen, enemmän kuin olisin halunnut mutta toimii kuin unelma, eikä tilleri ole elänyt mihinkään tässä parin vuoden käytön aikana.

3 tykkäystä