Pieni historiallinen pituusammunta-anekdootti

Howard Hill oli aikanaan tunnettu ja menestynyt pituusampuja. Howard oli ensimmäinen ampuja, joka ylitti maagisen 300 jaardia yhdysvaltojen mestaruuskilpailussa. Howard ampui 300 jaardia ja 9 tuumaa (274,5 metriä) vuoden 1928 kilpailussa.

Tosin, 300 jaardia oli ylitetty puujousella jo neljä vuotta aiemmin, kun Charles Curtis ampui 311 jaardia vapaan luokan tyylillä, eli selällään maaten ja jousta jaloilla tukien.

Howard ampui ennätyksensä 172-paunaisella ja 150 senttimetriä pitkällä osage-jousella. Nuoli oli koivua ja 56 senttimetriä pitkä. Kiintoisaa on, että Howard ampui samana vuonna puoli vuotta aiemmin golf-turnauksen yhteydessä näytösluonteisesti samalla jousella peräti 358 metriä (391 jaardia). Myöhemmin, mestaruuskilpailussa ongelmaksi koitui jännerikko, jonka takia tulos jäi sinänsä vaatimattomaksi, ollen kuitenkin uusi ennätys. Vielä harjoituksissa juuri ennen kilpailua Howard sivalteli yli 340-jaardisia kaaria.

Vuoden 1928 kilpailussa ammuttiin kahdessa eri luokassa - normaalilla tavalla ja vapaalla tyylillä. Howard ampui normaalilla tyylillä ennätyksensä. Kuitenkin, vaikka vapaan tyylin luokassa sai ampua millä tyylillä tahansa, lihasvoimaa käyttäen, niin luokan voittaja C. A. Hutchinson ampui 282,3 metriä (yli 308 jaardia) normaalilla tyylillä! Eli pystyssä seisten ja jousta normaalisti vetäen.

Vaikka Hill jäi historiaan ensimmäisenä 300 jaardin ylittäjänä kilpailussa (normaali luokka ammuttiin luultavasti ennen vapaata luokkaa), niin lopulta Hutchinson ampui pitemmälle! Tosin, nämä ennätykset eivät pitkään kestäneet, koska seuraavana vuonna normaalin luokan uusi ennätys oli jo 323 metriä. Ja vuonna 1930 L. L. Dailey ampui vapaan tyylin luokassa mutta normaalilla tyylillä peräti 389 metriä (yli 424 jaardia) yksinkertaisella puujousella.

Toinen hauska tilastoknoppi…

Yhdysvaltojen ensimmäinen kansallinen mestaruuskilpailu ammuttiin heinäkuussa vuonna 1882 Chicagossa. Pituusammunta ammuttiin samoilla välineillä kuin tauluammuntakilpailukin. Pituusammunnan voitti John Wilkinson tuloksella 195 metriä (213 jaardia). Tauluammuntakilpailussa Wilkinson sijoittui yhdeksänneksi.

Vuonna 2003 ammuttiin Suomen ensimmäinen pituusammuntakilpailu. Sen voitti Simo Hankaniemi tuloksella 195,95 metriä. Eli lähes metrilleen sama tulos kuin 121 vuotta aiemmin Yhdysvaltojen ensimmäisessä kilpailussa!

Yhdysvalloissa tosin meni 47 vuotta, että päästiin yli 300 metrin kilpailussa. Suomessa siihen meni 7 vuotta.

Vuonna 1932 meni 400 metriä rikki, kun Homer Prouty ampui 437 metriä (478 jaardia). Siihen meni siis 50 vuotta. Suomessa kilpailutoiminta on nyt kestänyt 14 vuotta, eli on tässä vielä hyvin aikaa…!

Mielenkiintoista historian havinaa!

Vielä on lasten kengissä touhu, mutta jospa se tästä - näin 2010- luvulla on kuitenkin jo enemmän tietoa kuin 1900-luvun alussa. 1930-50 lukujen touhusta ei sitten tiedetä vieläkään, että mitä silloin tapahtui! :smiley:

Toimivia sarvijännejousia kun saataisiin knuutinpoikien pituuskentille, niin saataisiin uutta puhtia ja pidempiä laukauksia. Nyt on nuo 2 itsellä työn alla ja jos ne epäonnistuvat, niin vain kovempi tarmo on saada seuraavat onnistumaan.

Voiko tähän laittaa vielä pyynnön, että @TuukkaKumpulainen olisi kiltti ja julkaisisi pituusammunta-artikkelinsa??