Pieni happomarjajousi

Jousen pituus 102 cm, suurin leveys 20 mm. Refleksiä oli alkujaan 75 mm, nyt tilleröinnin ja jumppailun jälkeen 65mm. Selässä on ohut kerros jänteitä suojaamassa ja jousen kokonaispaino 130 grammaa. Paunat varmaan 25 paikkeilla 19" vedolla. Hyvin elastisen tuntuinen keppi eikä tekisi yhtään pahaa vetää tuuman pidemmällekin. Tiukkaa puuta!

3 tykkäystä

Upea!!!

Eikun jousi 80 senttiseksi ja metsästyspaunoihin… saisikohan sitä. :smiley:. Mutta tuossa sen näkee, miten suora jousi - vaikka kuinka kapea onkin - kestää jänteellä ja refleksiä.

Upea on! Ja onko tämä nyt virallisesti ensimmäinen Suomessa tehty happomarjajousi? Jos on, niin Markus ehti niukasti ennen minua - sain omani valmiiksi eilen, keskiviikkona. Teen siitä oman ketjun, mutta tässä vielä mitat:

Pituus 105 cm, leveys 23 mm, refleksiä 50 mm, massa 183 grammaa ja 36 paunaa 18 tuuman vedolla. Ei mitään selystystä. Todella elastisen tuntuista. 40 paunaa olisi mennyt kevyesti, ellen olisi aikoinaan, vuosia sitten esityöstänyt kahvan alueelta liian ohueksi. Vähän jäi harmittamaan. Minulla on vielä toinen, isompi aihio hyllyssä odottamassa. Se on kuitenkin mutkaisempi ja työläämpi.

Kiitos! Tätä pitäisi saada lisää, jäi sen verran harmittamaan täälläkin…

Onhan siinä kyllä melkein 10 cm vielä ylimittaa… :slight_smile:

Meilummin lisää jänteltä +1tuuma lisää refleksiä kuin katkaisu lyhyemmäksi jos jotain nyt ooikeasti haluaa tehdä.
Minusta ei todellakaan kannata enää koskea. Ei edes leikillä :smiley:

Sikasiisti jousi, kuten Markuksen tapauksessa on jo oppinut odottamaankin.

Olen samaa mieltä Reiniksen kanssa. Näiden pienikasvuisten, hädin tuskin jousipuuksi parhaimmillaankin kasvavien lajien kanssa olisi erityisen raskas rikos lyhentää jousta. Iloittakoon kauniista ja kovaheittoisesta kaksvitosesta, jos ei jännettä lisäämällä sitten haeta jäykistystä.

Kiitoksia!

Tein kuitenkin vielä parannuksia. Sahasin päistä 2 senttiä per lapa ja tein tilalle tappinokit. Toimivat paremmin tässä ja nyt 19 tuuman vedolla tuntuu ja näyttää, että on veto täysi. Lisäksi tein vatsaan kevyen lämpökäsittelyn, ei näyttänyt olevan vaikutusta jännekerrokseen. Nyt on hiukan napakampi veto.

Kävin eilen kokeilemassa ja vähän yllätyinkin heitosta. Tuossa on vielä lisäksi tällä hetkellä ylimitoitettu 45-paunaisen jousen pellavajänne. Mukava se on ampua ja äärimmäisen pehmeävetoinen, ja sormenpäätkin kiittävät. Villivadelmasta vielä nuolisetti tähän ruuvikärjillä ja kevyempi jänne, niin johan lentää.

Käyttörefleksiä 38 mm ja yön yli levättyään palautui takaisin 65 milliin.

Mikäs tässä on nyt jäykkyys? Mitä lentää vattunuoli pituutta, arviolta?

Ehkä muutaman paunan jäykempi nyt. Vaikea kyllä arvioida, kun en ole pituutta vielä ammuskellut yhdelläkään jousella. Mututuntumalla siis heitin, kun vadelman puuaines on kuitenkin sen verran kevyttä. Ja jousi.