Pari ugria

Pari ugria olisi tekeillä, nyt paksummilla lylyillä, niin kahvapalat on lentäneet hittoon. Saa läpitaipuvat nyt. Sakarat on pidemmät ja kapeat, nokkeihin otin mallia Jurakki- ja Ostjakkijousista. Pituudet aikalailla 170cm. Seuraavaksi jännepunokset sakaroiden juureen.
Kuvissa näkyy hyvin väriskaala ja kyllä, tummin kama on painavimpaa.
Ohensin myös vanhan jousen kärkiä niin ei tärrää!

9 tykkäystä

Hyvältä näyttää :heart:

1 tykkäys

Veri nais…

Saa nähä mutta tää møllegabetin tyyli on omaan silmään ollu heti alusta se mieluisin mutta näissä on kyllä tyylikkyyttä ja fiilistä että voipi olla että jos onnistuu valmistumaan niin tästä tulee seuraava käyttö vehje. Nää on kaikki koivua ? Ootko raitaa aatellu kokella ? Tai tuomea?

Koivua, pelkällä koivulla menty. Tuomea käytin tuossa ekassa jousessa sakaroihin.
Ei mua niin hirveästi eri lajikkeet kiinnosta. Sais eka nää koivuset toimimaa kunnolla.

Hommat on pikkuhiljaa edenneet, yksi ugri-runko on tullut joukkoon lisää. Vielä olisi neljäskin joka odottaa vain selystystä.

No juuri tämän lisäyksen, pisimmän (168cm) ugrin kanssa kävi vähän hassusti. Aloin taivuttelemaan sitä peräti 17mm paksuilla lavoilla. Jänteelle meni hyvin, massaa ja jäykkyyttä silti pirusti. 10" vedolla jotain 40 paunaa. Toisella 10" vedolla ei kestänytkään vaan nasahti koivuselästä aika reilu säle pystyyn. Olihan siinä kohdassa koivu kruunullaankin… Tämän jälkeen otin jänteen jousesta pois ja jousihan ponnahti täysin suoraksi. Näillä mitoilla teräslyly vatsassa ei ollut ottanut itseensä yhtään. Hyvä kuva tuosta rasahduskohdasta, miten juuri tällä kohdalla on överirankkaa, tervasta tihkuvaa lylyä.
Tämän myötä alkoi heräämään epäilys jäykillä jousilla koivuselkien kestävyydestä. Ehkä vaaditaan lisää testiä ja tasaisen laakeita selkiä. Mutta jos nyt mietitään, voisi kevyt lyly olla vain hieman mäntyä vankempaa, mutta tiukkuuden kasvaessa alkaa olla lylykin varmasti tammen veroista? Kuka selystäisi tammeaan koivulla…?
No tästä jousesta tuli nyt jänne-koivu-lylyugri. Liimasin säleen, vedin selän littanaksi raspilla ja seuraavan viikon aikana alan latoa jänteitä selkään. Sillon muuten kestää ja tehdään kerralla raaka 80 paunanen…







Nuo kaksi alkuperäistä jousta tasoitin selästä about yhdelle lustolle ja liitin uudet, jyrkemmät sakarat. Nämä ovat vain 148cm pitkiä. Toisen tilleröin 38 @ 22" vedolle ja toinen on vielä kesken. Hioin molemmat nätiksi ja laitan lopulliset sakarapunokset varmaankin jänteillä taas. Kai tuosta toisestakin jousesta tulee jotain, noiden koivut taitaa olla vielä samasta puusta. Mutta näissä voipi kestokykyyn vaikuttaa vähän vaaleampi lyly, ei ole ihan niin hurja vaste koivulle.
Näille lyhkäsille voisi 24" veto olla hyvä.
Viimeisessä kuvassa kaikki ugreja muistuttavat kalikat rinnakkain.









8 tykkäystä

Hienoja, taas kerran! Otsikko on Jeremäisen kuvaava. Siinä missä koko muu foorumi tekee ugrijousen suunnittelun aloittamisesta ketjun tai pari, Jere otsikoi reteästi “Pari ugria” ja jonkin ajan kuluttua kuvissa paistattelee neljä ugria. No, hyvä, että muitakin kyseisen mallin jousia on ollut jo esillä. Itse olen valitettavasti vielä siellä suunnitelun aloittamisen harkinnan pohtimisen tasolla…

Koivun(kin) ominaisuudet vaihtelevat paljon. Jos varman päälle haluaa pelata, niin koivun lujuusominaisuudet pitäisi mitata, saisi ne huonoimmat karsittua pois ja vältyttyä turhan työn tekemiseltä.

Kiitti. :smiley: Olishan tässä vielä tavoitteena saada kaikki ampumaan. Eikä nää nyt suorastaan mitään rakettitiedettä ole, kun pyrkii edes suunnilleen tarkkaan tekemään.
Sitä olen ihmetellyt miten vähän näitä nahkaliimajousia on mennyt rikki. Välillä liimasaumat on olleet mitä sattuu, mutta kaikki vaan kestää.

Toki tiukkuus vaihtelee ja siitähän täällä vastikään väännettiin MikaP:n kanssa. Mutta tuokin koivu mikä rasahti, käyttäytyi kuin aikanaan katkomani lahottunut vaahtera… Ei luottamusta herätä. Tuomella olisi pykälän varmempi. No tehdään lisää, koivulla ja tuomella.
Multa muuten löytyy noista kaikista käyttämistäni koivuista jämäpaloja, joten voin ottaa lujuusmittoja.

2 jännekerrosta nyt selässä. Kuivuu nopiaan näillä keleillä.

3 tykkäystä

Hyvää meininkiä! Montako kerrosta meinaat liimata? Eikä kaksi kerrosta jo riittäisi pitämään selän kasassa?
Tuli mieleen, että enpä ole tainnut nähdä muita jänneselystettyjä nykyugreja.

Jes, niin on kun pääsee tätä kokeilemaan! Varmasti 2 pitää jo, aionkin jättää tähän. Suorituskykyä voi joku oman maun mukaan hakea vielä isommallakin määrällä. Tuossa on nyt varmaankin se 25g+35g laitettuna, eli yhteensä 60g.
Jos pysytään esikuville rehellisinä niin ei näistä mitään pituusjousia tehdä kevyillä nokeilla, joten pelittää varmasti 40g jänteillä tai sitten 90g jänteillä.

Ajattelin jänteiden myötä tehdä tästä jäykemmän puoleisen jousen, jotain 80 paunan korville.
En oo muuten minäkään nähnyt jänne+koivu+lyly ugreja.

48# @26-27" vaan pitäshän tota jänneselällä vetää 28-30". Piti ottaa nyt räpsäsyt jos sattuukin jotain hassusti. :smiley: On aika tiukka peli 11 sentin vastakaarevuudella! Ihan kun sarvijousi. Ei myötäkäyristy pätkääkään



9 tykkäystä

Yksi parhaista tillereistä minusta tähän asti. Paljonkos laitoit jänteitä tähä? Onko nuo halkeemat vatsassa missä kohtaa?
Itse en vetäisi yli 28" vaikka jousi kestäisi. Tuon just nyt sen näköinen kuin pitäisikin.

1 tykkäys

Kiitti. Kahvan jätin jäykähköksi, kun ei tuntut ottavan settiä. 60g on jänteitä. Halkeemia tuli tosiaan, on kai niin pirun kuivaksi vetänyt jänteiden jälkeen, että repi railoja. Useemmassa kohtaa niitä oli, mutta ei oo laajentunu yhtää.
En ite yli 28" vedoista tykkääkään ja 50 paunaa on semmonen kiva et jaksaa ampua tarkasti koko päivän.

Nätiks jää pelkällä siklipinnallakin… 168cm / 655g oli mitat.

2 tykkäystä

Tuo on varsin tyylikkään näköinen tapaus.

1 tykkäys

Nämä ugrit on kyllä nättejä

1 tykkäys

Otin 34g puuta pois sakaroista. Saattanee vaikuttaa heittoon. :smiley: Myönnettäköön että jousi jäi tärähtämään niin piti hioa turhia pois.

Vasta syntyi muuten toinen jänneselystetty ugri. Siitä pitää näppästä kuvat. Toinen noista lyhyistä.

1 tykkäys

Komee kaari.