Pari laminaattijousta työn alla

Työn alla pari laminaattijousta, tavoitteena hyvät kisajouset kesäkaudelle. 180cm nokista nokkiin, 33-34mm leveät keskilapoihin asti, tavoitteena 35-40# ja 30" veto.

Selkä vaahteraa molemmissa. Kahvat ja powerlam mitä sattui löytymään sopivia paloja, niissä on kirsikkaa, vaahteraa, pähkinää ja tammea. Vatsapuu toisessa unkarin osagen billetit Z-liitoksella ja toisessa kirsikka. Osagessa aloitusrefleksi noin 45mm ja kirsikassa vähän alle 40mm. Defleksiä en laittanut kahvan seudulle muuta kuin mitä powerlamin vuoksi laminaatit taipui luontaisesti.

Voi olla, että kirsikkajousi on vähän alimitoitettu, ja osage taas ylimitoitettu mutta saa nähdä. Koitin mitoittaa vatsalaminaatit siten, että jousi olisi sopivasti tillerissä heti liimauksen jälkeen. Vetokuvissa molemmat jouset noin 40# ja 20" veto.

Liimana Titebond3 ja puristettu polkupyörän sisäkumeilla. Profiili vapaalla kädellä lautaa vasten ja refleksipalikat silmämääräisesti sopiviin kohtiin.

Kirsikka taitaa taipua selvästi liikaa kahvan läheltä, ja on tainnut siitä jo ottaa vähän settiä. Pitää varovaisesti koittaa tasapainottaa sitä rasittamatta jousta muuten liikaa. Osagejousi taipuu ehkä melko hyvin, tai jopa vähän liikaa kärjistä kun niissä on sitä refleksiä? En ole monta jousta tehnyt joissa taipumaton kahva, enkä yhtään tällaista vähän modernimmalla profiililla joten otan kaikki tillerineuvot kiitollisena vastaan!

Vetokuvissa ylempi jousi siis kirsikkavatsainen, ja alempi osagea. Jänne kireä, mutta jännekorkeus käytännössä 0.

7 tykkäystä

Nättejä jousia molemmat!

Keskilapaa molemmista! Kirsikka taipuu tosiaan aivan liikaa kahvan läheltä. Kärkiin kannattaa jättää paksuutta, kavennus vasta sitten kun tillerimuoto on kohdallaan. Näissä tilleripalikka on hyvä, antaa aika nopeasti suunnan hyvää tillerimuotoa kohti.

1 tykkäys

Kyllä vaan taipuu vieläkin liikaa kahvan läheltä.

Laita mitat VirtualBow-ohjelmaa, etsi sopiva tillerimuoto rasitusten kannalta ja tulosta 1:1 muoto täydessä vedossa ja teippaa tilleripuun taakse!

1 tykkäys

Onko tuollainenkin addi joku tehny…

Zeebus Ristus…

5 tykkäystä

Poistin vahingossa aikaisemman viestini tuossa ylempänä, enkä saa sitä palautettua. Pystyykö ylläpitäjä palauttamaan sen?

Kirsikkajousi taipuu edelleen liikaa kahvan läheltä, mutta alkaa lähenemään oikeaa muotoa. Kavennan seuraavaksi varovaisesti ulkolapoja, joka vielä vähän pyöristää tilleriä. Tällä hetkellä 35#@28" joten taitaa jäädä paunatavoitteesta. Luulin että tässä oli tarpeeksi materiaalia, mutta olikin sitten alunperin liian ohut kahvan seudulta. Settiä on ottanut melko reilusti. Myötäkäyryyttä nyt 30mm jänteeltä ottamisen jälkeen. Setti on melko tasaisesti jousen matkalta, mutta kahvan lähellä oleva setti tietysti kostautuu.

Osagejousi näyttää vähän paremmalta. Se on nyt 39#@26" joten pelivaraa on. Refleksi hieman toispuolinen nyt. Vasemmassa lavassa sitä on enemmän, vireessä näyttää oudolta mutta vedossa tasaantuu. Refleksiä on edelleen reilusti tallella.

Seuraavan kerran pääsen verstaalle ehkä huhtikuussa, joten nämä jäävät nyt tauolle. Seuraavaksi voisin muotoilla molempien kahvat. Pitää sitäkin vähän miettiä millaiset teen. Ehkä pitää männystä veistää pari testikahvaa mikä tuntuu hyvältä käteen.


4 tykkäystä

Kirsikkajouseen jäi 35#@30" ja se on nyt hiottu ja odottaa pintakäsittelyä. Nyt kun katson kuvia, niin oikean eli ylälavan keskikohta on pikkuisen pehmeä. Siitä on myös ottanut aavistuksen enemmän settiä kuin muualta. Saa kuitenkin olla tarpeeksi hyvä näin. Myötäkäyryyttä nyt noin tuuma, tulee varmaan vähän lisää käytön myötä.

Osage on nyt 40#@28" ja meinasin jo tilleröidä loppuun, mutta ihmetyttää että oikea eli ylälapa on ottanut huomattavan paljon enemmän settiä. Taipuukohan sisälavasta vieläkin vähän liikaa? Vastakäyryyttä on vielä pari senttiä.

Ootko sitä tilleröintipalikkaa käyttänyt? Suosittelisin kokeilemaan, sillä helpottuu laminaattien tilleröinti.
Alempi jousi taipuu liikaa kahvan juuresta, se teettää settiä paljon. Samanlainen taipuma kärjen tuntumassa ei vaikuttaisi niin paljon.

Jostain syystä mun on vaikea hahmottaa mikä on oikea taipuma kahvan lähellä. Tässä on refleksi selkeästi kohdistunut ulkolapoihin, joten ajattelin että tämä olisi se oikea taipuma. Tilleripalikkaa käytän kyllä, mutta sehän ohjaa pyöreään tilleriin eli ei juuri tähän ongelmaan auta. Kyllä tässä oli myös handshockia yllättävän paljon, mikä taitaa johtua liian pyöreästä tilleristä.

No, olin kuitenkin päättänyt että on tarpeeksi hyvä näin ja sain juuri tehtyä viimeistelyhionnat ja laitettua ensimmäisen kerroksen pintakäsittelyä. Paunoja jäi hiomisen jälkeen 42.

Seuraavaan sitten elliptisempi tilleri…