Pähkinäjousi 35# 28"

Aloitin keväällä tekemään jousta pähkinästä jonka rungon paksuus oli vain 4cm. Kokeilumielessä valitsin kapean kepin johon voi harjoitella recurvien tekemistä ja odotukset jousen kestosta oli aika alhaiset.


Runko oli suorimpia mitä on tullut itsellä vastaan, niin ei tarvinnut lämmölläkään hirveästi oikoa.


Recurvit tein keittämällä puolituntia lapojen kärkiä. Nyt kun on tullut kokeiltua toiseen jouseen paljon jyrkempiäkin kurveja, niin oon huomannut että jo ihan vain parin tunnin liotus kuumassa vedessä ennen keittoa ehkäisee hyvin halkeilua taivutuskohdassa. Ja lisäksi se että jos taivutettavassa kohdassa on vatsapuoli yhdellä lustolla, niin sekin ehkäisee säleiden irtoamista. Jatkossa liotan pidempäänkin kuumassa vedessä ja keitän 45min vähintään. Ja tämä on vain oma havainto, että mikä toimii kohtuu hyvin, ei siis mikään absoluuttinen totuus recurvien vääntämisestä.

Jousi on ottanut myötäkäyrää aika paljon. Kuvassa jousi heti jänteeltäoton jälkeen, oikenee tuosta hiukan. Paahdoin jousen suoraa puuta vasten, mutta ois pitänyt ihan miedosti laittaa vastakaarta. Epäilytti selän kesto ja koska vetopituus on sen verran pitkä niin vedin varman päälle.

Toinen rekurvi hieman murtui vatsan puolelta, niin korjailin pikaliimalla jonka jälkeen vielä epoksia ja pellavanarua päälle. Laitoin sitten narua toiseenkin lapaan näön vuoksi. Turhaa massaa siis.
Tässä pari-kolme tuumaa vajaalla vedolla. Jouselle jäi mittaa nokkiurista ja selkää pitkin mitattuna 158cm. Riistavaaka näytti 28’ vedossa 17,5kg eli noin 38,5 paunaa, mutta otsikkoon jätin 35 koska ei paunat tästä ainakaan enää nouse. Lavoilla on leveyttä n. 34mm ja hieman ennen recurvia 28mm leveyttä. Jänne Bockensin pellavaa ja 28säiettä. Keskipunos puuvillaa. Tein kahvan pellavanarusta ja jousi sai väriksi hieman kahvia sekä 7 kerrosta TruOilia. Viimeistelin vähän rouheammin ja jotain työkalun jälkiä saattoi jäädä vatsapuolelle sekä jousen selkäänkin jäi hiukan kuorta. Tuskin mikään tykki jousi, mutta menee mökille hupiammuntaan/koristeeksi.
.
.
.
.
.
.

8 tykkäystä

Toihan on oikeen hyvä, ei tartte mökkijouseksi jättää. Vaikka ottaa settiä, niin rekurvit parantaa jännekulmaa ja heittoa.

Tämähän on taas hieno jousi! Täysin kisakelpoinen, jos vaikka Vanhalinnan kisaan sattuisit pääsemään. Pellavajänne sopii tällaiseen jouseen myös hyvin. Vaikka hieman on myötääntynytkin, niin eipä se käytännössä merkitse mitään. Jousi toimii ja sillä voi ampua tarkasti, jos ampuja vaan osaa asiansa. Ainoa, mitä tulevissa versioissa muuttaisin, niin lapojen kärjet voisivat olla reilusti kapeammat, viimeiseltä 20–30 sentiltä vaikka puoletkin pois, nokki voi olla hyvinkin siro ja kapea.

Kieltämättä jäi turhaa leveyttä kärkiin, ois voinu melkein sentillä kaventaa. Oon tekemässä parhaillaan recurvia jalavasta, siihen sitten kapeampaa kärkeä. Mites toi nokkiura noissa staattisissa kärjissä kannattaa tehdä? Eli lähinnä kiinnostaa kestävyys jos tekee uran jolla selkälusto katkeaa.

Jos teet selkänokin, vahvista se langalla tai laita erillinen vahvikepala selkäpuolelle, johon teet nokkiuran. Tappinokki ei tarvitse vahvistusta, siksi omat on kaikki tappinokilla.Kävin ampumassa n.300 laakia ja jousi tuntui hyvältä! Mukavan tasainen veto, mutta kaipasi jäykempiä nuolia. Jäi häiritsemään noiden kärkien viimeistely ja leveys, niin otin pois leveydestä jonkin verran. Ylhäällä ennen kuvat