Osage orange historiasta

Niin, siitä löytyypi mielenkiintoinen artikkeli täältä. Ennen viimeistä jääkautta osage kasvoi Floridassa ja Kanadan Ontariossa saakka. Jääkauden jälkeen puu ei kuitenkaan levittäytynyt entiselle levinneisyysalueelleen, vaan sitä kasvoi vain tietyllä alueella pääasiassa Arkansasissa, Teksasissa ja Missourissa. On esitetty teoria, että jokin jääkauden aikana sukupuuttoon kuollut suurnisäkäs kuten mastodontti olisi syönyt osagen hedelmiä ja levittänyt siemeniä. Nykyisin hedelmää käyttävät ravinnokseen vain oravat, jotka eivät levitä siemeniä kovin laajalle. Artikkelissa käsitellään myös teoriaa kohtaan esitettyä kritiikkiä, mutta en ala kaikkea referoimaan tähän.
https://www.nationalgeographic.com/environment/article/hedge-apple-osage-orange-ghost-of-evolution?cmpid=org%3Dngp%3A%3Amc%3Dcrm-email%3A%3Asrc%3Dngp%3A%3Acmp%3Deditorial%3A%3Aadd%3DSpecialEdition_Escape_20220105%3A%3Arid%3D76739F8894A30BC690DFFE76768F615B

5 tykkäystä

Hyvä artikkeli, olen törmännyt pariinkin tarinaan, jotka kertovat, että jotkut hevoset pitävät näistä hedelmistä, ainakin yksi niistä oli Unkarista. Toisaalta jutussa mainitaan etteivät siemenet itäneet vaellettuaan hevosen mahan läpi.

Meikällä kasvaa osage pihalla, joka vuosi kuolee sen verran mitä jää hangen päälle talvisin. Nätti pensas se kyllä on.