Nuo keskiaikaiset kuvitukset, joissa ollaan jänisten perässä kolkkien kanssa ovat mielenkiintoinen keissi. Muuttujia on monia: onko kyse rusakoista vai sittenkin esimerkiksi villikaneista? Näiden välillä on 3 - 6-kertainen kokoero. Onko kyse 80-paunaisista jousista ja 1000-greinisistä kolkista vai tavanomaisemmista pienriistavälineistä, joita keskiaikaisissa kirjallisissa lähteissä suositellaan jäniksenpyyntiin? Näiden välillä on ehkä 100-prosenttinen liikemääräero. Oliko keskiaikaisilla kolkkapyytäjillä tarkoituskaan ampua rusakko hengiltä, vai vain teloa sellaiseen kuosiin, että koira saa haavakon juoksemalla kiinni?
Minulle läheisemmällä metsästäjä-keräilijäpuolella en ole tavannut yhtään keissiä, jossa rusakon kokoisia jäniksiä olisi pyydetty kolkkanuolilla. Vähän keskiaikaisia kuvituksia vastaavaa on kuitenkin yksipuisten, teräväpäisiksi vuoltujen nuolten käyttö isojen jackrabittien metsästämiseen esimerkiksi lounaisessa Pohjois-Amerikassa.
Oma kokemukseni viittaa siihen, että suomalainen rusakko painelisi kilometrin ja kuolisi joskus seuraavalla viikolla, jos sen kupeeseen uppoaisi kapean, niukasti vuotavan pisto-ontelon tekevä kärjetön nuoli. Paras selitys on koirien käyttö metsästyksessä: isoa pupua ei tarvinnut tappaa, kunhan sitä saatiin hidastettua sopivasti. Nykyiseen etiikkaan huonosti istuvaa menoa.
Amerikkalaisen harrastusjousimetsästyksen pioneeri Roy Case totesi, että jäniksiä ei kannata ampua leikkureilla, vaan hylsypäisillä kolkilla. Casen jouset olivat noin 60-paunaisia, kolkat raskaita noin 700-greinisiä. Olennaisinta tässä on kuitenkin se, että Case metsästi lumikenkäjäniksiä, joiden keskipaino on vain kolmasosan rusakon keskipainosta. Ihan eri eläin.
Mielenkiintoinen datapointsi. Putsattujen luiden ampuminen antaa kuitenkin yltiöpositiivisia tuloksia, vaikka luu olisi ihan hyvässä kuosissa. Ammuin aikoinaan 35-paunaisella myötäkäyrällä jousella 400-greinisiä teräsblunttinuolia hirvien lapaluista läpi. Bluntit rouhaisivat luuhun itseään isomman reiän ja holahtivat sulituksiin asti läpi.
Sama lapaluu elävässä eläimessä, karvapeitteen, nahan, sidekudosten ja lihasten paketoimana ja tuoreena, pysäyttää 90 joulen hiilikuitunuolen, kun taas edellä mainitut luunläpäisynuolet elävässä eläimessä pysähtyvät fasaanin kokoisen riistaeläimen pehmytkudoksiin.
Karu ja työläs fakta on, että erilaisten nuolten toiminta erilaisissa metsästystilanteissa selviää vain kokonaisia, tuoreita, vielä kangistumattomia (ihanteellisesti eläviä) eläimiä ampumalla.