Orapihlajan kuivausta ja vääntelyä

Kuukausi sitten tai jotakin sinnepäin kävin orapihlaja jemmasta kaatamassa kolme staavia. Oli mukava huomata että niihin ei kohdistu tiedossa olevaa kaato uhkaa vaan aita vanhus saa rehottaa rauhassa tuottamassa erinomaisia lyhäri ja vähän pidempiäkin staaveja. En kaatanut parhaimpia vaan jätin ne kasvamaan, otin muutaman mielenkiintoisen joissa oli vähän oksankohtia ja joista tällä omalla kokemuksellani saisi vähintään 60# jousia. Tarkoituksena on kokeilla kuivaamista ja oikaisua samanaikaisesti.
Aikaisemmin olen vain veistänyt kyljet auki ja jättänyt kuivumaan. Ensimmäiset orikset halkeilivat aika pahasti oksankohdista ja sahauspinnoista. Sen jälkeen aloin liimaamaan pinnat kiinni ja sitä suosittelen kaikille jotka orista käsittelevät kuten myös sitä että kuivaaminen aloitetaan varovasti viileässä eikä turhia kiirehditä. Kahta vuotta ei tarvitse odottaa mutta useita kuukausia kuitenkin. Hyvää ei kannata kiirehtiä tässä tapauksessa.

157cm ja vuoltuna 27mm paksu tässä vaiheessa. Siitä se jonkun verran tiivistyy. Aika käyrä ja kiero mutta sileä selästä. Jos kuivaaminen ja tilleröinti onnistuu niin tästä tulee mahti jousi. Tällä kertaa tarkoitus on suoristaa jousi ilman kummempia vastakäyryyksiä.1 tykkäys

Toivottavasti onnistuu. Mites mädön kanssa orapihlajalla? Kun jos tuo on joka puolelta liimalla suljettu?
Lupaava aihio kyllä.

En ole vielä liimannut vaan saa muutaman päivän ensin kuivua. Pitää jättää kylkiin liimaton rantu niin pääsee kuivumaan. En ole kauttaaltaan liimannut noita aiempiakaan ainoastaan sahatut pinnat ja oksankohdat.

Kaksi muuta samana päivänä kaadettua staavia. Vasen menee oikaisuhoitoon mutta vain sivuvääryyden vuoksi. Vastakäyrät saa jäädä. Pituus 136cm ja leveys 32mm tuoreena. Lyhyesti sanottuna karmea tykki tulossa jos kaikki menee nappiin.
Oikea saa kuivua vapaasti, se on tarpeeksi suora. Pituus146cm ja leveys tuoreena 31mm. Toiseen lapaan tulevat oksankohdat sivulla voivat olla ongelmia mutta ne ovat kuitenkin täysin terveitä ja tuoreita joten ei muuta kuin liimaa päälle ja kuivumaan. Alla 60 paunaisena tätä ei esitellä.
Molemmissa on hyvät selät joten näillä on selvät onnistumisen edellytykset.


Verrokkina noille staaveille on tämä jousi. Pituus 130cm ja leveys/ paksuus kahvasta vain 21mm. 64#22" Tällä ammuin viime kesänä 264m joka on ennätykseni. Ei ole lämpökäsitelty vain öljytty. Ehdottomasti paras jouseni tähän asti vaikka pientä myötäkäyryyttä on tullut sekä muutamaan vatsan oksaan pienet puristusmurtumat jotka eivät vielä haittaa jousen suorityskykyä. Jos noista kolmesta staavista en saa vähintään 60# rutistettua irti jokaisesta niin olen pettynyt. Jopa +80# on mahdollista. Sillä ammutaan jo reilusti yli 300m hyvällä nuolella.


1 tykkäys

Onko myöhäistä tälle kevättä, kaataa orapihlaja jousiaihioksi…Paksuus n. 35 mm …kaaren pituus tulisi oleman 125 cm.

Kyllä sen pystyy kaatamaan. Eihän ne mädäksi muutu vaikka kasvukausi on alkanut. Siellä on sisällä kuitenkin tiukkaa puuta .

1 tykkäys

Ketjun ensimmäinen staavi rapiat kaksi kk kuivumisen jälkeen. Hyvin kuivunut ilman halkeiluja. Pari viikkoa sitten veistin hieman lisää muotoa ja kuoren pois sekä liimapintoja vähemmäksi. Jännelinja löytyy hyvin ja pieni vastakaarevuus muotista poistamisen jälkeen. Ei ole tarpeeksi kuiva joten takaisin pinteeseen.


4 tykkäystä

Kahdesta seuraavasta staavista vasen lyhyt pätkä. Hyvin oikeni. Veistelin kirveellä enimmät pois, kuorin ja kavioraspilla vähän lähemmäs lopullista muotoa. Vielä on kosteutta reilusti mutta on jo nyt sen verran jäykkä että lunastaa lupaukset jos vain tilleri onnistuu. Kahvan seudulle oli kuoren alle ilmestynyt väriä jota aiemmin ei ole ollut. Minun silmiin näytti kalman väriltä mutta ei onneksi ole pahassa paikassa. Jospa tämä kestäisi.
Kunhan kuivuu tarpeeksi niin veistän lopullisen muodon ja jos siltä tuntuu niin oikaisen loput lämmöllä.


Kävin ensimmäisen kuvan aihiosta valmistuneella jousella fiilistelemässä maastossa, sateli ensilumet siinä samalla. 43#26" jousella pituutta nokista nokkiin 147cm, kahvasta 22mm leveä ja 21mm paksu. Kärjet pyöreät 11mm vahvat sivunokeilla. Jätin suht reilusti vahvuutta ettei räsähdä rikki. Erittäin miellyttävä ampua. Kuviin tuli jostain syystä pelkästään vajaita vetoja, vaimon syytä kaikki tyynni.

6 tykkäystä