Orapihlaja III

Tästä alunperin suunnittelin ensimmäistä jännejousta mutta koska jännejousikärpänen ei puraissut tarpeeksi lujaa niin tänään tartuin staaviin ja aloin rapsutella. Lähtökohta oli tämä.

Tämän tyyppisen jousen tilleröinti tietenkin oli minulle täysin käymätön korpimaa ja osaltaan vaikutti siihen että ei ollut suurempaa hinkua aloittaa jännejousen tekoa näin haastavasta pulikasta.

Siinä rapsutellessa hiipi mieleen sellainen ajatus että nyt kokeillaan mitä orapihlaja kestää. Tämähän on kuitenkin asia joka pitää ottaa selvää samalla kun yritän saada ensimmäiseen b-rekurviin edes jonkinlaisen tillerin.

Tuoresetti on aikamoinen. Puu on varmasti kuivaa joten tillerissä täytyy olla jotain pielessä. Tosin minun silmään tämä on hivelevän kaunis. Pituus nokista nokkiin 102cm.

Jännekorkeus 11cm, pelkästään tuoresetilla se on 7 cm.

Veto 19"

Veto 21" ja 64#

Onko tässä nyt yhtään recurvijousen tilleriä ?. Yritin apinoida kuvien perusteella sitä mitä pitäisi tehdä mutta rehellisesti sanoen en tiennyt mitä olen tekemässä. Armottomia analyysejä odotellen…

Kävin muutamia kymmeniä nuolia ampumassa ja on kyllä räyhäkin jousi tähän mennessä.

3 tykkäystä

On kyllä hurjannäköinen taipuma tossa. Ihan uskomatonta että kestää. Menee kyllä orapihlaja hankintalistalle!

Täytyy sanoa että kyllä on uskomatonta puuta. Kestää ja antaa virheitä anteeksi. Vielä kun oppisi veistämään sitä.

1 tykkäys

Hyvännäköstä! Kaikenlaisista venkuloista sitä jousia saa, kun vaan kokeilee.

Tuossa voisi olla hyvä taittaa kahvaan höyryttämällä pientä refleksiä, silloin olisi semmoinen mieto B-rekurvin profiili. Saisit myös sitä 7cm löysää pois vähän.

Näiden konstikkaiden jousien kanssa voisi olla hyvä piirtää jousen muoto ennen tilleröintiä profiili paperille, ihan 1:1 suhteella äärilaitoja myöten, sitten tilleröinnin lomassa voisi verrata profiilia tähän lähtöpisteeseen. Näin erottaa hyvin, jos joku paikka alkaa myötäkäyristyä, eli saa liikaa rasitusta.

Tuommoista kovaa defleksiä voi myös sillä kuitata pois, että vetää jousta vähän pidemmälle. Tuossa 21" vedossakaan ei näytä kovin suurta taipumaa olevan. Kahvaa jos laitat taipumaan lisää, lienee turvallista vetää pari tuumaa pidemmälle.

Mistähän saatais mullekin orapihlajaa… :stuck_out_tongue:

Saattaa tuliaisia olla mukana jos sinne etelään asti pääsen joskus kisailemaan…

Täytyypä hieman kaventaa kahvaa ja höyrytellä siihen B-profiilia. Perhana kun tykästyin tähänkin jouseen vaikka sille annoinkin runtua kovalla kädellä.

Myötäkäyryyttä oli jo ennen tilleröintiä mutta ei sitten tullut mitattua sitä joten mutuna noin 35mm settiä oli jäänyt pysyväksi yön yli levättyä.

Ahaa, siis setti oli kokonaisuutena tuo tilleröinnin jälkeen. Ymmärsin että tuo olisi ollut aihiossa luonnostaan.
Jos jousi on ottanut jo 3,5cm settiä, kannattaa olla tarkkana. Jousi ei voi ottaa loputtomasti settiä, vaan murtuu joko selästä tai vatsasta. Täten jousen refleksoituminen tässä vaiheessa voi olla riskaapelia… Mutta en tiedä varmaksi.

Nyt kun katsoo niin näyttäisi vasen lapa taipuneen liikaa keskilavasta.

Minusta siinä on hieno jousi. Onnitelut tekijälle. Orapihlaja antaa puuna paljon. Oikea ampiainen tuo sinun jos pituutta on vielä vain tuo 102cm ja yli 60 lbs, niin en 23 tuumaa kauemmas turhaan vetäisi. 21 on ihan hyvä veto tuolle kun paunaa on noin kivasti. Jousi kestääkin kauemmin jos ei kokeile alituiseen että kestääkö vielä tuuman pidemmälle kiskoa.

Laitan kuvaa omasta orapihlaja jousestani. Siinä on tosin jänteet.

Ja työvaihe kuvia mukaan myös. Tuossa pikkuvedolla tilleriä haistellen

Nämä oli namupalikat aloittaa. Harvoin saa tallaista orapihlajaa. Yhden maatalon aidassa oli, kävin kysymässä ja isäntä sanoi, ota vaan.

Ja vielä orapihlajan elastisuudesta, toki pala on tuore.

1 tykkäys

on kyllä hieno jousi. Kunhan saan paremman aihion niin pitää alkaa harjoittelemaan itsekin tuota jänneselystämistä.

Kiitos onnitteluista, pitää alkaa hiomaan työstö jäljet piiloon ja vetää öljyt pintaan. Myötäkaarevuutta oli äsken enää 50mm josta jumpan jälkeinen setti varmaankin noin tuuman verran joten ei se nyt sitten ottanutkaan niin pahasti itseensä. Eli siis tuuma luonnostaan ja tuuma tuli minun tekemisistä, oli ilmeisen huonosti ilmaistu aiemmassa viestissä myötäkäyryyden määrä. Paunoja on tuolla 21" vedolla jo niin paljon että en juurikaan saa sitä kunnolla vedettyä, 23" vetoa ei pysty edes kuvittelemaan.

1 tykkäys

Tuosta tulikin mieleen, mikä puulaji sopii parhaiten recurvijousen tekemiseen? Jänneselkää ei voi valitettavasti tehdä, ehkä joskus toiste! Saarni, jalava, tammi, vaahtera ja pihlaja helposti saatavilla.
E: Orapihlaja ei saatavilla, muut lajit kyllä!

Kaikista noista onnistuu, mutta jalavaa ja vaahteraa pitäisin parhaana ilman jänneselkää. Multa löytyy rekurvijousia pihlajasta, syreenistä, jalavasta ja vaahterasta ilman jänteitä.

Hioin ja öljysin kolmeen kertaan hirvensorkkaöljyllä. Kahva on juuttinarua. Jännekorkeus 12cm selästä mitattuna, muutamia nuolia ammuin tänään. Ampiainen on hyvä nimi tälle koska nuolet lähtee vihaisesti niinkuin piiskansivallus. Painoa tällä on 274g, pituus 102cm nokista nokkiin sekä 64#/21".7 tykkäystä

Hieno jousi! Mutta ei varmasti mikään helppo ammuttava, hyvin lyhyt ja jäykkä kun on. Kokeilepa joskus, että miten pitkälle kevyt nuoli lentää. Muuten, noita ylitaipuvia kohtia kannattanee paahtaa - ei tarvitse vastakaarelle vääntää mutta ihan vain kuumailmapuhaltimella täsmäpaahto. Voi korjautua jo sillä, eikä tarvitse kaapia puuta pois muualta.

1 tykkäys

Orapihlaja III pudotti 20# paunaa tänään kivuttomasti ja siitä tuli minulle järkevä jousi, 44#21" ja 48#22" ja ammunta muuttui kyllä mukavaksi. Ammuin kasan vesanuolia ja löytyihän sieltä sopiva setti. Joku siellä seassa raapaisi hieman väriä pintaan. Paino on nyt 222g. Trimmasin myös cherokee nuolten sulat. Kyllä lähtee.


2 tykkäystä

Aito kerettiläinen jännejousi pikkuhiljaa muotoutuu. Kierrätin parit jänneselät ja orapihlaja III uuteen kuosiin. Taivutin vastakaaret lämmöllä ja paahdoin vatsan. Jänteitä oli muistaakseni 60-80g ja saman verran liimaa. Aiempien kokeilujen jänneselät oli valmiiksi huonosti tehtyjä uurteisia eikä ne tietenkään siitä parantuneet. Ei se mitään koska selän kuivuttua vedi sen sileäksi hiomakoneella, johan tuli nätti. En muista enää milloin liimasin koska merkintöjä ei ole mutta oliskohan ollut helmi-maaliskuuta. Parista kohtaa huomasin tänään että selkä oli kuivuessa irronnut hieman joten liimat likoamaan ja huomenissa korjaus. Olisi ihan selkeästi pitänyt sitoa kuivumisen ajaksi köydellä tai sisäkumilla. Hyvin taipuu lattia tillerissä ja älyttömän nättihän tuo on vaikka kaikki on väärin tehty.

4 tykkäystä

Siis tälle jouselle teit noin? Vaaraa ei puujännejousissa niin paljon ole, mutta jos hurjiksi menee hiomiset, voi pinnasta jänteet katkeilla liikaa ja ongelmia tulee jatkossa. Eli paras olisi pitää selkäpinta mahdollisimman “yhdellä syyllä” jänteilläkin.

Jep tälle tein. Siinä on paksusti jännettä joten ei paljon huoleta. Alla on aikalailla kokonainen kierrätys selkä ja päällä sitten millä parsin sitä. Hionnan jälkeen kostutin liinan alla selkää ja vedin siihen kolme kerrosta elukkaliimaa ja jätin kuivumaan. Poltteli jo kovasti päästä laittamaan tämä jänteelle mutta pitää korjata vielä ja unohtaa pariksi viikoksi. Kostutan korjattavat kohdat hieman pehmeäksi, liimat sisään ja nyt puristukseen tällä kertaa.

Kostutin kerettiläisjännejousen korjattavat kohdat hanan alla lämpöisellä vedellä ja laitoin märät talouspaperit päälle. Kuutisen tuntia sai jänneselkä pehmetä ja sitten liimasin. Manilla sidos päälle ja saa nyt muutaman viikon kuivua.

1 tykkäys

Ensin taipui oikea lapa huonosti ja sitten taipui vasen. Hyvin tuo kuitenkin nuolta heitti. Pitää tuohon vasempaan panostaa koska tästähän voisi vielä oikea jousi tulla. Hieman jännesidos repsotti kun repi kättä mutta tämähän kuuluu asiaan.


2 tykkäystä

Nopeahkon tilleröinnin seurauksena paunat suli niinkuin jäätelö käristyskupolin alla. 100cm koko pituus, järjettömällä 21" vedolla 33#. Mukava jännejousi experimentti, napakasti tuo kuitenkin nuolta heittää. 18" vedolla taisi olla 26#, lasten jousi siitä tuli mutta on sillä hauskaa ampua.


6 tykkäystä