Orapihlaja II

Oma lapsihan on aina maailman kaunein mutta aloittelevan jousentekijän kohdalla asia ei ole ihan niin yksinkertainen vaan siihen liittyy monia epävarmuus tekijöitä mm. tillerin suhteen. Siksi pitää taas laittaa muutama kuva keskeneräisestä jousesta. Omasta mielestä näyttää kohtuu hyvältä vaikkakin kuvia katsellessa alkoi kaihertaa hieman muuan kohta jota ehkä pitäisi vielä korjata.

Paunoja on tällä hetkellä 56# 22" vedolla ja 23" noin 60#. Koko pituus 131cm. kahvan leveys 21mm paksuus 24mm. Kärjet noin 13mm kanttiinsa. Laukaustakaan ei ole vielä ammuttu mitä nyt tillerissä jumpannut että saisi itsekin vähän ruista ranteeseen.

Tuoresetti



Jännekorkeus 11,5cm selästä

Veto 22"

Veto 23"

Jännelinja

Miltäs se mestareiden silmissä näyttää ?

4 tykkäystä

Tosi hyvältä näyttää. Siinähän on ihan äijän paunat ja juuri sopiva vetopituus tuon mittaiselle jouselle.
Hienosti on parantunut tillerisilmä sulla. :+1:

Kiitos kehuista.

Tuon tillerin tuijottaminen saa välillä hieman liian kriittisiä piirteitä. Pitää alkaa ampuun sisään ja toivottavasti myös kestää. Mitään ritinöitä tai muita epävarmuustekijöitä ei ole ilmennyt joten eiköhän tuosta vielä jousi tule. Vajaalla vedolla ampuminen ei ole ongelma koska täysi veto ei sattuneesta syystä vielä oikein hyvin onnistu.

Kunhan tuosta takapihalta saa kolattua kodan mentävä aukon niin laitan muutaman jousen savustumaan. Siihen liittyen kysymys: kannattaako jousi öljytä ennen vai jälkeen savustuksen vai ei lainkaan ? Öljynä on hirvensorkkaöljy. Öljyäminen ei ilmeisesti ole välttämätön savustuksen lisäksi mutta pitäisi johonkin kuitenkin päästä sitä käyttämään.

Ilman muuta se on juuri näin, toisinaan olisi vain hyvä laittaa pillit pussiin ja lopettaa tilleröinti. Pitää kuitenkin muistaa, että puu on aina puuta ja aina se täydellinen tillerikään ei estä rikkoutumista.

Jos ihan lonkalta heitän niin ensin savustaisin, jonka jälkeen öljyisin. Näin voisi päästä paremmin savu ujuttautumaan puuhun. Savustus on mielenkiintoinen juttu, mitä pitäisi itsekin kokeilla.

Tuossa on muutama koekaniini odottamassa niin täytynee tehdä molemmin päin niin voi sitten vertailla lopputulosta.

Laitan sähkösavustimen tulille ja virittelen harsoja kotaan niin että savu hieman kauemmin sisällä viipyilee. Avotuli saa jäädä sellaiseen kertaan että itsekin siellä sisällä yövyn. Tuonne märkään ja kylmään viitti nukkumaan mennä…

Oikein söpö on. Kärjet voisivat taipua vielä paljon enemmän.

1 tykkäys

Söpö ei nyt itsellä tullut mieleen mutta hinkutan kärjet hieman taipuisammaksi.

No on tuo aika hammastikku, makkarakeppi jos suoraan sanotaan vaikka sillä saa nurin minkä tahansa maan päällä kulkevan elukan jos nuoli on hyvä ja miehellä pää pysyy kasassa.

Tosin tuosta ei vielä ole kokemusta…

Edellisen kommentin on sitten kirjoittanut punkusta päihtynyt Heilungia sillä hetkellä kuunnellut testosteronia tursuava henkilö joka mielikuvissaan kaatoi uudella jousellaan kaiken kokoisia elukoita, lähinnä sorkkaeläimiä. :grin:

On komia!

Tuosta savustuksesta kiinnostaisi itsekin kuulla lisää, kun itselläkin on samankaltaisia suunnitelmia. Siis että onko öljytty ennen vai jälkeen vai kumminkin päin. Olisihan savustettu lyhkäri karhunrasvalla maustettuna saakelin makia.

Tuossa kun aiemmin pähkäilun asiaa niin päällimmäinen vaihtoehto oli lämpimällä öljyllä lämpimän jousen öljyäminen ja antaisi jonkun päivän imeytyä. Saisi öljyn kunnolla puun sisään ja sitten kodassa savua pintaan matalilla lämmöillä.

Pakkohan se on tietenkin myös kokeilla yksi jousi savustaa ensin ja sitten öljytä ja yksi myös savustaa ilman öljyämistä. Täytynee laittaa testiin myös pelkkiä puunpalasia joita voi sahata ja katsoa miten ovat itseensä ottaneet.

Tämä on kyllä oikein hieno jousi! Harvoin foorumilla on ollut orapihlajajousta näytillä. Kuten Mikke totesi, niin vielä hieman tillerin säätöä, niin hyvä on! Miltäs tuo tuntuu ampua?

Itse savustaisin ensin ja sitten öljyisin.

1 tykkäys

Kiitos kehuista. Itsellä oli hieman epävarmuutta siitä että hieman pitäisi vielä ottaa pois ja siksi pyysin mielipiteitä.

Nyt on vielä niin vähäinen kokemus jousista ja jousipuista etten pysty mitään syvälle luotaavaa eroa tekemään eri jousien välille.

Sen kuitenkin voin sanoa että tällä kokemuksella orapihlaja on kuin ihana nainen josta ei halua päästää irti ja jonka jälkeen ei koskaan tule saman vertaista…

Niin ja kyllä sillä on hyvä ja pehmeä ampua. Ei täräytä käsille, sulattomia vesanuolia eilen ampuessa tuntui hemmetin hyvälle. Menee hehkuttelun puolelle mutta tillerissä vedellessä tuntuu jotenkin niin paljon paremmalle kuin muut puut . Orapihlajan jälkeen voi olla vaikea palata muihin puihin.

Nää on näitä, jos sama jousi laitettaisiin jenkkifoorumille, sanottaisiin kahvan olevan liian jäykkä…
Nyt jousi taipuu hieman keskikaari/kahva-painotteisesti, mutta ei välttämättä ole mitenkään liian paljon. Koska kärjet ovat tuolla kuvan mukaisella tillerillä jäykät, voisi niitä kaventaa huomattavasti. Heitto olisi parempi kuin keventämällä kärjet taipuviksi. Ainakin kun nyt jousta on jo rasitettu tuolla tillerillä 23" vetoon.

Vähän hystereesiä ja puu tuntuu tuollaiselta elastiselta. Syreeni, paahdettu vuorijalava, paahdettu vaahtera ja ihan hyvältä tuntuu nekin. Ja jännejouset tietty. Mutta havaintosi on tosi! Huomasin saman itse ensimmäisiä syreenijousia tehdessä.
Paljon riippuu ihan siitä, miten jousi on mitoitettu, mikäli jousi ottaa settiä paljon, tuntuu se lötköltä eikä palaudu yhtä elastisesti.

1 tykkäys

Hyvä meno

1 tykkäys

Onpa komea keppi.

Minulta ei kysytty, mutta olen sitä mieltä myös, että lapojen kärkineljännestä voisi hippusen verran pistää taipumaan lisää. Ehkä inan verran. Jos sen voit tehdä kaventamalla eikä vain ohentamalla, niin massaahan siinä lähtisi enempi pois sillä keinon.

1 tykkäys