Olen kaatamassa pyökkiä pihalta - onko tarpeita?

Olen kaatamassa Espoossa jalavaa pihamaalta tässä syksyllä. Ilmeisesti jalavasta olisi materiaaliksi teille, joten ajattelin kysellä että onko kellään halukkuutta raakapuulle? Entä onko kaatoajankohdalla merkitystä puun käytettävyydelle? Ja mitä muuta tulisi ottaa huomioon tai valmistella; oksattomien pätkien pituus, paksuus, säilytys, yms. Minulla ei ole työkaluja raakapuun käsittelyyn, mutta voin kaatajafirmaa ohjeistaa toiveiden mukaan.

Kertokaa jos on kiinnostusta! Huomasin vain sattumalta vanhan foorumin keskustelun jossa jalavaa kauppailtiin ja ajattelin että tämäpä toiminta olisi hienoa käyttöä itselleni turhalle puulle, ja jos vaikka kaatokuluista saisi vähän jotain takaisinkin niin ei haittaisi :slight_smile:

Hienoa, varmasti on kysyntää jonoksi asti! Itse en asu espoossa, mutta saattaisin silti sattua paikalle syksyn aikana.

Kaato kannattaa tehdä kasvukauden päätteeksi, sinällään makuasia onko syksy vai tammi/helmikuu. Puut säilyy ulkona kuori päällä viikon/pari, mutta sitten pitäisi saada maasta irti ja sateensuojaan.

Pääsääntöisesti kaikki oksaton ja suhteellisen suora kannattaa ottaa talteen. Oksatkin, kunhan on vähintään 50mm paksuutta.

Tasaista kaartumaa saa olla, mutta äkkiväärät mutkat on jousessa huonoja. Noin 120-200cm pätkät on hyviä, tuon pidempää ei tarvitse olla.
Jos tyvestä tai muualta jää lyhyitäkin tumppeja, 60-120cm pätkiä, voi ne ottaa talteen ja tehdä kahvaliitosjousia/sarvikomposiitin runkopuita tai nuolia. Jalava on tietty vielä pidetty muussakin käsityössä materiaalina.

Oliko kattava ohjeistus? :smiley:

Minkä kokoinen puu on kyseessä?

Hienoa, että tällaisista puista kysytään ja ilmoitetaan! Vuorijalava on kyllä hieno jousipuu, joten melko varmasti kysyntää on. Kelpaa se myös puusepänpuuksi. Polttopuuksi laittaminen on haaskausta.

Parasta varmaan olisi, jos puusta saisi kuvan jo pystyssä olevana, myös lehdistä lajinmäärityksen varmistamiseksi. Tällöin jousentekijät voivat arvioida, että onko kyseessä mahdollisesti sopiva yksilö. Sen jälkeen ostajan kannattanee ilmaantua paikalle kaatoajankohtana, merkitä halutut pätkät ja ottaa ne samantien mukaansa jatkokäsittelyyn. Muussa tapauksessa noin kahden metrin oksaton ja suora pätkä on halutuinta tavaraa. Ja kaato tosiaan mieluiten lehdettömänä aikana.

Hinnasta vielä, Suomessa esimerkiksi Virkkalan jalopuu myy jalavaa. Kuivan, sahatun jalavan kuutiohinta vaihtelee laatuluokan mukaan 350 ja 1100 euron välillä. Kun kyseessä on tuore, käsittelemätön runko, niin silloin mentäneen tuon edullisimman hinnan mukaan. Silloin halkaisijaltaan 30 sentin ja pituudeltaan kahden metrin pätkän hinnaksi muodostuu noin 50 €. Kovin isot rungot ovat jo hankalia käsitellä, eivätkä välttämättä kaikilta osin jousikelpoista tavaraa.

Hei! Kiitos paljon @JNystrom ohjeista, kyllä oli kattavasti avattu tilannetta. Puu on n. 8-9m korkea arvioni mukaan, ei mikään järin suuri, mutta ei siis pienikään. Päärunko varmaan halkaisijaltaan 30-40 cm luokkaa, mutta haarautuu jo vajaasta metristä. Ja parhaan tulkkaukseni mukaan juuri vuorijalavasta on kyse, tosin hieman epäselväksi tuo tunnistus jäi käytettävissä olleilla menetelmillä. Aion viikonloppuna varmistaa tunnistuksen vielä. Tyhmäksi tunnen itseni kun en saanut kunnon tunnistusta aikaan ihan vain lehtiä tutkimalla…

Ja voin katsoa tarkemmin noita oksattomia osuuksia ja otan @TuomoReiniaho kuvia puusta, tuo oli hyvä idea. Ja kiitos muista tarkennuksista myös!

Meikäläinen tulee hakemaan kyllä, sovitaan hinta ja ajankohta vain! Ja kuten tuomo mainitsi, olisi hyvä nähdä minkälaista puuta olisi tarjolla, ihan kuva riittää puusta.

Asun espoossa myös tosiaan.
Laitetaan yksärillä viestiä niin saadaan homma etenemään.

Anteeksi aiheutettu vaiva, nyt kun aloin tsekkaamaan oksattomia osia jne, tulin vertailleeksi kuvia jalavan kaarnasta vs. tämä puu. Tässä on vaakasuuntainen hieman koivumainen tekstuuri, eikä jalavan pystysuuntainen kaarna. Ei siis olekaan jalava. Lehti on jalavamainen, mutta en millään löydä oikeaa lajia. Oksatonta pätkääkään ei oikeasti tunnu olevan muutenkaan, koko runko on vanhojen oksapaikkojen täplittämä. Yhtä kaikki, eipä tällä erää ollutkaan tarjottavaa teille, harmi. Mutta kiva tietää tällaisesta toiminnasta, pidän silmät auki jos joku joskus jalavaa kaataa :). Anteeksi vielä!

No niin, pyökkiä taitaakin olla :slight_smile:

Minä voin ostaa noin 70cm pöllin palan tyvestä.

Laita YVviestiä jos on 10 cm halkaisijaa. Menee tukkipuuksi pyökki.

Hei! Kiva että pyökillekin löytyy kysyntää. Ilman muuta laitetaan nää onnistumaan @Kyudo108 ja @VisaPelkonen. Palataan asiaan ensi viikolla kun saan kaatolupaa edistettyä ja alan miettimään tarkemmin aikataulua. Ilmeisesti hyvä kaatoajankohta osuisi jonnekin lokakuulle ettei varmasti ole enää kasvukausi. Lähetän sit kans kuvia.

Täältä löytyy kuvia puusta, joka siis on pyökki ketjun otsikosta poiketen: https://tigerleap.1g.fi/kuvat/Sekalaista/Muuta/Kaadettava+pyökki/

Muutamassa kuvassa on 150cm harja tuomassa mittakaavaa. Rungon ensimmäinen haarautumaton osa on n. halkaisijaltaan hitusen reilu 40 cm ja siis ympärtysmitaltaan siinä 130 cm. Se antaa vähän mittakaavaa kuville myös. Toinen naapuri lähti ilmeisesti lomalle joten kaatoluvan kanssa menee vielä, tarvitsen kuittauksen häneltäkin Espoon kaupungille, vaikkakin tiedossa on jo että tämä tapaus menee vähäisen vaikutuksen piikkiin ja lupa tulee kaupungilta heti. Edelleen voisi kaatoajankohta olla joskus lokakuussa.

Hyvä juttu palataan asiaan lähemmin. T: Mika

Mitäs puille kuuluu??

Vähän liian vänkyrää on tukkipuuksi, jää ostamatta, pahoittelut.

Hei! Pahoittelut radiohiljaisuudesta. Puu kaatui pari viikkoa sitten, mutta en ole ehtinyt laittaa kuvia. Pyysin pätkimään mahdollisimman pitkiksi pätkiksi ja säilöin isoimmat leikkimökkiin säiden armoilta. Valitettavasti paksuin yksirunkoinen kohta rungosta paljastui olleen halki pitkältä matkalta, joten kovin paksua yhtenäistä osaa ei ole. Ja oksaistahan tuo kaikki on. Puuta saa nyt kuitenkin ihan hakupalkalla, ei maksa mitään. Noin 20cm halkaisijaltaan olevia 1,5m pitkiä pätkiä on muutamia, 10-15cm sitten jo enemmänkin. Osa sinänsä kivoja vänkyröinäkin että niistä vois jotain tyylikästä saada aikaan, jos ois työkaluja. Haluaako joku vielä kuvia ja mittoja?

Varmaan paras jos laitat tähän ketjuun kuvat, saa potentiaalisia ostajia.

Hei! Näin oli ajatus. Ongelmana on että aina kun olisi aikaa, on jo pimeää. Mutta josko ensi viikonloppuna jos saisin aikaiseksi :slight_smile:

1 tykkäys

Olen vieläkin kiinnostunut niistä pölleistä katso aikaisempi viesti ketju.

Tässä kuvaus kaadetun pyökin pätkistä:

  • Runko on ollut halki tyvestä metrin matkalta, joten yhtenäistä 40cm halkaisijaltaan olevaa osaa ei ole, vaan runko on tästä siis puolikaaren muotoinen. Päärungon pätkät ovat n. 150cm ja 215cm pitkät, paksummasta päästä 40cm halkaisijaltaan ja ohuemmasta päästä 20cm ja 25cm vastaavasti. KUVA 1
  • Isoimmat rungon haarat on n. 170-190cm pitkinä pätkinä, halkaisijat n. 15-17cm, näitä “isompia” 3 kpl, vähän ohuempia näin pitkiä 2 kpl. KUVA 2
  • Seuraavaksi isoimmat pätkät ovat 110-120cm pitkiä, halkaisija isoimmassa 25 cm, yleisempi halkaisija 15 cm tienoilla, ja ohuempia. KUVA 3
  • Sitten on vielä jokunen kasa 80 cm pitkää pätkää, halkaisijat parissa 15 cm luokkaa, muutoin 10-15cm ja pienempiä. KUVA4 (ja lisäksi muutama kuvassa 2)

Vähän ohuempaa pätkää löytyy paljon, kuten mökin sisältä ja terassilta näkyy. Ja risuja on melko kasa sekä valmiiksi 20-30 cm pätkissä (“halkopino”, heh) sekä vielä karsimattomana kasana.

Kaikki saa hakea ihan ilmatteeksi. Sen verran huonossa hapessahan tuo puu lopulta oli tyvestään ettei siitä hienoa puuainesta saanut, ja lisäksi tää mun ilmoittelu on ollut ala-arvoista :slight_smile:

1 tykkäys