O: Saarnia lyhyt aihio

Mistä löytyisi esim. saarnia,joko varsijousenkaareen taikka lyhytjousen tekoon…

Muutama löytyy kyllä. Pääsen torstainan tarkistamaan tilanteen. Pistä viestiä mitoista.

1 tykkäys

Hyvä homma…pituus sais olla 100 cm , lev. 50 mm Hyvät mitat ja ohjeet olemassa edellisen jalavakaaren tekoon…sopiiko ne saarnen kanssa. Entä jos aihio ois leveempi…esim 60 mm…mitä se vaikuttaisi kaaren tekoon ja tehoon.

Ne ohjeet sopii lähes kaikkeen.

1 sentti lisää keskelle leveyttä ei suoranaisesti välttämättä vaikuta mihinköön. Ehkä joku 2lb vahvenpi. Mieluummin lisäisin paksuutta.

Lisä massa johtaa yleensä suoraan vahvempaan jouseen riippuen tietysti täysin siitä missä se massa on. Sentti leveyttä/paksuutta kärkiin tekee kaaresta hitamman, mutta keskelle tekee vahvemman. Nopeuden lisäys riippuu taas sen lisä massa levittämisesta tasaisesti keskikohdan sekä lavan alun välimaastoon.

1 tykkäys

[quote=“M.Reinikainen, post:4, topic:368, full:true”]
1 sentti lisää keskelle leveyttä ei suoranaisesti välttämättä vaikuta mihinköön. Ehkä joku 2lb vahvenpi. Mieluummin lisäisin paksuutta.[/quote]

Het-konen. 10 mm on 20 % 50 millimetristä. 20 % lisää leveyttä kaareen lisää vetovastusta 20 %. Jos 50 mm leveä kaari on siis vaikkapa 100-paunainen, on muuten identtinen 60 mm leveä kaari 120-paunainen, ei todellakaan “joku 2 lbs.”

1 tykkäys

Sen verran voisi vielä lisätä, että jousen teho on epämääräinen käsite. Jousella on tietty jäykkyys, joka riippuu jousen mitoista. Jousesta ammutun nuolen nopeus riippuu jousen varastoimasta energiasta, hyötysuhteesta ja nuolen massasta. Jousen “teho” voisi yleiskielellä tarkoittaa suunnilleen hyötysuhdetta - mitä tehokkaampi jousi, sitä parempi hyötysuhde. Jousen hyötysuhde riippuu taas jousen massajakaumasta sekä ennen kaikkea virumasta. Mitä painavammat jousen lapojen kärjet ovat ja mitä enemmän jousi on virunut, sitä hitaampi nuoli. Leveämmästä jousesta voi tehdä ohuemman verrattuna yhtä jäykkään mutta kapeampaan jouseen, jolloin se viruu vähän vähemmän. Leveää kaarta on tosin hankalampi työstää kuin kapeaa. Varsijousijäykkyyksissä kannattaa kuitenkin ehkä käyttää niin leveää aihiota kuin mahdollista, jotta kaari kestää rasitukset.

1 tykkäys

Jos lähdetään nyt vaikka siitä Tuukka että minä todellakin oletan Joukon tekevän tämän seuraavan jousensa NIIDEN OHJEIDEN mukaisesti jotka hänelle fb kautta edellis vuonna annoin. Tähän ohjeeseen sisällytin vain murto osan siitä mitä toimiva kaari pitää sisällään ja niiden ohjeiden mukaan tehty jousi ei yleensä ota itseensä 1cm leveydestä keskelle paljon mitään. Noh ehkä 2lb oli vähän alhainen arvio. Todellinen luku voisi olla vaikka 5lb.

Jaa että minkälaisesta kaari mallista puhun??

No ihan perus keski taipumaton noin 100cm pitkästä, keskeltä 5cm leveä kärkiinpäin kapeneva (noin 1,5 leveä nokit) Niistä joita kuralassa on tehty jo reilut sata Ikäheimon aikana. Itse muistan heittäneeni näitä jokusen motin jopa suoran roskiin kun kylämäen suursiivouksen aikana niille ei löytynyt enää paikkaa enkä itsekkään voinut kaikkia ottaa.

Minä ja sinä sekä varmasti moni muukin jotka ovat jo jonkin aikaa osanneet taktisesti lisätä paukkuja varmasti saamme tuon 20% voiman nousun aikaan, mutta Joukolla on vielä hyvää aikaa opittavana enkä halunnut ihan heti tunkea päätä täyteen mestaruus luokan ohjeillä. Siitä menee vaan aloittelija entistä enmmän sekaisin. Pikku muruja tiputellen ollaan edetty aina kun kyssäreitä on tullut :slight_smile:

Tuossa vielä kuva kyseisestä mallista. Varmasti on tuttu.
Vaalealla viivalla vielä tuo sentin levennyt keskelle…

1 tykkäys

Olen lukenut ohjeita useaan kertaan, jotta jäisi päähän niin., että itse tekeminen on sujuvaa, …Tavallistenkin jousten kohdalla näkee entistä paremmin mistä pitää ottaa vielä puuta. oppiminen lisää mielihyvää ja onnistuminen iloa :smiley:

“Leveää kaarta on tosin hankalampi työstää kuin kapeaa. Varsijousijäykkyyksissä kannattaa kuitenkin ehkä käyttää niin leveää aihiota kuin mahdollista, jotta kaari kestää rasitukset”

Historiaan katsottuna puukaaren paksuudella näyttäisi olevan lähes yhtä suuri merkitys kuin leveydellä, vaikka leveyskin on ihan oleellista. Aivan mitä tahansa tikkua ei tietenkään kannata tehdä vaan väitän, että varsijousen puukaari tulisi mitoittaa myös paksuussuunnadsa riittävän tuhdiksi jos paunoja tavoitellaan.