Nuolivarren väsyminen


#1

Onko kellään kokemuksia puunuolen nuolivarren väsymisestä käytön myötä? Onko kukaan huomannut käytännössä nuolen toiminnan muuttuneen tai peräti mitannut satoja tai tuhansia laukauksia ammutun nuolen jäykkyyden muutoksen?


#2

Ei ole tullut vastaan. Ihan mahdollista kai, mutta missä määrin sitten. Onhan sulla varmaan vanhojen nuolien spinejä ylhäällä, joista voisit nyt ottaa verrokin?


#3

Paljon puristus murtumia sekä maastosta poimittujen nuolien uudelleen käyttöön oton jälkeen spinen selvä vajoaminnen kuvatuksen jälkeen on tullut tutuksi.


#4

Mitäs tämä tarkoittaa? Meinaatko, että nuoleen on tullut ammuttaessa puristusmurtumia?

Yhdessä omassa sarjassa mittasin karkeasti arvioiden noin 500 laukauksen (per nuoli siis) jälkeen keskimäärin 1–3 paunan vähenemisen. Alussa keskimäärin 45–46 paunaa, nyt noin 42–43 paunaa.

Käytännön merkitys tällä lienee aika pieni, ellei sitten ole tasolla, jolla tavoittelee yli 600 pistettä American roundissa.


#5

Kyllä on. Minulla on tietäkseni kolme mänty, yksi kuusi (palasina aikoja sittten) sekä sota nuoliksi tehtyjä haapanuolia joissa on käytön jälkeen ilmennyt puristus murtumia yhdelle kyljelle.


#6

Vaikea sanoa kun varmaan koko setti väsyy. Ja äijä… Uudet nuolet niputtaa napakammin. Lie jäykkyys yksi tekijä, mutta samettiin timmit sulituksetkin. Mulla meni hassusti setin yksi nuoli rikki tänä syksynä. Halki alkaen noin 10cm kärjestä ja taas ehkä 15cm perästä. Eli päät olivat ihan ehjät. Halkeamaa ei meinannut edes huomata. Nuoli vaan pudotti rajusti ja ihmettelin että miksi ja halki 50cm matkalta, mutta yhtenä kappaleena. En ampunut sitä kiveen tms. Vain tauluun ja kaveri väsähti.


#7

Aiheesta vielä - nuoli joutuu toisinaan taipumaan aika paljon osuessaan hiukan huonosti tauluun. Tässä yhdestä hidastusvideosta pari still-kuvaa. Juuri ennen osumaa ja pari taipumaa. Tuota kun toistuu satoja kertoja, niin varmasti väsyy nuoli. Tosin, hyvä osuma samalla nuolella olikin aivan erilainen - nuoli jäi hiukan värähtelemään tauluun, taipumat ehkä kymmenesosan verran tästä huonosta osumasta.


#8

Hienoja kuvia! Todellakin järkeenkäypää.
Hauska kommentti Juhalta, ukkokin väsyy! Tosi sekin…


#9

Tässä vielä videot aiheesta. On siinä isot erot!

Huono osuma:

Hyvä osuma: