Näkemyksiä ja kokemuksia nuolivarren muodosta? Muodolla tarkoitan nuolen sivuprofiilia. Yksinkertaisin muoto lienee sylinterimäinen, koko pituudeltaan tasapaksu nuolivarsi. Helppo tehdä ja toimiva.
Sitä jos jalostetaan, niin nuolivartta voidaan ohentaa nokkipäätä kohti. Nykyisin yleensä koko nuolivartta ei ohenneta, vaan tietty osa, esimerkiksi 30–50 senttimetriä nokkipäästä. Englannissa koko pituudelta nokkipäätä ohennettu malli oli nimeltään “bobtailed”. Ohentamisella saavutetaan ainakin teoriassa etuja: Nuolivarsi on kevyempi kuin sylinterimäinen varsi ja nuolen kärkipainoisuusarvo voi olla suurempi tai sitten vastaava mutta selvästi kevyemmällä massalla kuin sylinterimäisellä nuolivarrella. Nokkipäästä ohennettu nuolivarsi on karkeasti noin 20–30 graania kevyempi kuin yhtä jäykkä sylinterimäinen varsi ja vastaavasti kärjen massaa voidaan pudottaa melkein yhtä paljon. Harvinainen ohennettu nuolimalli on niin sanottu “chested”, joka ohenee nokkipäästä kohti kärkeä, paksuin kohta on nokki; Lambert (1929, 97–98) toteaa, että kyseistä nuolimallia käytetään pituusammunnassa. Tosin Elmer (1946, 233) toteaa, että kyseistä nuolimallia ei ole luultavasti koskaan käytetty. Historiasta kyllä tunnetaan niin sanottu “breasted” -muoto, jossa nuolivarren paksuin kohta on jossain nokin ja keskikohdan välillä (tämä on tavallaan barreloidun nuolivarren erikoistapaus). Tällaiselle mallille ei liene ainakaan puujousitauluammunnassa käyttöä, ja vaikea sen etuja on muutenkin hahmottaa. Tosin, paradoksaalista sinänsä mutta tällä hetkellä paras talja-ampujien käyttämä nuoli, jolla on ammuttu eniten titteleitä ja ennätyksiä on Easton X10 Protour ja se on tasapaksu nokista keskikohtaan ja ohenee kohti kärkeä…!
Jos nuolivarsi on ohennettu molemmista päistä, ollen paksuimmillaan keskeltä, niin mallli on barreloitu. Esimerkiksi pituusammuntanuolet ohennetaan yleensä symmetrisesti nuolivarren keskikohtaan asti mutta tauluammuntanuolissa voisi toimia paremmin epäsymmetrinen barrelointi – nuolen kärkipäätä ohennetaan vähemmän ja/tai lyhyemmälti kuin nokkipäätä. Esimerkiksi 11/32" (8,7 mm) nuolivarsi voidaan ohentaa nokista 9/32" (7,1 mm) kokoon ja kärjestä 5/16" (8,0 mm) kokoon.
Pituusammuntanuolissa barreloinnin edut ovat itsestään selvät: Kevyin varsi suhteessa jäykkyyteen, sekä paras aerodynamiikka.
Itse olen miettinyt, että onko (epäsymmetrisesti) barreloidulle tauluammuntanuolelle perusteita? Mikä on etu, joka sillä saavutettaisiin? Jos halutaan nuolelle tietty kärkipainoisuusarvo, niin kevyin nuoli on sellainen, joka on vain ohennettu nokkipäätä kohti. Jos taulunuolta barreloidaan, niin kärkipainoisuusarvo pienenee, vaikka nuolivarsi onkin kevyempi ja jos halutaan vastaava kärkipainoisuusarvo, niin kärjen massaa pitää kasvattaa. Maalitaulujen viivasäännöt puoltavat paksumpaa kärkeä. Aerodynamiikka sinänsä on kysymysmerkki, mutta olettaisin merkityksen äärimmäisen pieneksi tauluammuntaetäisyyksillä ja kun ammutaan perinnejousilla, jossa jo tauluun osuminen on hyvä suoritus. Toisaalta, tähtäinampujien tällä hetkellä paras nuoli on Easton X10, joka on barreloitu. Eduiksi mainitaan erityisesti pienempi herkkyys sivutuulelle (pienempi pinta-ala) ja ilmeisesti muoto on myös stabiilimpi nuolen lennon aikana. Absoluuttisella huipulla pienetkin erot näkyvät joten ehkä voisi sitten ajatella, että perinnepuolellakin voisi jotain etua saada? Vaan vastaako se työmäärää?
Joka tapauksessa, itse aion tehdä ensi kaudeksi uudet välineet ja uudet nuolet tulevat olemaan nokkipäästä ohennettuja.