Nuoliaihiot Veritas 11/32

No niin jotain tuli tehtyä tänäänkin, eli uuden työkalun koe ajo. Veritas Dowel Maker 11/32. Nuolivarsien valmistukseen aivan kelpopeli mutta tuntipalkoille tällä klneella ei pääse. Kun säädöt saa kohdilleen niin simloin mukava tehdä varsia. Säätöä riitti 1,5 tuntia että sai kaikki kohdalleen3 tykkäystä

Luin primitive archerilta ketjua ja tuli tämä veritaksen värkki mieleen: primitivearcher.com/smf/index.php/topic,66833.0.html

Veritaksen ulostuloreikähän tekee pienen puristuksen varteen. Nämä erilliset kuutiot josta ajetaan vartta läpi puristaen esim. 23/64 → 11/32 tekevät jo aika erilaisen varren. Massa pysyy samana, spine vähän putoaa koska paksuus vähene, mutta pinnasta pitäisi tulla vahva. Eli tämmöinen varsi ei sälöile/tikkuunnu herkästi.
Oliko näitä joskus kutsuttu “forgewood” varsiksi tjsp.

Omat nuolisetit on jotkut niin kauttaaltaan kaulittuja suoraksi että samanlaista kiillottumista huomaa. Varmaan vähän pudottanut spineä jo.
Tuohan puristaminen toimisi jo vähän kosteudensuojanakin.

Mikäs tuo siis on, olisiko linkkiä valmistajan sivuille. Täällä ei edelleenkään PA-foorumi jostain syystä toimi. Ja mitä tarkoitat erillisillä kuutioilla?

Toimii se pa, pitää vaan kiertää varotukset. Ei sinne mitään luottokorttitietoja tai kriittisiä salasanoja kuitenkaan jaeta. Muokkaan linkistä https:n pois, kokeileppa nyt. Minäkin joudun näköjään copy-pastettamaan tuon erikseen osoiteriville.

Siis veritaksen tämä nuolisorvi, viimeisenä oleva aukko puristaa varren kiiltäväksi. https://www.leevalley.com/en-us/shop/tools/hand-tools/dowel-and-tenon-cutters/42331-veritas-dowel-maker

Tämmöinen “compression block” on kuulemma, erillinen työkalu siihen.

1 tykkäys

Ei avaudu mullakaan ilman copy pestaamista.

Tuo nuolisorvin takapäässä on rengas ja kun säätää sopivaksi tuon loppulastun niin se 11/32 toimii siinä mankelina ja pinta kiillottuu" siinä samalla. Pinnasta näin ollen tehdään tiiviimpi.

https://keskustelu.primitiivijousi.fi/uploads/default/optimized/2X/8/823016854387af5f52040f6ef3916db86650d4d2_2_1332x1000.jpeg loppu lastu tositarkka siitä millainen pinta tulee tuohon lopulliseen aihioon ja kun valitsee tasasyisen puun mikä vaan niin on kyllä priimaa aihiota silloin. Sitten vaan lajittelemaan spine mittarilla.

Dowel Maker for long Dowels, Dowel Sizing Plate | FINE TOOLS tuolta tilasin itse tuon sorvin nopeasti tuli suomeen. Kannattaa samalla katsoa kaikki tarvittavat koot tilaukseen.

Tolla tulee kyl siistiä jälkeä. Kompakti vehje ja lopulta hintakaan ei ole paha. Vähän suhteellista toki, mutta jos paljon käyttää ja saanti hyväsyiselle puulle on niin mikä ettei.

Kuulin vähän juttua keuruun porukalta että yhden kaverin appiukon sahalla laittavat höylän sellaiseksi että vetää lankusta useamman pyörötangon kerralla. Eli nuolia tulee sitten satoja metrejä iltapäivässä. Mielenkiintoista kuulla saavatko toimimaan. Siis höylä jossa ylä- ja alapuolella on U-muotoiset terät, ne asetetaan kohdalleen ja ulostuleva varsi pitäisi tulla täydellisenä. Tai sitten siellä on useampia teriä, mutta anyway ikäänkuin tasohöylä johon syötetään. Siinä puu piti olla 16mm paksua.

Joku näissä 9-10mm soirosta tehtävissä vehkeissä on kuitenkin simppeliä. Kun jigin pitää pienenä, ei tarvitse aivan älyttömiin mennä ja puutakaan ei tarvita kuutiotolkulla.

Kyllä siellä pajalla ihan siistiä jälkeä tuli silloin niitä viriteltiin. Olis hieno nähdä toi sahakoneen kuvia.