Norjan 19.9.2020 pituusammuntatuloksia

Uusia hurjia kaaria tehtiin viime viikonloppuna Norjassa. Jännemateriaaleista ei ole vielä tietoa.

Bjornar Burdahl 385m 70# @24" hikkori selffari, kolmiomallinen egyptijousi, todella leveät taipuvat lavat ja kapeat kärjet. Harmi kun tähän ei löytynyt etukuvaa.

Eirikd Diserud 398m 125# @32" marjakuusilonkkari ja 30g bambunuoli

Siinä on kiinniottamista suomipojilla. :smiley:

Kuvista kiitos Tor Bjarne Justnæsille!


Samassa syssyssä tuli vastaan hyvä lähikuva Burdahlista ampumassa 2018 sarvijousella, laitetaan myös tähän yhteyteen. 447m tässäkin. Jousi oli 68# @27", Ivar Malden tekemä.

2 tykkäystä

Ompas hassun näköinen 27 tuuman veto!!! Ei ole kunnolla edes käden mittainen… Kuvan henkilöllä voi olla tietysti 230cm syliväli…? en tiedä.

Eirikin jänne oli ff naruu.

Ja se riittääkin selittämään sen “30 metriä yli nykyisen ennätyksen”, joka on ammuttu luonnonkuidulla. Mitä pidempi ja jäykempi jousi, sitä enemmän jänteen massalla ja venyvyydellä on väliä. Vähän pienemmilläkin kamoilla kotimaan kisoissa on nähty tuollaisia kauloja natun ja syntsan välillä.

Ollenkaan en vähättele Eirikin ja Malden suoritusta, suhteutan sitä vaan selffarien maailmanennätykseen. Ei meikäläiset ammu melkein 400-metrisiä puujousilla, vaikka kuinka ff:ää käyttäisimme.

1 tykkäys

Tämä on todella tärkeä pointti. Jos siirryttäisi ampumaan luonnonmateriaalijänteillä, lähes kukaan ei ampuisi lonkkarilla. Tai sitten senkin rakentaisi ihan lyhytjousi-pitkäjousi välimaastoon, kuten Gardner/Monus laminaattienkassa.
Juuri tuo luonnonmateriaalijännevaatimus tekee suola-aavikon tuloksista hullun kovia.

Tuo Burdahlin kolmiojousi oli todella mielenkiintoinen ja omaa monia potentiaalisia huippuominaisuuksia. Leveät ja lyhyet taipuvat lavat todella lähellä kahvaa, kahvadefleksi, ohuet taipumattomat kärjet. Eikä esteettisestikään jousi ole mikään moderni r/d ällötys.

Saman tyylisen jousen voisi myös tehdä pienillä rekurveilla. Mullahan osaget on ollut vähän samaa kaavaa, mutta liian lyhyitä - täten on pitänyt olla läpitaipuva jousi.

Kovia on tulokset, suorastaan hurjia! Onko nuolista tarkempia tietoja?

Tuo kolmiojousi on kyllä hyvä malli, kuten Jere totesi, todella vähän sitä on näkynyt missään. Onko muuten tietoa, mitä tuossa ensimmäisessä kuvassa tapahtui? Miksi nuoli katkesi?

Sinänsä mielenkiintoista, että Norjassa on ammuttu jo ties kuinka pitkään kovia tuloksia pituusammunnassa. Toki osallistujia on enemmän mutta harjoitellaanko siellä myös enemmän? Ja vaikuttaa siltä, että jousetkin ovat puhdasverisiä pituusammuntajousia, ei mitään sinne-päin-tekeleitä.

Hienoa toki, että maailmalla ammutaan kovia tuloksia. Siitä tulee sellainen olo, että kaikki on mahdollista ja olisi taas kiva ampua pituutta.