Nokkiura, selfnokki, jotain muuta?

Mitä termiä käytetään suoraan nuolivarteen tehtävästä nokista? Tästä aiheesta on keskusteltu vanhalla foorumilla mutta otetaan se uusiksi täälläkin, niin asia on sitten selvä kaikille.

Englanniksi se on “selfnock”, mutta entä suomeksi? Selfnokki, nokkiura, nokki, mitä? Nokkiura voi viitata mihin tahansa nokkiin, materiaalista riippumatta. Selfnokki ei ole kunnon suomea.

Nokkiura voi olla myös vahvistettu, lankapunoksella, sarviupotuksella tai muulla tavalla.

Mitä muita termejä nokkiin liittyy?

Mitäpä, jos se olisi vaan “nokki”? Nuolenvarren päähän puuta sahaamalla tai muulla vastaavalla keinoin jännettä varten tehty ura on nokki. Kaikki muunlaiset samaa tehtävää palvelevat viritykset vaativat jonkin lisämääreen, kuten “muovinokki”, “luunokki” tai “sarvivahvisteinen nokki”.

Heikiltä järkeenkäypä ehdotus mutta miten ilmoitetaan esimerkiksi primikisojen nuolisääntö? Nuolissa pitää olla nokki? Nuolissa ei saa olla muovinokkia? Saako olla sitten metallinokki? No ei… Onko ratkaisevaa nokin materiaali vai tekotapa? Esimerkiksi bambunuoliin on tehty irtonokkeja. Muovinokin kaltainen puunokki - ok vai ei? Mikä olisi yksi sana, joka kuvaa suoraan nuolivarteen tehtyä nokkia? Englannin “selfnock” on yksiselitteinen.

Miten olis kiintonokki? Tai kiinteänokki, jos se on helpompi ymmärtää?

Ehdotan perinnenokkia. Termi käsittäisi kaikki nokkilaadut joita on käytetty vuonna 1900 tai aiemmin.

Perinnenokki kuullostaa hyvältä. Perinnejousi kertoo perinteiseïstä jousista ja perinnenokki saman tarinan. Sinne mahtuu sarvinokit yms.

Perinnenokki tai perinteinen nokki kuullostaa kyllä passelilta.

Hyviä ehdotuksia täällä. Perinnenokki kuulostaa kyllä ihan hyvältä. Sitä voi sitten tarkentaa erilaisilla määreillä, Heikin ehdotuksen mukaisesti.