Nokkiraspi

Nuolivarastot on nyt täynnä, mutta tulee taas aika kun pitää uusia nuolia tehdä. Siispä tekeille apuväline, turkkilainen nokkiraspi tulppaaninokin muotoiluun. Ei tarvitse enää porailla tai puukolla avartaa ja vatvoa.

Muotoiltu motonetin sulkaviilasta, päästetty ja nyt voi lyödä hampaat. Lyöntipiikki on vanhasta passatin kierrejousesta. Karkaisin veteen ja hyvin näköjään pystyy? Eka kerta ja näin hyvin onnistuu… Selvät hampaat tuntuu tulevan tuohon.

Onko täällä joku lyönyt viiloja/raspeja? Aika hauskaa puuhaa kesälomalle.


4 tykkäystä

Hienoa!

Tässä pari videota Auriou-raspien tekemisestä. Pidetään parhaimpina käsintehtyinä raspeina.

Lyönnit alkavat kohdista 3 minuuttia (ensimmäinen video) ja 6 minuuttia (toinen video), tämä jälkimmäinen on parempi, näkee hyvin ammattilaisen tekniikkaa:

Raspi tuli valmiiksi, karkaisin ja testasin muutaman nokin verran raspailla. No toimii ja vikkelään! Ainoa ongelma oli että liian isohan siitä tuli. Terä on vähän liian leveä tyvessä ja ehkä vielä liian paksu tuolla ohuella syrjällä.
Pitää päästää ja muokata hieman. Toista puolta vaan hioo osittain niin eiköhän tuo onnistu pienellä vaivalla. Sais ny kerralla täydellisen.


6 tykkäystä

Nokkiraspi tuli valmiiksi, nyt syntyy 2,4mm leveä suu ja 3,2mm leveä pohja ihan automaattisesti.

Duunailin sitten testiin uusia nuolia maasto SM kisoihin. 430-440 grainia ja 28" pitkiä. Pitäisi turkkilaisella lähteä iloisesti yli 200fps. 80 jaardia on sitten ihan vettä vaan?

Kuvissa nokit joita ei ole raspin jälkeen duunailtu kokoon kummemmin, muuta kuin hienommalla pyöröviilalla tasoitettu pohja.

4 tykkäystä

Raspin lyöminen oli oikein mukavaa kun vaan sai kappaleen hyvin tuettua. Tämmöinen pieni raspi lienee kenkuin lyödä, kun tuntuu taipuvan jokaisella lyönnillä ja ohuuden/heikkouden takia kärkeen hampaiden lyöminen on ankeaa.
Viilapenkkiin kun viritteli puisen tuen, oli niin helppo lyödä että jonkun isomman raspin voisi kaupan viilasta tehdä joskus…

Otatko mukaan lietoon ja demoat kuinka toimii. Sähköteknikon aivot ei nyt nuljahda ymmärtämään.

Toki. Kärjestä raspi on siis littana, ohut. Mitä lähemmäs tyveä tullaan, sitä enemmän raspi muistuttaa pisaramuotoa läpileikkaukseltaan. Eli leventää pohjaa alapäästään, säilyttäen kapeuden nokin suulla.
Olikohan mitat jotain 1,2mm leveä kärjessä, tyvessä 2,8mm alhaalta, 1,8mm ylhäältä.

1 tykkäys

Teetkö koko nokin tuolla vai teetkö nokin alun sahalla tai muulla työkalulla? Tavallisella viilalla kestää liian pitkään koko nokin tekeminen, raspille mennee nopeammin. Repiikö tuo?

No vetosahallahan mä uran tein, koska saa varmasti suoraan. Myöskään halua että raspi lähtee luisumaan ja nokin suusta tulee löysä. Sahaura ohjaa.
Ei se revi, voisi raspilla tehdä koko uran jos haluaa.

Tämmönen viritelmä.


1 tykkäys

Okei. Nyt tajusin.