Mustabambua jousen selässä

Päätin viimein kokeilla, miten mustabambu tomii/kestää jousessa. Vanha kaava käytössä, mielessä n. 85 lbs @ 28”, mutta nyt varoiksi 75” pitkänä ja koetan enempi läpitaipuvaa ELB-mallista tavoitella. Selkä siis siitä epäilyttävästä Tanskasta tilatusta mustabampusta, ydinsiivu kolmesta marjakuusipalasta (alunperin Saksasta) ja vatsassa Unkarin osagea. Bambussa muuten pitkät solmuvälit ja tuossa säleessä vain kolme solmua. Aika lailla ”karvaisempaa” hioessa tuo on mosoon verrattuna eli kuituja nousee esiin sivuista karkealla paperilla ja raspilla vedellessä. Siliää kumminkin hienommalla paperilla ja siklillä. Pinnassa ei myöskään ole samanlaista ”emalia” kuin mosossa, vaan tuo tumma pinta on aika kova. Ruman näköiseksi menee, kun nurkat pyöristi, joten mietin, josko värittäisi jotenkin selän ennen TruOil-käsittelyä.

Alkutilleröinti tehty ja sarvet liimattu lapojen päihin ja karkeasti ne jo muotoilinkin kuvien ottamisen jälkeen. Nokkien muotoilun jälkeen hoikensin vielä lapojen kärkiä kuvissa näkyvän ”vyötärön” häivyttämiseksi, nyt n. 14 mm nokin juuressa. Luovutin tältä päivältä siinä vaiheessa, kun lapojen päät pitkällä tillerinarulla alkoivat lähestyä taipumisessa lyhyeen jänteeseen siirtymisen tasoa.3 tykkäystä

Tsemppiä, veikkaan että kestää johonkin 20" vetoon. :smiley: Laittakaas muut veikkauksia sisään.
Niin ja tekijässä ei tietty mitään vikaa, mutta tuossa bambussa paljonkin.

Ennustan itse, että on Seinäjoella EM-jahdissa mukana. :bow_and_arrow:

1 tykkäys

Kyllä tämä ainakin tilleröinnin kesti, mutta testiammunta tuonnempana kertoo sitten loput. Vähän jäi tavoitepunoista, nyt 79 lbs @ 28”, kun alkutilleröinnissä pitkällä jänteellä alalapa jäi liian jäykäksi kaarta tasapainotettaessa ja hienosäädössä kävi sitten näin. Jousi nöyrtyy vielä varmaan pari paunaa sisäänammunnassa, jos kasassa kestää, mutta ehkä se on vain hyvä, kun ei tässä enää itsekään nuorru ja vankistu.

Pahoittelen vähän vajaata ja tärähtänyttä ”täysvetokuvaa”, mutta ei oikein tassut pitäneet lattiassa vedon alla… :grin:3 tykkäystä

No hittolainen! Sehän toimi. Aika sopiva refleksikin jäi tuohon.

Ammutaan vielä useampi kymmenen nuolta ennen kuin nuolaistaan… ja kyllä tuo refleksikin tuosta vielä oikenee, kun rasitetaan enempi.

Tästä lähdettiin, eli raaka-aineet ja liimattu staavi. Tilleröinnissä tuo reilu vastakaari keveni huomattavasti ja oiennee vielä lisää, kun pääsee ammuskelemaan.


2 tykkäystä

Jänne on mökillä venytyksessä, ollut jo monta päivää. Saa nähdä, milloin saa kiinni jouseen ja pääsee testaamaan. Tässä kumminkin yksityiskohtia, jos vaikka säilyisi ehjänä kauemminkin.


3 tykkäystä

Tuleeko myös “the Good” & “the Bad”?

1 tykkäys

Jostain syystä mä luen täämän viestiketjun otsikon väkisinkin “Mustamambaa jousen selässä”. Olisihan siinäkin vikkelä selystysmateriaali :stuck_out_tongue:

1 tykkäys

Saapi nähdä… tuli kyllä mieleen itsellekin, kun tuo karumpi nyt syntyi ekana…

Piipahdin mökille odottelemaan ja päästämään ILP-huoltomiehen töihinsä. Virittelin odotellessa 10 päivää verstaalla esivenyneen jänteen käyttökuntoon tähän tekeleeseen ja jännityksellä testaamaan parin asteen pakkasessa. Puolivedolla vetelin ensin muutaman nuolen, jonka jälkeen huomasin osagevatsassa puristusmurtuman alun ylälavassa vajaan 40 cm päässä ylänokista. On pieni poikittainen oksa kyljestä kylkeen siinä, jonka kyllä tehdessä huomasin ja yritin höyläillä sen mahdollisimman lähelle marjakuusiydintä. Lähti vatsapuolelta tilleröidessä kumminkin sen verran paljon puuta pois, että alkoi ryppyillä. Dacronista sitten tein reilun parisenttisen tukivyön siihen, jonka vielä varmistin hetipitiliimalla sivellen. Lounastelun jälkeen ammuin parikymmentä nuolta ja jousi totteli nätisti ollen edelleenkin kasassa. Illalla tai huomenissa lämpimässä loppuvarmuus jousen toimintakunnosta hallilla.

Jousi toimii ja taidan uskaltaa käyttää mustaa bambua uudemmankin kerran. Ammuin hallilla uffaffaan 60 nuolen kierroksen kolmella lämppärillä, joiden aikana tarkistelin nokinpaikkaa. Tulos 127 + 120 = 247 ja olen tyytyväinen.

2 tykkäystä