Muinaissuomalaisia nuolia Tursiannotkosta

Pirkkalassa sijaitsee Tursiannotko-niminen muinaisjäännöskompleksi, jota on tutkittu arkeologisin kaivauksin viime vuosien ajan. Tutkimusten merkittäviin löytöihin kuuluu myöhäisrautakautinen asuinpaikka, josta löysimme sekä viikinkiaikaisen (noin 800 - 1000 jaa.) että ristiretkiaikaisen (noin 1000 - 1200 jaa.) rakennuksen jäänteet. Tämän rautakautisen pihapiiirin maaperästä nostimme kattavan valikoiman myöhäisrautakautista esineistöä, kultafoliohelmistä värttinänkehrien kautta pikkupuukonteriin. Erikoisinta Tursiannotkossa on luu- ja sarviesineistön hyvä säilyminen. Kaivauksillamme on löytynyt likemmäs 10 nuolenkärkeä, joista kaikki yhtä lukuun ottamatta ovat luuta tai sarvea. Näiden lisäksi löydöissä on luisten nuolenkärkien katkelmia ja teelmiä. Käsitykset luukärkien käytöstä ja yleisyydestä myöhäisrautakauden Etelä-Suomessa ovat Tursiannotkon myötä joutuneet uuteen valoon.

Valmistin äskettäin esinerekonstruktiot näistä ainutlaatuisista suomalaisista luu- ja sarvikärkisistä nuolista ja vartoin ne. Tässäpä tätä, materiaaleina hirven metapodiaalit, hirvensarvi, hirven selkäjänne, metsämänty, hanhensulat, pihkaliima ja tuohisiisna. Erittäin suuritöisiä nuolia, jopa moderneja työkaluja käyttäen, mutta työ tekijäänsä kiittää.

Nuolten alla on marjakuusinen Hedeby-tyyppinen viikinkipitkäjousi, joka nyt on moneen kertaan nähty eri rekonstruktioina.

1 tykkäys

Upeita! Lienevät ihan käyttöä varten tehty? Jokos näillä on testiammunnat ammuttu?

Onko Tursiannotkon löydöistä olemassa mitään julkista tietokantaa? Mitkä ovat esimerkiksi kärkien mitat? Mites tuo tuohipunos? Onko sen alla jännepunos vai onko tuohella lujittava ja/tai suojaava vaikutus?

Julkaisen Tursiannotkon nuolenkärkilöydöistä artikkelin, jossa kärkien mitat ym. selviävät. Julkaisuajankohta on vielä auki.

Hienoja nuolia! Mukava kuulla uusista löydöistä. Oletko kokeillut tuollaisilla kärjillä ruhon lävistystä? Lienee selvää että toimivat kuitenkin…

Mutta että pirkkalassa. Lienevätkö viimeisten pirkkalaisten kärkiä… :smile: :smiley: https://www.youtube.com/watch?v=mE38aGCZRr4

Nämä nuolet menevät museonäyttelyyn, eikä niillä siksi ole ammuttu laukaustakaan, eikä tulla ampumaan. Ne eivät enää ole omistuksessani. Täytyy tehdä oma setti koeammuntoihin, vaikka totta puhuen ajatus ei ihan äkkiä innosta. Sellainen prosessi rekonstruktionuolten tekeminen oli, alkaen hirvenkoipien hakemisesta lahtivajalta ja päätyen alkuperäisten löytöjen mukaisten täsmällisten mittojen ja muotojen hakemiseen pitkinä iltoina viilat kourassa, köntti varsinaista nuolentekoa siihen päälle.

Ja missäs näitä sitten pääsee paikan päällä ihailemaan - kerrohan nyt museon ja näyttelyn nimikin. Osaatko arvioida, kuinka paljon meni työaikaa, jos jätetään materiaalien hakureissut pois laskuista? Mitä käytit pihkaliimassa seosaineena - värin perusteella varmaan hiiltä, varmaan jotain muutakin? Entä onko kärjen varttaminen tehty vain liimalla vai onko lisänä myös jännepunos? Tai sitten odotellaan artikkelia… Kai se julkaistaan avoimen kanavan kautta, että tavalliset tallaajatkin pääsevät sitä lukemaan? Ja julkaisu tänä vuonna?