Mongolijousen tapainen vekotin

Eli kovasti tekee mieli tehdä mongolijousi. Katsonut pari videota ja huomasin, että ne valmistettiin 3 eri palasta. Kahva ja lavat. Mitä puuta kannattaa käyttää suomen puulajeista. Sekä vähän huijaan, enkä tee itse liimoja vaan ostan, ihan vain että varmasti kestää. Itse en ennen ole liimoja valmistanut… Mikä liima sopii kyseiseen projektiin?

Seuraappas Jeren ketjua Turkkilainen jousi 1ja2 käsittääkseni aika lailla samanlainen tekotapa myös Mongolijousissa.Materiaali voipi vaihdella.

Sellainen lisäys vielä, että komposiittijousen tekeminen ei ole mikään helppo juttu. Se on jousenrakentamisen kuninkuuslaji! Ensin kannattaisi ehkä tehdä jännejousia ja vaikka laminaattejakin, niin tulee materiaalit ja liimausperiaatteet tutuiksi. Tai toisaalta, jos intoa riittää, niin miksei, siinähän sitä oppii paljon uutta matkan varrella.

Tällä hetkellä alan paras teos on tämä:
https://www.amazon.com/Ottoman-Turkish-bows-manufacture-design-ebook/dp/B013MCOYMW

Mongolijousi tehdään 5 palasta. Useammastakin jos siyahien reunoille liimataan lisäpalat.
Runko vaahterasta. Ei saa olla yhtään oksantapaistakaan missään kohdassa. Täydelliset saumat. Liimana käy puiden välillä parhaat puuliimat tai epoksikin varmaan toiminnee. Sarven ja puun väliin epoksi jos haluaa oikaista. Jänisliima jänteisiin. Nopeimmillaan sarvijousen tekee kuudessa kuukaudessa. Nykyliimoillakin, koska jänislimaa ei voi kuitenkaan jänteiden liimauksessa korvata millään eikä sen kuivausta nopeuttaa.

Tuossa Novotnyn tekemä mongolijousi. Kuten Tuomo sanoi, tuo vaatii ehkä noin 10 vuotta kokemusta asia parissa, mutta rohkeesti vaan. Anna mennä. Ei oppi ojaan kaada.

Hornbowyuan53unstrung

Hornbowyuan53strung

hornbowyuandrawn32

Tuomon postaama Adamin kirja on alansa paras mitä tiedän. Tein sen perusteella 2 turkkilaista sarvijousta perinteisin materiaalein. Aikaa meni 3 vuotta ja ei ihan tullu huikeita, mutta kuhan jouset kumminkin. Sanoisin et ei ole pala kakkua. Tuossa toka jouseni toiminassa.

Tarkoitus oli siis tehdä tämän videon mukaan se jousi. https://youtu.be/gTnGce3FXDo

Tuosta sarvijännejousen tekoajasta: Tilasin Grozerilta semmoisen unkarilaismallisen viime kesän maasto-EM-kisojen jälkeen ja nyt on mennyt 6kk. Viikko sitten kysellessä kehoittivat ensi kuun lopussa kyselemään ennustetta… Vuosihan tuossa taitaa helposti mennä…

Kuten sanottu, yleensä ymmärretään mongoli/unkarilainen jousi sarvijännekomposiitiksi. Tuo videon kaltainen jousi on osagea ja jännettä. Eli puukomposiitti. Eihän tuommoinen ihan tekemätön paikka ole, jos vyön alla on jo muutama onnistunut jännejousi. Ensimmäiseksi jännejouseksi sanoisin jopa että turha lähteä yrittämään ja epäonnistumaan alkumetreillä. Korkea refleksisen jousen tilleröinti on ihan oma touhunsa, lukuunottamatta jännetöiden osaamista ja liitoksien tekemistä…
Jos kuitenkin intoa on, voisi saman tyylisen jousen tehdä juuri osagesta, vuorijalavasta tai vaahterasta peräti.

Tätä palasinkin jo pari päivää sitten lukemaan siitä pidemmästä “itsetehdyn jousen merkitys” tjsp. ketjusta, kun tuli vastaan atarnilta ketju.
http://atarn.net/phpBB2/forum4/topic2689.html?sid=364a3e84768697c627f204b999ea67bd
Ja sitten vanhalta primifoorumilta. Jousi :: Näytä viesti - Mitä se onkaan syönyt?

Grozer sanoi tuolloin 2014 jousen availujen jälkeen, miten kyseessä oli prototyyppi ja uudemmat jouset ovat aitoa sarvea ja jännettä. Toivotaan että tulee vastinetta rahalle! Ainakin on vahvat perusteet vaatia sitä, kerran on luvattu. :slight_smile:

Ilman sarvea kyse on oikeastaan jännejousesta. Muoto (sivuprofiili) voi olla sitten mitä on mutta siinäkin kannattaa aloittaa maltillisesti. Mennan viestejä kannattaa lukea, niistä löytyy hyvää asiantuntemusta jännejousien saralta.

Videon mukaisen jännejousen tekee 4 kuukaudessa. Kuukausi tiukasti hommia ja 3 kk kuivausaika. Ja eiku ampumaan.