Monenlaista tekemistä

Lasikuitusyövän leviäminen aiheutti mielipahaa, ja sen kirvoittamat vihamieliset kommenttini ovat aiheuttaneet mielipahaa. Pyydän sitä anteeksi, erityisesti Tuomolta ja Jereltä, taitavilta ja tuotteliailta jousentekijöiltä. Ilmaan on heitetty painokkaita kysymyksiä siitä, miksi en poustaa foorumille primitiivijousiani vaan louskutan leukojani?

Primitiivijousiammunta on niin paljon enemmän kuin pelkkää jousentekoa. En ole tehnyt viime vuosina yhtään uutta jousta. Olen sen sijaan paiskinut pitkää päivää edistääkseni primitiivijousimetsästystä ja tehdäkseni sitä tunnetuksi Suomessa ja ulkomailla.

Edelleen vallalla on käsityksiä, joiden mukaan jollain puukepillä ei oikeasti saa saalista. Irvaillaan että primimies hakee lihansa jääkaapista. Kohtaan hämmästyneitä metsästäjiä, kun kerron, että lähimetsästä vuollulla rivalla tulee tusina kaatoa vuodessa, jopa 27 metrin etäisyyksiltä. Kysytään, onko jousissani nuolihylly, kai sentään nokinpaikka?

Haarakärjillä tekemäni kaadot on otettu suurella mielenkiinnolla vastaan Iso-Britannian ja Norjan kaltaisissa maissa, mistä haarakärkiä löydetään mutta kenelläkään ei ole lupaa käyttää niitä tositoimissa. Ympäri Eurooppaa alan ihmisille on viime vuosina kertynyt tietous, että Suomessa metsästetään primitiivijousilla ja tulosta tulee. Kovin moni kaveri ei ole sitä tietoisuutta ollut kasvattamassa.

8 tykkäystä

Se, mitä olisin toivonut, olisi ollut asiallinen keskustelu. Olisi voinut keskustella ja todeta niin vanhoille kuin uusillekin primitiivijousiharrastajille, että mistä on kyse, mitkä ovat närää aiheuttaneet piirteet, mistä ne ovat tulleet, mikä on niiden merkitys. Historiasta Tuukka tosin hyvin kirjoittikin mutta hieman laajempi ja asiallisempi keskustelu olisi vienyt asiaa paremmin eteen päin. Nyt “epäilyttävistä” asioista ei saa keskustella eikä valistaa, vaan pitää vaieta – sehän on kuin ankea tuulahdus menneestä!

Tuukalle pisteet primitiivijousimetsästyksen edistämisestä, selvästi aikaa on kyllä käytetty. Varmasti monet muutkin primitiivijousiampujat ovat metsiä ja mantuja kiertäneet mutta elämän realiteetit eivät anna aina käyttää aikaa kiinnostaviin asioihin niin paljon kuin haluttaisi. Sinänsä primitiivijousimetsästyksessä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä, jos katsotaan aikaa ennen ****jousia. Olisikohan nykyisen kaltaista yhteiskuntaa edes olemassa ilman jousella tapahtunutta metsästystä?

Arvostan sitä, että Tuukka jakaa tietoa. Mitä kautta tämä tietous leviää? Facebookin? Artikkelien? Jotain muuta? Onko liikkeellä myös jotain muuta tietoa, mitä ei tältä foorumilta löydä? Tuukka voisi esimerkiksi mainostaa Tursiannotkon luukärkilöydöistä kirjoittamaansa artikkelia.

Vaikka jousimetsästys on olennainen osa primitiivijousien historiaa ja nykyisyyttäkin, niin primitiviijouset ovat paljon muutakin, tai pikemminkin se on kaikkea - niin jousien tekemistä, jousiammuntaa, kilpailua, jousimetsästystä, pituusammuntaa, jopa hieman erilaisten jousien tekemistä, eri asioiden tutkimista, keskustelua, eri näkökulmien esille tuontia. Tuukalla primitiivijousimetsästys on selvästi tärkein asia, jotkut toiset priorisoivat muita asioita - ja hyvä niin.

3 tykkäystä