Kun siinä 1,5h sitä EM-kisojen mitaliseremoniaa katseli niin tuli mieleen tehdä laskelmia.
Tässä tulos…
Yksilökisa:
274kpl ampujaa
140kpl mitaleita jaettu → mitaleja sai yli 50% osanottajista
31kpl kultamitaleja jaettiin periaatteessa kilpailematta (ainoa sarjassaan)
41kpl kultamitaleja joista joutui kilpailemaan
16kpl joissa vain 2 osallistujaa
25kpl joissa 3 tai yli osallistujaa
Joukkuekisa:
63kpl mitaleja jaettiin (1,2,3 sijat) → nostaa kokonaismitalisaldon kisoista 203kpl:seen
Vähän mietin sitä että yksinkertaisesti yhdistettäisi sarjoja, mikäli osallistujia ei ole tarpeeksi?
Suunnitelmat on ikäänkuin “isoja” ja joka kerta tulee yllätyksenä että ei tullutkaan kaksinkertaista osanottoa?
Mistäs kisoihin osallistujakaan osaa arvata että nyt ei ole veteraani lonkkareissa osallistujia, vaan yksinkertaisesti ilmoittautuu siihen sarjaan johon aselajin ja iän+sukupuolen mukaan sattuu.
Mutta tosiaan, noita reku (barebow, target jne jne) variaatioita löytyy turhan monia, samoin kun taljoja. Ehkäpä luokkien luojilla on ollu oma lehmä ojassa…?
IFAA:n säännöt, Article II, pykälä I.: “Support the concept of diversity and inclusiveness to bring individuals together through archery for all.”
Koko liiton tarkoitus on ollut alun perin tuoda erilaiset jousiampujat yhteen. Siksi on luotu erilaisia luokkia, jotta jokaiselle olisi jotain. Onhan se sittemmin levinnyt vähän käsistä. Mutta HB-ampujien kannattaa muistaa, että Historical bow (aiemmin Classical bow) -luokka on myös melko uusi tulokas. Lisäksi näissä kisoissa on aina kuusi ikäluokkasarjaa kutakin jousiluokkaa kohden.
Kuitenkin, jos haastetta ja arvostusta haluaa, niin kannattaa katsella WA-liiton kansainvälisiä 3D-kisoja, siellä on Longbow-luokka. Jos siellä aikoo oikeasti pärjätä, niin saa jo aika puoliammattimaisesti ampua. Kisoihin valitaan karsinnan kautta ja itse kilpailussa ammutaan alkukilpailun jälkeen parit pudotukset finaaleihin edetäkseen. MM-kisoissa jos voittaa, niin kyllä sillä jo Hesariin pääsee.
Ikäluokat voisi helposti puolittaa, juniorisarja, aikuiset ja veteraanit (60+).
Ajattelen että nämä ikäsarjat itsessään luo todellisuutta. Että veteraanit ei pärjää aikuisille, ja tämän takia eri sarja on tehty, koska muuten olisi epäreilu kilpailu.
No Esa on nyt jo huomattavasti 60 paremmalla puolella ja hyvin pysyy mukana?
Niin, toki noihinkin pitää mennä kokeilemaan. Tietty olisi kiva jos kaikki ampuisi samalla jousella. Tuolla saa ilman muuta haastetta ja olenpa tykännytkin ampua kesäisin keuruun remmissä missä reku/lonkkariampujat ampuu korkeampia pisteitä.
Aikoinaan yli 65 vuotiaat alkoi valittaa ettei ne pärjää rollaattorin kanssa enää 55 vuotiaille ja niille piti perustaa kansallisesti smurffi sarja…
Ja tosiaan historicissa piti olla vaan yksi luokka, mutta sekin pilattiin.
Kyllähän HB-luokan isoin ongelma on modernit liimat/jänteet -vaatimus. Noilla vaateilla vesitetään kaunis ja ylevä Back to Basics- ajatus. Säännön tulisi olla että jousen, jänteen ja nuolten tulee olla materiaaleiltaan ja muodoiltaan semmoisia joita käytettiin ennen vuotta 1900 ja piste.
… paitsi, että Hesari ei jousiammuntaa uutisoi. Joku vuosi sitten tuli MM-kultia niin yksilö- kuin joukkuetasoilla WA-puolen kisoista, niin ei riviäkään. Olympialaiset taitaa olla ainoa kisamuoto, jotka Hesari jousen kanssa noteeraa edes jotenkin. Kännykän- ja saappaanheitto sekä eukonkanto ynnä suopotkupallo ylittää uutiskynnyksen kyllä kirkkaasti…
Stop stop… Nytkin oli vain noin tusina HB-kisaajaa Seinäjoella. Oksat-ja-vesat-pusikosta-ja-jänne-muualta-luonnosta-periaate tappaisi kyllä tämän vähäisenkin perinnejousi-innostuksen isompien liittojen riveissä. Tuossa muodossa se pysyisi vain innokkaiden pienten piirien ja puristien puuhasteluna.
Siistiä ois jos EDES agressio nahkaliimoja ja luonnonjänteitä kohtaan loppuisi. Toistaiseksi on siellä täällä kyennyt livahtamaan muiden kanssakilpailijoiden armosta, mutta lähdeppä maailmalle kisoihin jänneselkäisellä jousella ja ota vastaan protesti loppukilpailussa! Neuvo tämän väistämiseen: “valehtele” ei houkuttele.
Voihan se olla noin mutta en itse usko että niin kävisi. Syy: verrataan osallistujamäärä FFAA:n kisoissa primijousikisoihin osallistuneisiin. Primikisoissa kuitenkin ollut keskimäärin kymmenkertainen osallistujamäärä.
Radat on oikeasti aika kovatasoisia maastoliiton kisoissa. Vaikka voittaisit primikisoissa suvereenisti, FFAA:n kisoissa saa nöyränä poikana kaivaa nuolia mättäästä ja kirjata pummeja ainakin niillä 60-80 jaardin maastoradoilla. Siksi en usko että kovaa yleisöryntäystä saisi millään aikaiseksi.
Jenkeissä ja keskieuroopassa 3D kisat lienee juuri tästä syystä suosittuja. Kilpailun makuun pääsee paljon pienemmällä vaivalla… ja ehjillä nuolilla!
Nämä sisäkisat toki on oma asiansa, mutta ehkä juuri miljöö sitten hiertää. Kuka viitsii pukea mokkasiinit ja aivoparkitut nahat liikkasaliin?
Eikä taida lisenssit kiinnostaa enemmistöä ja seuraankin pitäisi liittyä, sellaiseen, joka kuuluu johonkin isompaan kattojärjestöön… Kuralan ja Taka-Hikiän kisaajista suuri osa on näitä ”villejä ja vapaita”, vaikka moni pärjäisi säännellymmilläkin areenoilla.
“Last year I proposed a Thumb Draw class for the UK’s National Field Archery Society (NFAS). This has now been introduced. So starting this year, there will now be UK National Championships in Thumb Draw archery.”
NFAS - National Field Archery Society, kuuluu EFAA:n, joka on IFAA:n alainen kansallinen liitto. Heillä on jostain syystä omia, kansallisia luokkia, kuten esimerkiksi Longbow (puulonkkarit) ja Primitive (luonnonkuitujänteet kelpaavat). Ja nyt näyttäisi siis tulevan uusi peukalorengasluokka…
Tuohon materiaaliaiheeseen sen verran, jotta mielestäni eläinliimojen kielto on turha. Tuskin kukaan ihan testaamattomalla jousella lähtee kisaamaan, eli jouset on testattu ja kestävät kisassa varmaan saman kuin moderneilla liimoilla kasatut… hajoaahan niitä nykyjousiakin kisoissa, kuten viimeksi eräällä finskillä olympialaisissa peräti kahdesti. Kaatosadekeli tosin voisi olla kohtalokas puutteellisesti suojatuille eläinliimatuille jousille. Jännemateriaalina polyesteri on enemmän perusteltu kestävyytensä vuoksi. Luonnonmateriaalijänteiden kanssa voisi kisoissa olla enemmän ei-toivottavaa ”äksöniä”.
Periaatteessa noin, kaikki nuo jutut kuuluu urheiluun ja pitäisi olla kilpailijan omalla vastuulla.
Harvoin tulee äkkiräjähdystä millekään kamppeelle, enemmänkin semmoisia “nyt nousi säle” havaintoja. Silloin voi vaihtaa jousta tai jännettä.
Mulla kestää pellavajänteet 5000 laakia ihan vakituiseen. Se on lähes 100kpl kisarundeja.
En suoranaisesti kestoa edes kaipaa lisää, likaantuuhan tommonen valkonen kuitu jo 5000 laukauksen aikana.