Mielenkiintoinen havainto Saarnesta

Kaadoin luvalla pari isohkoa saarnea muistaakseni kolme vuotta sitten. Raijasin ne pajalle ja pinosin trukkilavojen päälle. Ei sadesuojaa. Paikkaan paistaa myös aurinko puoli päivää. Päitä liimasin vain muutamista jotka näyttivät kelvollisislta jousiksi. Suurin osa saarnista oli liian tiheälustoista tauhkaa, mutta parhaimmat pääsivät jouiskurssille materiaaliksi. Tämä siis 2016.

Nyt 2019 kävin läpi kaikkia pihalla lojuvia puukasoja ja muistin ne saarnetkin siellä muiden puiden alla ja olin varautunut että kuoren päällään pitäneet saarnet olisivat tuskin enää edes kelvollisia polttopuiksi. MITÄ VIELÄ! jousia niistä ei saa, mutta saarnet olivat tuiki kovia. Lustot olivat ikään kuin voimistaneet värejään ja nyt syykuviot olivat todella voimakkaat! Sahasin jo “taiteeksi” yhden pikku-ukon niistä. Saarnet ovat halkaisijaltaan 15-10cm.

Hämmästyttävää miten saarnet olivat kestäneet näin kauan noinkin hyvinä kovassa säärasituksessa. Ei huippuina, mutta suht kovina. Yleensä lehtipuut kuori päällä ovat mennyttä kahdessa vuodessa. Esim kriikunat samassa kasassa olivat noin vuoden ikäisia ja suurin osa oli jo aivan menetettyä tavaraa.

Mikä saa saarneen näin säilymään?