Metsänviljaa kuparinhohtoista

Tuomi. Kukko. Kuoli.

7 tykkäystä

Lyhyt ja ytimekäs viesti on kaikkein paras! Toivottavasti hänestä syntyi nautinnollinen lounas :slight_smile:

Miksi ammuin kukon normileikkurilla? Siksi, että olen menettänyt linnustusnuoleni enkä ole ehtinyt korvata niitä. Oli onni, että leikkuri tällä kertaa sivalsi linnun siiven tyvestä poikki. Se näyttää saavan siivekkäät tehokkaasti shokkiin, minkä jälkeen ne voi poimia talteen, kun on valppaana ja vikkelänä. Tämä on epäilemättä yksi syy haarakärkien muinaiseen menestykseen, siivenkatkaisukärkiä kun pitkälti ovat.

Luin äskettäin pioneerijousitutkija Forrest Naglerin artikkelin metsästysjousista ja -nuolista vuodelta 1937. Kanadassa useita pitkiä eräretkiä tehnyt ja alaskanhirvenkin jousella kaatanut Nagler kertoo metsästyskärjistä:

“Broadheads are effective on large game, but have very little utility on rabbits, grouse, and so forth, which usually form the food on most hunting trips.[…] There is so little shock that the animals usually get away before dying. […] On that account, blunt heads are frequently found more effective.”

Näinhän se on. Kevyellä lyhytjousella kolkkienkin kaatavuus on perin rajallista, mutta haarakärki rulettaa, mikäli saaliiseen on esteetön linja. Piru kun ovat työläitä tehdä.

Onnittelut kukosta.

Ja taannoin puhuimmekin metästysnuolien vaivasta valmiiksi. Kauteen ei montaa hutia, hukkumista, rikkoutumista tarvitse tulla, kun jo oma 7 nuolen settini oli todella raajarikko. Neljä nuolta ei ole enää mitään, joten väänsin viime viikonloppuna setin 9 kappaleeseen. Trimmaus leikkureille on vain työläämpää mielestäni kuin esim rata tai blunttikärjille. Ysin erässä on mielestäni 6 kelpoa. Bluntit (ainakin 3) pitää myös tehdä ja kyllä triplasetti noita haarakärkiäkin olisi ihan pakko kokasta.
Mihin koeammut Tuukka haarakärjet? heinäpaaliin?

Pelkään haarakärkien vääntyvän pilalle jos tiukkaan peruspakkaan naputtaa.
Kuin paksu haaran oka sinulla on ollut? Ja leveä?

Haarakärkiä tulee testattua tiheisiin pensaikkoihin. Haaranuoli pysähtyy niihin visusti, vahingoittumatta. Kovaksi karkaistuhan ei väänny vaan murtuu, kun isku on tarpeeksi kova. En minä näiden kestävyyttä olisi hetkeäkään pelännyt pakkaankaan ampuessani. Lähinnä pakan kestävyyden takia jätin väliin.

Tähän saakka olen käyttänyt sepäntakomia haarakärkiä, joissa haaran tyven paksuus on noin 3 mm. Poikkileikkaus ei kuitenkaan ole näissä latta vaan rombimainen, painon vähentämiseksi. Vaahterakukon yöpymäoksaan katkenneen haarakärjen haaran leveys oli noin 7 mm ja maastoon menetetyn seuraajan noin 9 mm.

Nyt edessä on haarakärkien leikkaaminen latasta. Siinä leveydet täytyy miettiä uusiksi, jotta massa pysyy kurissa, jos nyt en halua rombeerata poikkileikkauksia helvetin työläästi.

Rombimainen?

rombi = vinoneliö, “salmiakki”

ok. Ajattelin vain että joku kumma muoto terotuksessa, kovera tms. Värkkään haarakärkiä. Katotaan mitä tulee. Kiitos mitoista.

Eilen olisi ollut haarakärjelle käyttöä. Kenttätarkkuuteni on notkahtanut, ja fp-leikkuri ainoastaan sivusi kukon kylkeä. Haaranuoli olisi hyvinkin voinut haukata linnun alas puusta. Tosin sekään ei auta siihen, että en näköjään osu enää istuvaan rusakkoon, perkeletto.

Epäilen, että kyse on siitä, että nuoli ei linjaudu tähtäävän silmän alle kuten pitäisi ja kuten se on tähän asti mennyt, yrittämättä. Syntynyt sivuvirhe täytyy yrittää kitkeä tauluampumalla, kesken kautta. Selavii.