MB-PH-OO - Mustabambu - Purple Heart - Osage Orange

Varmuuden vuoksi otsikon aihio työstövalmiiksi (tai muuten vain), jos ”Muorikan Leikkuulauta” -jousi kosahtaa ennen helmikuun Londoniumin reissua. Muuten, aika hyvä mustabambusiivu; kummassakin lavassa vain yksi solmu pahimman rasitusalueen ulkopuolella ja kolmas jää kahvan alle keskelle.1 tykkäys

Oho, sehän on melkeen B-jousen profiili tekeillä! Onko sulla tuo ihan vakioprofiili kun liimaat refleksin?

Jooo… tuommoisia ne on olleet ennen jumppaa, josta sitten oikenevat rasitellessa. Tuossa vatsapaksunnoksesta lähtee varmaan suurin osa riippuen siitä yksi- vai kaksiosainen; kahvaholkkiin kun tarvitaan enempi syvyyttä.

P.S. Otsikossa pitäisi itse asiassa lukea BB-PH-OO, jos myös bambuosa lontooksi kirjoitellaan.

Aihio putsattu liimapurseista ja kavennettu lähelle lopullista leveyttä. Kahvan kohdalle liimattu selkään ohut bambusiivu ja vatsaan myös pari milliä tavaraa, että saa kahvaholkit asiallisesti soviteltua paikalleen. Holkkeja myös hiukan käsitelty, että menevät nasakasti sisäkkäin. Kuvia myöhemmin.

Homma etenee ja holkit liimattu hitaalla Aralditilla. Holkkien sovitus näyttää onnistuneen hyvin ja aihio on edelleen suora. Olin sen verran itsevarma, etten jättänyt lapojen kärkiin sivusuunnassa yhtään työvaraa mahdollista sivusuunnan oikaisua varten. Huomenna alkaa tilleröinti selän pyöristyksen jälkeen.


1 tykkäys

Tilleröinti aloitettu ja kepakko taipuu jo muutaman tuuman, ei ihan jännekorkeudelle vielä. Liimasin puhvelinsarvea nokkiaihioiksi ja jätin muhimaan yön yli.

Kumminpäin laitat holkit? Siinä edellisessä sisäholkki oli ylälavassa. Itse kun olen ajatellut, että juuri toisinpäin, jotta näkyvämmän puolen saa kiinteäksi.

Entä upotatko holkit puuhun? Edellisessä näytti holkit olevan vähän koholla puun pinnasta?

Olen laittanut holkit aina niin, että ulkoholkki tulee alalapaan. Yksi syy on se, että alalapa on muutenkin lyhyempi ja tarvitsee enemmän puuta. Alaholkkia en upota ja itseasiassa lisään selkään pari milliä puuta (viimeksi bambua), jotta sisäholkkia ei tarvitse upottaa ylälavan selkäbambuun katkomalla vedolle joutuvaa pintaa. Kahvan sivuilla ylälavan messinkiholkki on upotettu puun tasaan nyt, mutta alapuolella taas ei. Ulkoholkkia en ole upottanut lainkaan.

1 tykkäys

Eli jousen leveys on siten sisäholkin leveys, mikä onkin ihan fiksua, koska ulkoholkin leveys on aika paljon, varsinkin kevyempiin jousiin. Tuossahan jää myls ulkoholkin reuna ikään kuin minihyllyksi. Selkään pitää tosiaan lisätä materiaalia mutta muuten vaihtoehtoja taitaa olla monia.

1 tykkäys

Eipä tullut jousta tästä. Aihio oli viimeistelyhiontaa vaille valmis, kun viimeisessä jumppauksessa kuului pieni ”klik”: Alalavan bambuselän pinta petti keskivaiheilta. Uutta selkääkään ei ihan helpolla saa vaihdettua tilalle, kun olisi ne holkit ensin irrotettava… Kaipa se on nyt uskottava, että mustabambu, ei ole kunnollista; ainakaan tämä satsi, jonka ostin.

Saapa nähdä, viitsinkö enää uutta aloittaa, vaan lähdenkö vanhoilla Etelä-Afrikan ja Hollannin maastot nähneillä kesymmillä jousilla Kentiin. Täytyypä hakea ne varastosta ensi viikolla testiin.


En luovutakaan vielä! Ujutin epoksia säleen alle ja kuivuttuaan koetan päällystää lavat raakanahalla. Sälökohtaan voisi laittaa ensin pienen suikaleen samaa kamaa vahvikkeeksi. Elukkaliimaa ei tietenkään ole, enkä hanki, joten kokeilen Tite Bond III:sta ja sitä ennen hyvä hionta bambulle. Oppihan taas jotain, ellei muuta…

2 tykkäystä

Korjaustoimet jatkuu: Liimasin TB III:lla noin 1,5 x 12 cm siivun kostutettua raakanahkaa korkanneen säleen päälle, jonka siis olin liimannut paikoilleen epoksilla. Ennen liimausta hioin selän karkealla hiomapaperilla niin, että mustabambun kova pinta meni rikki. Tarttunee liima paremmin. On muuten vähemmän emalinen kuin moso, mukka melko kovaa. Kuivuttuaan hion paikan siistiksi ja liimaan pitkät suikaleet raakanahkaa molempiin lapoihin. Nahat olen aikoinaan ostanut suunnittelemaani katajaiseen preeriakisajouseen, mutta sehän toimi ilman niitäkin riittävän hyvin.

”The Paikka” hiontaa vailla ja sitten raakanahka lapoihin koko pituudelta. Jännityksellä odotan, tuleeko toimiva jousi.Paketissa oli kaksi 2” x 36” suikaletta, joten yhdestä sai kiilaksi leikkaamalla molempiin lapoihin pinnat. Täytyy vielä hionnan jälkeen liimata nokkien ja kahvan tyveen suikaleet tukisiteeksi ympäri.

Torjantaina sitten verstaalla tilleritelineessä selviää, kuinka onnistui ja pääseekö saattamaan homman loppuun.

1 tykkäys

Käytiin mökillä pistämässä lämpöä päälle, kun on pojan poikasten kanssa tarkoitus pikkujouluja pitää siellä viikonloppuna. Sen verran kävin verstaalla, että jumppasin tätä ensin pitkällä jänteellä ja, kun en ääniä kuullut, myös lyhyellä jänteellä. Edelleen ei kuulunut ylimääräistä ääntelyä, joten täytynee uskaltaa viimeistellä lisää. Nyt reilu 80 lbs @ 27”, joten vähän hiontaa ja tillerin tarkastelua, jonka jälkeen nokkien sironnus ja testilaakit viikonloppuna.

Ei tämä ainakaan vielä kosahtanut, kun ammuskelin vajaat sata nuolta, ensin testilaakeja jännettä säädellen ja sitten ihan tulosta 60 nuolella. Pientä nitinää kuului sillojn tällöin, mutta saattoi kuulua kahvasta tai maalatun nuolen vetokitkasta sarvinappia vasten. Nyt on jousen selkä mörjätty mustanruskeaksi Osmo-seoksella, jossa puolet eebeniä ja puolet mahonkia värinä (purkinpohjia sekoiteltu).

Alkaa jousi valmistua; “The Leatherback”. Selkä värjätty ja nyt neljä kerrosta TruOilia pinnassa. Käväisin tivoliliiton divarikisan joulukuun tuloksen tällä ampumassa (2 x 30 nuolta, 18 m, 462) ja jousi toimi edelleen nätisti. Nyt on kahvakin ommeltu ja huomenna pari varvia lisää TruOilia. Sitten vaan uutteraa ammuntaa toivossa, että jousi kestää päästen Kentin kisaan sitten mukaan.

5 tykkäystä

Aikamoinen blingi tulee tuolla lakalla. Johan se lisää paunojakin! Melkeen.

Meillä ammuttiin kanssa tuota 40cm tivolitaulua 2x 30n seuran kuukausikisana. Parhaat tulokset taisi olla meikällä jotain 220p. Joten 462 on ihan kelpo tulos.

1 tykkäys

Alkaa olemaan valmista; yksi varvi vielä TruOilia.
1 tykkäys