Marjakuusi B-jousi

Mikeltä saatu tsekkiläinen(?) marjakuusiaihio pääsi viimein veitten alle. 156cm pituutta ja jotain 50 paunaista jousta 25" vedolla kaavailin. Hieman on kapea (~32mm) ja pieni oksankohta, mutta katsotaan mitä tulee. Painoltaan vaikuttaa olevan materiaalia juuri sopivasti.
Vähän ajattelin että olisi kiva tehdä joku kivikausijousen mallinnos, mutta myöskin B… Aihio oli niin myötäkäyrä, että piti kahvaan taittaa höyryllä tuo B-muoto.
Nokeiksi varmaan tappinokit.

1 tykkäys

Tee suorat piikit ja kiedo rakanahka jänne ympärille.

Tyhmä kysymys mutta kysyn kuitenkin: eikös raakanahkajänne ole kuivana kivikova? Miten sen voi kieputtaa piikkinokin ympäri? Vaikka rasvaisi niin kovana pysyy niinkuin teinipoikavuosina huomasin.

Raakanahkajänteitä en ole itse tehnyt mutta oletan että ominaisuudet ovat aika samankaltaisia suolijänteen kanssa. Samaa kollageenia molemmissa. Tappinokki on ainakin suolijänteelle oikeastaan ainoa mahdollinen mutta siinä se toimiikin sitten sataprosenttisesti.

Sää mittaat sen raakanahan oikeeseen mittaan märkänä ja annat kuivua muotoonsa.
Tästä sitten heittän muotoonsa kuivuneen jänteen paikoilleen ja antää nennä. Pieni säötö vara on kun lisää kierrettä. Itse vähän jastelen uudestaan annen kierrosten lisäämistä.

Tuo kuva on kyllä dacronia, mutta kun pääsen kotiin niin laitan oikeen kuvan.

1 tykkäys

Ajattelin jännejänteen laittaa, niin noillahan se menisi. Se on kyllä taipunut kuivaneenakin mutkalle, jonkin verran elastisempaa näköjään sitten kuin raakanahkajänteet.

Menetelmä on aika sama kuin suolijänteellä siis. Ite toteutan sen niin että ensin toiseen päähän kosteana tukkikytky tiukkaan vedettynä toiseen nokkiin ja seuraavana päivänä toiseen päähän. Huono puoli on että menee 2 päivää ja jos sattuu sössimään ja jänne onkin liian lyhyt/pitkä niin yksi lisäpäivä vielä päälle. Hyvä puoli että sitten kun on sopiva niin on luotettava eikä veny. Ellei satu satamaan.

Ei jäänyt aivan B:ksi, höyrytysmanipulointi vähän aina tykkää paeta taipuvista osista.
Ihan näpsäkkä noinkin. Tilleröin 45# @21" asti ja laitoin ensimmäisen kerroksen karhunrasvaa.

5 tykkäystä

Ai että. Tulee hieno.

Kiitti. Nyt kun tuota on enemmän katsellut, pitää yrittää vielä puhaltimella paahtaa kahvaan enemmän refleksiä, saisi kunnon B-muodon.
Pituutta on ja luonnon myötäkäyrää, niin salettiin kestää.

Vähän homma etenee, vielä vetokuvaa pitää odotella… 24" ja 45 paunaa käväisi, mutta kahva taipui liikaa. Näiden kuvien jälkeen paahdoin kahvaan refleksiä lisää ja rapsuttelin kärkiä kevyemmäksi.

7 tykkäystä

Noniiin, saadaan tämäkin ketju pakettiin. Kuvassa 25" veto (26" nuoli). Varmaan aikalailla tuo aiemmin mitattu 45 paunaa. Paahdonkaan kanssa ei kahvaan saanut enempää refleksiä pysymään, mutta ihan kiva se on noinkin.
Painoa oli jännejänteen kanssa mitattuna 405 grammaa. Vetokuvissa oli vielä pellavajänne.

5 tykkäystä