Mäntynuolivarsia

#1

Onko tarvetta laadukkaille mäntynuolivarsille? Joitakin liikenee myyntiinkin. Koot 5/16” ja 11/32”. Ohuempien jäykkyys noin 30–50# ja paksumpien noin 45–70#. Tarvittaessa löytyy myös jäykempiäkin.

Tarjoan A-luokan ja B-luokan nuolivarsia. A-luokan varsien massa on 10 graanin (0,7 grammaa) sisällä ja jäykkyys ±1 paunaa. B-luokan varsien massa on 20 graanin (1,5 grammaa) sisällä ja jäykkyys ±2 paunaa. Nuolivarret ovat virheettömiä ja keskimäärin suoria.

Nuolen tärkeimmät ominaisuudet ammuntatarkkuuden kannalta ovat nuolivarren staattinen jäykkyys, suoruus, massa ja painopiste – tässä järjestyksessä ja jos tarkastellaan koko nuolisarjaa yhteneväisyyden kannalta. Yksittäisen nuolen kannalta nuolivarren jäykkyys ja suoruus ovat tärkeimmät parametrit.

Mainittakoon vielä, että A-luokan nuolivarsien ±5 graanin massavaihtelu tarkoittaa samaa kuin ±1 fps:n vaihtelu nuolen nopeudessa. Hyvin harva ampuja siihen pystyy – vetopituus ja laukaisun puhtaus aiheuttavat yleensä selvästi enemmän vaihtelua. Jos ammutaan 20 jaardilta, niin ero tarkoittaa ±10 millimetrin eroa taululla. Jos ampuja pystyy pitämään tähtäyksen keskellä 40 senttimetrin taulun X:ää ja myös osumaan siihen, niin silloin voi ehkä kaivata vielä parempia nuolia. Tekee tiukkaa talja-ampujillekin… Jos ammutaan 60 jaardilta, niin ero on ±11 senttimetriä – luulisi riittävän esimerkiksi American roundilla, kun keltaisen alueen halkaisija on 24,4 senttimetriä. Oletuksena 400 graanin nuoli ja 150 fps:n lähtönopeus, ilmanvastus huomioiden.

Voit valita minkä jäykkyyden tahansa, esimerkiksi 39#, 45# tai 47# nuolivarret, ei tarvitse arpoa, että ostaisinko 40–45# vai 45–50#, kuten nuolivarsia tavallisesti myydään.

Hinnat:

A-luokan nuolivarsi 2,90 €
B-luokan nuolivarsi 2,00 €

Nyt on paras aika hankkia nuolivarret tai jopa valmiit nuolet ensi kautta varten!

0 Likes

#2

Tuu myymään jousipajalle kun jos ovat hyviä, toki hintani ovat halvemmat… mutta en tiedä onko myymäni a vai b luokkaa. En osaa määritellä.

paljon on heittoa spinessä? ±1 vai ±3 per nuoli/180 astetta, vai ei ollenkaan?

0 Likes

#3

Jos halutaan jäykkyyden 47# nuolia, niin A-luokassa vaihtelu on ±1 pauna, eli setin varsien jäykkyydet ovat välillä 46–48 paunaa. B-luokassa sitten 45–49 paunaa, eli vastaava, mitä yleensä tarjotaan, kun myydään 40–45#, tms.nuolivarsia. Paitsi niissä on jonkin verran heittoa ja massa voi vaihdella paljonkin. Kun jäykkyyteen yhdistetään mitattu ja luokiteltu massa, niin setin pitäisi olla ihan kelvollinen kisakäyttöönkin, eikä tarvitse itse tehdä enää karsintaa.

Jos ja kun nuolivarsi on suora, niin jäykkyys on joka suuntaan mittaustarkkuuden rajoissa sama. Aina on toki poikkeuksiakin mutta ne ovat hyvin harvinaisia. Nuolivarsikelpoinen mänty on yleensä suorasyinen ja jännitteetön, ei mitään reaktiopuuta.

Eri asia onkin se, että pystyykö ampuja hyödyntämään ns. hyvät nuolet. Mutta eipähän voi ainakaan syyttää nuolia, jos siis tulee paljon huteja, yksi muuttuja vähemmän.

0 Likes

#4

Kevät tulee! Kesän kilpailukausi lähestyy, joten ovatko nuolet kunnossa? Onko viime kaudelta jäljellä vain viiteen kertaan korjatut jämät? Vähän verkkaisemmankin nuolentekijän kannattaa varautua jo syksyn jahteihin. Mäntynuolivarsia siis tarjolla. Koossa 5/16" löytyy jäykkyyksiä 32–54 paunaa, valittavana esimerkiksi kevyinä, keskimääräisinä tai painavina. Jäykempiäkin löytyy, esimerkiksi pituusammuntakäyttöön. Myös koon 11/32" nuolivarsia löytyy, noin 50–80-paunaisina. Nuolivarret on suoristettu, punnittu, jäykkyysmitattu ja lajiteltu. Myös valmiit nuolet. Kysy!

0 Likes

#5
  • ei o nuolet kunnossa.
  • ei ole ainoastaan viime vuoden korjatut jämät, vaan korjattuja jämiä jo vuodesta 2012, ainakin.
  • ja kyllä, jahtikauden nuolien valmistusta ei kannata lykätä elokuulle.
  • ei taida ehtiä tänäkään vuonna keskittymään pituusnuoliin, kun se on muusta pois ja “vähän” on aivan turha keskittyä.

Paljon pyydät valmiista nuolista? esim 10kpl 55lbs nuoli 23 tuuman vedolle jyvitettynä. Väreillä ei väliä, olkoon vaikka Taka-Hikiän pinkit…

0 Likes