Mäntyjousi 37#@28"

Tuukka teki syksyllä 2014 mäntyjousen. Sen innoittamana piti itsekin kokeilla, mitä verstaan mäntyrimoista saa oikein tehtyä. Tuukan jousesta (valitettavasti ilman kuvia) on tarinaa vanhalla foorumilla, täällä:

https://primitiivijousi.fi/vanha_keskustelu/viewtopic.php?t=4193.html

Oman mäntyjousen tein myös syksyllä 2014, tosin helpon kaavan mukaan. Hyllyssä oli 20x30 millistä mäntyrimaa vaikka kuinka paljon (edellisten asukkaiden peruja). Valitsin sieltä yhden hyvältä näyttävän riman ja työstin sen jouseksi.

Jousen pituus nokista nokkiin on 188 senttiä. Leveys 30 milliä kahvassa ja 14 milliä nokissa. Vastaavat paksuudet ovat 20 ja 15 milliä. Jousi painaa 378 grammaa. Jousen jäykkyys on 37 paunaa 28 tuuman vedolla. Vedin myös 29 tuuman vetoon ja hyvin kesti. Virumaa vain 10 milliä!! Jousen pituus-vetopituusuhde on 28 tuuman vedolla 2,64 ja 29 tuuman vedolla se on 2,55.

Kronotin jousen - 10 graania per pauna nuolella krono näytti 147 fps! Ei huono, itse asiassa juuri sitä, mitä yksipuiselta perusjouselta sopii odottaakin. Vähän tilleriä parantamalla ja kärkiä keventämällä 150 fps menisi jokseenkin varmasti rikki.

Mäntyyn pitäisi kyllä palata myöhemmin, vaikka ihan huvin vuoksi. Olisi kiinnostavaa testata, millaisen jousen männystä saa lopulta tehtyä, kestääkö esimerkiksi lyhyempänä, menisikö 40 paunaa järkevillä mitoilla. Ne testikepit, mitä tein, niin yksikään ei ratkennut selästä vaan vatsasta, ryppyjä tuli aika herkästi. Leveämpänä ja paremmin tilleröitynä ja ehkä jopa niin, että vatsassa olisi sydänpuuta, niin voisi tulla ihan kelpo jousi!?

Eka kuva on lähtötilanne - mäntyrimaa. Ihan peruskamaa. Selkä oli höylän jäljiltä eikä todellakaan yhdellä lustolla. Tilleri on mitä on, nopea testijousi. Lapojen kärkien tuntumasta voisi taipua enemmän. Jousi on säilössä, voisi ehkä vähän lyhentää ja tilleröidä lisää, ehkä… Katsotaan nyt.

1 tykkäys

Noi 37 paunainen täälläkin. Viime kesänä norjassa viritin ja lämpökäsittelin. Nykyisestä muodosta ei vielä kuvaa, mutta laitan illemmalla kun tulen kotia kuralasta.

[quote=“M.Reinikainen, post:2, topic:306, full:true”]… ja lämpökäsittelin
[/quote]

Tässähän se taikasana on noille vatsarypyille, johonkin pisteeseen asti. Ja kerran ei selästä jousi laukea, eikun refleksiä ja lämmitystä.

Todella tyylipuhdas tilleri Tuomon jousessa! Silmä lepää. Vielä pieni kärkijäykkyys löytyy, niinkuin tuon pituisessa kannattaakin olla.

Hieman huvittavaa, miten hyvin toimivan jousen on saanut Tuomo männystä tehtyä, olettaen että kestää ammuntaa. Noilla spekseillä liene kelpaisi kenelle tahansa tauluammuntaan aivan suoraan. Ei tarvitse jousipuuta kissojen ja koirien kanssa etsiä :smile:.

Jousen tilleri näyttää liian sisäkaariaktiiviselta, pyramidijousen tilleriltä. Kaarten tasoleikkaus tuskin on pyramidinen? Ylipitkän jousen oikea tilleri on juuri päinvastainen, sitä ellipsisempi, mitä ylipidempi jousi on.

Minun silmiini myös näyttää vahvasti siltä että paljonkin saisi taipuma siirtyä kärkiin päin. Yllättävän komea Suoritus siit huolimatta!

Joo, saisi olla kärkitoimisempi. Tämä oli nyt tällainen testi. Lähtömateriaali oli niin ohutta, että en halunnut tilleröidä enempää, muuten olisi jäykkyys jäänyt olemattomaksi. Toisekseen, eipä välttämättä tarvikaan tilleröidä lisää, mielestäni toimii oikein hyvin näinkin ottaen huomioon materiaalin ja lopputuloksen. Leveys 30 milliä, virumaa 10 milliä ja 147 fps 10 gr per pauna nuolella - ei ihan itsestään selvää vähän paremmallakaan puulla.

Tuo Miken mänty näyttää ihan marjakuuselta! Voisi muuten tulla ihan nätti marjakuusikopio, jos sellaiselle on jossakin tarvetta.

Toinen mäntytestijousi. Nopeasti tehty, vannesahalla muoto ja pikatilleröinti käsihöylällä. Lähtökohta oli 20x30 mäntyrima, melko suorasyinen mutta kaukana täydellisestä. Pituus 179 senttiä nokista nokkiin, massa 341 grammaa. Lopputulos hieman puristusmurtumia ja 38 paunaa 28 tuuman vedolla, sekä 40 paunaa 30 tuuman vedolla. Räjähti tarkoituksella kuuluvasti ja näyttävästi 32 tuuman vedolla, kun halusin testata, mitä tämä oikein kestää. Virumaa tuli 28 ja 18 milliä, eli mielestäni yllättävän vähän. Pituus-vetopituussuhde oli 28 tuuman vedolla 2,51 ja 30 tuuman vedolla 2,35. Vähän paremminkin olisi voinut tilleröidä, joo. Mutta on männyssä ehkä jopa potentiaalia jouseksi!

Jousi muuten hajosi upeasti, lähes täydeltä mitalta yhtä lustoa myöten. Tuosta ekasta kuvasta (vasemmalla puolella) näkyy vielä hyvin, miten kaikki viruma on vatsasäleessä. Selkäsäle on aivan suora.

No jo on hurja taipuma! Tuon testin perusteellahan mänty alkaa vaikuttaa jousipuulta. Voi kun olis se vannesah…

Tässä tapauksessa vannesahalla ei montaa minuuttia säästänyt. Jos mänty on suorasyistä, niin sen veistää kirveelläkin aika nätisti.

Melkeinpä voisin kannustaa, että seuraavan kerran kun käytte puutavaraliikkeessä, niin ostakaa pari sopivan kokoista rimaa. Siitä on nopea tehdä kokeiluja. Joku 25x40 milliä voisi olla aika optimaalinen, vaikka on 20x30 millinenkin hyvä.

Jostakin kun saisi männyn tyvitukin. Voisi kokeilla pintapuusta tehdä jousta sekä sellaisesta, jossa on sopivasti myös sydänpuuta vatsaan. Tuo Miken mäntyjousi lienee juuri sellainen.

1 tykkäys

Nyt täytyy ottaa hieman takaisin edellisestä viestistäni, kun sanoin että on hurja taipuma. Ihan normaali ja hyvännäköinenhän tuo onkin. Lueskelin ja kirjoitin tätä äsken puhelimella, ja sepä mokoma skaalasikin kuvia sivusuunnassa, ja vain sivusuunnassa niin, että ne mahtuivat ruudulle. Tilleri näytti todella erikoiselta, sama juttu Tuomon Blackfoot-jousen kanssa… Kerkesin jo ihmetellä, että miten se nyt noin keskitoimisia on ruvennut vääntämään! Onkohan tuo automaattiskaalaus foorumin asetuksissa vai selainkohtainen piirre?

Mäntyjousen tietysti sipaisee äkkiä kirveelläkin, mutta kovempien puulajien kanssa touhutessa konevoima olisi kiva lisä - käsivälineillä ei oikein viitsi ihan mitä tahansa ruveta kokeilemaan, kun aikaa kumminkin tärvääntyy melko lailla.

Rautakaupassa olen muutamaan kertaan hypistelly tammilautoja, jotka on johonkin sisutushommiin tarkoitettuja. Joukossa on ollut hyvälläkin syykululla olevia yksilöitä, mutta 60 euroa yhden jousen antavasta lankusta on vähän liikaa. Tammisesta 12-millisestä peitelistasta tein kerran, mutta paunat jäi aika vähiin.

Mäntyyn palataksemme, jos kävisi jossakin kenttäsahalla penkomassa hakkuriin meneviä pintasoiroja. Siitä voisi löytyä juuri passeleita tyvitukin pintoja helpostikin, jos ei ole moton jälkiä kiusana.