Maltalainen varsijousi- projekti

Aloitin höyläämään taas koivutukkia. Tästä tulee “mahdollisimman suora kopio”. Kaari 13 mm paksu mutta voi ohentaa. Kaikki materiaalit on jo hyllyssä. Noissa on vähän eroa koristeluissa mutta voi tehdä ilman koristeita. Noissa tukin pituus noin 90 cm. Tällä ei sitten syljetä taulukärkiä vaan taottuja kärkiä.

Minulla on 13 mm jousiterästä n. 10 kaareen. Kävin katsomassa suomalaistakin varsijousta mutta sitä en tee kun sitä täällä jo tehdään.

Tähän jouseen ei ole goat foottiin oikein löytynyt oikeaa referenssiä, mutta se ois jotakuiten tällainen. Tuosta saa tehtyä sellaisen perusmallin ilman dekoraatiota.

https://www.metmuseum.org/art/collection/search/33647

Lämpökäsittelen kerralla neljä kaarta, kaksi norjalaiseen ja kaksi tähän Maltaan.

8 millisiä kaaria teen myöhemmin kun siihenkin on samaa BEgroupin lattaa.

Tälle foorumille kannattaa mielestäni laittaa vain mahdollisimman suoria kopioita niin se palvelee lukijakuntaa parhaiten. Norjan museo aukeaa tammikuun 7 päivä ja sitten saa kuvat ja infot. Tämä Malta on vain netin kuvien perusteella tehtävä.

Kävi ilmi, että osassa Malta Valetta jousissa on eräänlaiset koukkunokit. Nokit taottu rullalle ja siitä vielä pieneen yläviistoon. Helppo takoa.

medieval-arbalests-stock-images_csp5460385

Laitoin museoon kyselyn näiden varsijousien mitoista. Kaaren leveys ja paksuus keskeltä, kaaren pituus ja tukki pituus.

Harjoittelin taas uuden footin taontaa, kun tein kaverille jousen vanhaan tyyliin suoralla kaarella.

En ole keksinyt muuta keinoa kuin taittaa footti poikki ja hitsata eteen tuo tukipala. En ymmärrä miten Tod nuo rakentaa, itse en ole saanut riittävän siistiä taitosta takomalla. No menee se jatkossa hitsaamallakin.