Mahdollinen kahdesta puusta tehty jousilöytö (Gräsbo, 2012)

Nyt ollaan jännän äärellä!!

1 tykkäys

Juttu on päivätty 14.02.2012. Löytyykö kyseisestä löydöstä uudempia artikkeleita tai tutkimustuloksia? Luulisi, että tuota on tutkittu jo jonkin verran ja jotain julkaistukin. Ja onko tuo lopulta jousi vai jotain muuta?

Just huomasin saman :sweat_smile:

Aiheesta on keskusteltu mm. PP-foorumilla.

sekä vanhalla foorumilla

https://primitiivijousi.fi/vanha_keskustelu/viewtopic.php?t=2046&start=500.html

Ketjuissa olevat linkit on jo pois käytöstä. Ja nyt kun muistelen, niin muistan hämärästi noiden linkkien takana olevan keskustelun. Tuukka siellä kommentoi, että ei lepästä kaksiosaista jousta saa tehtyä. Taisi olla kyseessä tutkijoiden yli-innokkuudesta johtuva väärintulkinta. Kovin vähän löytyy mitään tietoa kyseisestä löydöstä, joten lienee haudattu kaikessa hiljaisuudessa jonnekin…

Reinikaisen linkki on tosiaan täydet 9 vuotta vanha - kyse ei ole uudesta löydöstä eikä uudesta uutisoinnista.

Ei Gräsbon jousen leppyys tee siitä mahdotonta laminoidun jousen osaa, vaan se, että artefaktin oletetussa liimapinnassa on koholla olevia oksankohtia.

Ruotsissa on ollut yli 20 vuotta vallalla Ragnar Insulanderin perintönä perusteeton oletus, että laminoitu jousi otettiin käyttöön jo kivikaudella. Tästä ei ole ollut mitään todisteita, joten ei ole ihme, että kun Gräsbon artefakti löydettiin, lyötiin sille halukkaasti laminoidun jousen leima.

Laminoituja jousia koskevien löytöjen levintä ja ajoitukset viittaavat siihen, että monipuinen jousi levisi voimakkaasti rautakauden lopussa ja keskiajan kuluessa laajalle alueelle Euraasian havumetsä- ja tundravyöhykettä. Ei ole mitään konkreettisia havaintoja, jotka osoittaisivat aikaisempaa perua tälle aseelle. On tietenkin mahdollista, että keksintö tehtiin jonkun verran myöhäisrautakautta aikaisemmin ja oli käytössä rajatulla alueella ennen räjähdysmäistä leviämistään. Mennään ehkä keskiselle rautakaudelle, kun innovaatio tehtiin. Tai sitten kaikki tapahtui vasta tuhatkunta vuotta sitten.

1 tykkäys

Täällä pajalla ei oo nyt kauheesti oikoa teksti niin voitko Tuomo muokata sopivaksi. Tosiaan tämä oli ensi kosketus mielestäni minulle minkä ihan hetki sitten näin tuolla fb puolella.