Madon syömä jousipuu

Tuossa alottelin selän tasottelua jo talvella, tavoitteena saada yli kaksimetrisestä pähkinästä reilusti paunoja irti…

Eilen sitten asettelin jännettä paikalleen ja jousi tuntui todella löysältä siihen nähden kuinka paksu keppi on kyseessä… Tuli sitten ekana mieleen että onko puussa itsessään jotain vikaa vai onko tässä nyt vaan pähkinän ominaisuudet esillä koska en ole pahemmin puusta jousia tehnyt… kahvasta keppi on 45*30 (muistaakseni, tarkastan illalla)

Jokatapauksessa jos kyseessä olisi jalava staavi, niin en olisi varmaan jaksanut laittaa edes jänteelle.

Tarina kyllä jatkuu kun jousi valmistuu mutta ajattelin vähän kysellä jos jollain olisi kokemustietotaitoa.

1 tykkäys

Minä olen kokeillut selystää jousen madonsyömällä hikkorilla. Jänteelle laiton kesti mutta sitten poksahti. Oli kyllä nätti kuvio…

1 tykkäys

Niin siis jätit madon uurteet ihan koskemattomana paikalleen ? Eikös se ole sama kuin selässä olisi paljon heikkoja kohtia kuten tylsällä kirveellä tehdyssä jousen selässä ? :smiley:

Tasoitin selän tässä jousessa vielä muutaman luston madon syömästä syvemmälle, kun aihiossa varaa oli. Voihan toki kyseessä olla joku huono, maassa maannut aihio tms. Osto staaveja…

Onko tuo virityskuva siis madonrei’illä? Kahva taipuu aika reilusti, eli reiät siinä kohdalla?

Omissa aihioissa ei oo madonreikiä löytynyt, eli jotain on säilytyksessä tehty oikein. Varmaan vahingossa…

Ei ole, työstin selän ihan ensimmäiseksi vannesahatun staavin jälkeen. Tuossa kuva kun se on jänteellä.

Taipuma on kyllä suht tasainen jos katsoo suoraa viivaa jousen kyljessä minkä piirsin ennen taivuttelua. Aihiossa on jonkin verran mutkaa. On tässä toki vielä turhan jäykät kärjetkin. Pieniä muutaman tuuman venytyksiä eilen tein ja viiva oli tasaisesti hakeutunut hyvin hyvin pienelle myötikselle. Keppi itsessään on kyllä vielä “suora”

Ja lisäyksenä että madonreikiä oli pitkin jousen pituutta. Olis ollu kyllä hyvä merkitä kohtia muistiin mutta se on mennyttä.

930 grammaa ja ntn ~205

Kahva 28*43

Paunoja tuntuu olevan tosi vähän…

Kaippa se sais taipuu enemmän kärjistä mut loppuu nokeista vara… täytyy tehdä varmaa uudet.

Toki kipakka paahto vois antaa vähän potkua. :stuck_out_tongue:

Antas varmasti aika paljon lisää. Varsinkin kun on noin paljon leveyttä. Painoa ei tosin oo hirveesti, jos massateorian mukaan mentäis niin joku 100# @30"?

1 tykkäys

" I’m proudly present, back of my nut" :smiley:

Tosiaa leveyttä pitäis olla nyt että kestää. Suoralla selällä ja vatsalla, toki nurkista reilusti pyöristettynä.

5 tykkäystä

Madon syömää ei tarvitse paahtaa ! :rofl:

4 tykkäystä

Ohho… Oisko kuivalla kevätilmalla ollu vaikutusta? Vai näkykö halkeamassa madonreikiä?

Ei näy. Mut tämä on vähän sellasta jauhosen tuntusta puuta että olisko ollu lahoomaan päin. Vähän vastaavaa kun aiemmin yksi pihlaja mikä oli maassa maannut kuorineen vähän pidempää… vähän sellaista kun lahoava puu on. :smiley: sikli ei esimerkiksi tehnyt siistiä jälkeä vaan nosti karvaa puun pinnasta, mitä pidin uutena juttuna.

Kuivaa toki on mutta omassa verstaassa ei kyllä paljoa ilma vaihdu ja kosteus muutenkin tuntuu olevan vähän korkea ympäri vuoden että en ensimmäisenä syyttäs sitä mutta en tiiä. Hakkasin kirveellä uuden jousen jo muotoihin hajoamisen kunniaksi. Katotaan mitä kultasateesta tulee :stuck_out_tongue:

Edit lisäyksenä että tosiaan tää tuntui joltain 80 paunaiselta… jopa alle, siis yli 30" vedolla. Että oikeasti tosi löllyrä vaikka ei settiä hirveästi ottanut.

2 tykkäystä

Joo, usein se ensimmäinen aavistus on se oikea… Tuoreesta puusta tulee kiiltävä, siisti lastu. Myös tuo jousen jäykkyys on suuntaa antava etiäinen että kaikki ei oo kunnossa.

Jep, mulla on yks pähkinä jousi tehty ennen tätä ja se oll tosi hyvä työstettävä ja toimii edelleen erittäin hyvin. Tämä oli aivan erilaista materiaalina.

Sanoisin ei madon syöneelle aihiolle jatkossa, ellei sitten ole ihan varma :smiley:

Mulla on samanlainen madonsyömä pähkinästaavi. Decrownasin sen höylällä mutten sen kummemmin hakenut yhtä lustoa. 175 cm pituutta ja jos siitä 45 lbs irtoaa niin olen tyytyväinen. Varmaan loppukesän - ensitalven projekteja tämä.

Tämä oli kanssa yhdelle lustolle decrownattu. Toivottavasti sulla on parempaa tulosta :smiley: