Lyly ja Kalhu - Epäpariset Sukset - Asymmetrical Skis - Centralnordiska skidor

Oottekos tämmöstä bongannu youtubesta?

No siinä ois mahtava projekti. Eikös tälläistä @VKot:lla ollut tekeillä? Mitä kuuluu niille välineille?

6 tykkäystä

Viime vuonna jo tuosta puhuttiin facessa ja itse yritin saada muutaman puun omaa yritelmää varten, mutta en sitten saanut puita ja homma jäi siihen…

Hienot sukset ja osaava tekijä!

Epäpariset sukset ovat käsittääkseni olleet käytössä tietyllä pienehköllä alueella melko vähän aikaa. Vähän niinkuin siirtymävaiheen suksimalli siirryttäessä lyhyehköistä ja leveistä karvapohjaisista suksista pitkiin ja kapeahkoihin paljaspohjaisiin suksiin. Mielenkiintoinen keksintö siis.

Omat suksiprojektit on olleet jäissä kiireiden vuoksi jo jonkin aikaa.
Paitsi koivulankusta aloin tekemään kesällä suksiparia, mutta se homma kariutui jo alkutekijöihin kun lankku halkesi päistä vaikka oli jo vuoden kuivunut ulkovarastossa, ja lisäksi huomasin sen olevan aivan haurasta p*****, josta en kyllä suksia tee.

Olen hiihdellyt noilla pari vuotta sitten tekemilläni, kunnes saan uudet tehtyä. Jos ja kun on aikaa ja sopivaa puuta niin teen männystä karvapohjaiset kivikauden mallin sukset.

1 tykkäys

Mielenkiintoista uutta tietoa! Sinällään loogista, että sukset kehittyy kun käyttötarkoitus ja ympäristö muuttuu. Luulisin että pitkät sukset on tulleet hiihtokilpailujen ja matkanteon myötä.
Hankin vastikään eräsukset itselle ja puolisolle, järvisen lapponiat 240cm ja 280cm pitkinä. On siinä vaan kantavuutta lumessa ja hyväthän ne on. Olkoonkin lasikuitua, mutta niilläpä pääsee edes luontoon. :slight_smile:

Oma pappani, Esko Peltonen oli perustamassa Joutsan pommia 1916 ja kuulemma oli myös puusuksien tekijä. Siihen aikaan sukset oli jo tietysti ratasuksia, mutta sentään yhdestä puusta tehtyjä. Tubesta löytyy näitä nykyisiä puusuksitekijöitä enemmän, mutta kaikkihan ne laminoi epoksilla säleistä sukset. Yksipuiset kiinnostaisi itsekin tehdä! Ja vähän mennä kyselemään sedältä niiden papan suksien perään…

Kannattaa muuten lukaista tämmönen kirja jos jostakin vielä löytyy: (löysin kirjastosta)

Kirja kuvaa juuri saman aikakauden yhdesta puusta tehtyjen suksien historiaa valmistusta ym. Luultavasti pappasi on höylännyt liki samanlaisia suksia.
Yksipuiset kolmimetriset koivusukset olisi kyllä komeat pelit :yum:.

Joo metsään pääsyhän se on pääasia. Lasikuidulla tai ilman. Niin kuin itsellä on pitänyt todeta, että kaikkeen ei vain riitä aika. Suksien teon kunnollinen opettelu veisi taas niin rutosti aikaa. Ja verrattuna jousiin hommassa on erilainen vakavuusaste, nimittäin jos suksi katkeaa kun on hiihdetty x km umpihankea, niin saattaa tulla yhtäkkiä hätä. Jousen pettäessä ei yleensä ole niinkään hätä. Itte en uskaltaisi minnekään kovin kauas kävelykelpoisesta reitistä mennä noilla omatekoisilla, sen vertaa on syyt kierteellä ja oksia paljon suksissa. Mutta ei siinä, joskus höylän alle pääsevillä karvapohjaisilla kyllä uskaltaisi.

2 tykkäystä

Tuossa norjasta oikein hyvä pätkä. Ukko elää vieläkin ja on vähän kuin elävä legenda.

1 tykkäys

Saatoin skannata kyseisen kirjan ja siitä saattaisi saada kopion jos haluaa… Halukkaat ilmoittautukoot.