Luumujousi 48#20"

Mikkeltä ostettu luumuaihio, jossa oli aika vähän materiaalia sivuilla ja tästä syystä myöskin lapaleveys hieman vaihtelee 32-35mm välillä. Pituutta 129cm. Luumu on kauniin näköistä puuta ja toimivaa jousimateriaalia ainakin tämän jousen perusteella. Palautuu (ainakin toistaiseksi) levossa ihan eri tavoin kuin esim. Jalava.

Höyrytin hieman kierrettä pois jousesta ja paahdoin hyvin miedosti jousen vatsaa jotta sain alun myötäkäyrää poistettua.

Käsittelin jousen mehiläisvahalla, jonka imeytin kuumailmapuhaltimen avulla. Jänne on pellavainen ylijäämäjänne, muistaakseni 28 säikeinen bockensin pellava. Vetokuvassa toi ylälavan kärjen kierre saattaa häiritä silmää kun ei se oikeesti noin taivu :smile: Ei ehkä täydellinen tilleri mutta menkööt.

11 tykkäystä

Nättinen luumujousi Kristianilla.

Luumu on hyvä jousipuu kokemuksieni mukaan. Soveltuu myös profiloituina (vastakäyrät päät) jännejouseksi paljon paremmin kuin esim. kierteiset syreeni ja tuomipihlaja. Syreenijousia vastakäyristänyt +10 kpl ja kaksi päätyi jännejousiksi ja niissäkin ajan myötä kierre pilannut jännelinjaa hieman. Sama peli tuomipihlajalla.
Luumun kanssa näitä vaikeuksia ei ollut. Voimakkaasta profiloinnista huolimatta puuaines kesti kaiken kurituksen ja vatsaan ei ole ilmestynyt ainoataan puristusmurtumaa.
Tämän Luumujännejousen tein muistaakseni 2014?

Luumu ei tosiaan kierteile, munkaan kokemuksen mukaan. Ja se on kumimaisin puu, mitä olen omin käsin korjannut, tai oikeastaan edes taivutellut. Mukaan lukien marjakuusi. Suorien jousten yksi mahtavista eduista on se, ettei kierteellä ole mitään väliä funktion kannalta. Kun rajataan vahvoihin, keräilijän poimittavan kokoisiin puihin, kierre on yleisempi piirre kuin kierteettömyys.

Juhan jousten vetokuvia nähdessään eka reaktio on kyllä aina: eihän puuvatsa voi kestää noin pientä käyryyden sädettä! Materiaalivaatimukset ovat hirmuiset, noilla käyrillä. Vaan niin se vaan pelaa.

1 tykkäys

Jos saan joskus lisää luumua hankittua, niin tottakai pitää kokeilla myös vastakäyrillä jännejousena. Kunhan on vaan sopiva aihio siihen tarkoitukseen. Tähän kyseiseen toimi parhaiten suora yksinkertainen jousi. Ei kestänyt kovin pitkään tehdä ja viskaa kivasti nuolta. Mahdollisesti tällä tulee kokeiltua kalojen narrausta vielä tänä kesänä kun sain pari nuolta tehtyä ja lisää on työn alla.

Oon tuota luumujännejoustasi useasti katsellut, kuten muitakin jännejousia ja on ne kyllä hienoja👍 Lavan taipumat hiukan erilaiset kuin omissa, mutta jokaisella on omat mieltymykset.

1 tykkäys