Lehtikuusi-jousi

Kattelin oliko lehtikuusesta paljon mitään jousimateriaalina kun alko tippuilee aika isoja oksia tuttavan lehtikuusessa, näköjään siperian-lehtikuusi.

Ominaisuudeltaan lehtikuusessa on paljon sydänpuuta, mitä oksissakin oli. En osaa sanoa oisko lylyä sinänsä kun rungossakin on paljon sydänpuuta kanssa.

Tuvanialainen jousi: https://books.google.fi/books?id=tas8AAAAIAAJ&pg=PA170&lpg=PA170&dq=siberian+larch+bow&source=bl&ots=OPJceUjvwg&sig=ACfU3U2F5sVNEncnPpokXMCWv_SPCaR1NA&hl=fi&sa=X&ved=2ahUKEwiGlNCWnrnqAhWIE5oKHcqsCz0Q6AEwBnoECAYQAQ#v=onepage&q=siberian%20larch%20bow&f=false

Yugakhiralainen jousi:
https://books.google.fi/books?id=-mV5DwAAQBAJ&pg=PA383&lpg=PA383&dq=larch+composite+bow&source=bl&ots=wb6Vtk6K4x&sig=ACfU3U3rD0mubpnQCiRRWo4w9UPHwEnbOw&hl=fi&sa=X&ved=2ahUKEwjE2fGA37zqAhVDxosKHRtpD1UQ6AEwDnoECAUQAQ#v=onepage&q=larch%20composite%20bow&f=false.

On näköjään rakennetu suomalais-ugrikalais tyylinen jousi ja komposiiti M-muotoinen jousi jossa käytetään lehtikuusta. Myöskin simppelimpi yksipuinen pienriistalle.

Aattelin kokeilla jos saman tapaista, jommasta kummasta tyylistä, tekis jousen noista isoista oksista.

(Sama oksa kaikissa)1 tykkäys

Sydän lehtikuusi on hyvin pihkaista ja jopa hauraan tuntuista, kestää ulkoilmaa hyvin. Lehtikuusen kulutuskestävyys on erittäin hyvä, on ollut mökin lattiana 30v eikä polkuja näy. Kasvavassa puussa lehtikuusen oksat kestävät lumikuormaa hyvin, joten ei puuaines ainakaan tuoreena ole heikkoa tai haurasta. Kasvaa tontilla kolmea lajia, euroopan, siperian ja kurilien lehtikuusia.

Hyvässä muodossa kyllä on ja kestää venyttää tuoreena. Kattoo vaa saada keskeltä sivuttain suoremmaks. Viittikä ees selystystä pistää?

1 tykkäys

En tiedä lehtikuusesta jousena mutta älä nyt taivuttele sitä tuoreena ollenkaan. Annat olla ja seuraat painon putoamista kunnes se pysähtyy. Sitten alat taivuttelemaan. Maltti on valtti

Relax relax, havaintona vaan oli vuollessani.

1 tykkäys

Olethan jättänyt jousen selkäpuolen koskemattomaksi?

Liian vino kuitenki oli tuo nii eipä siin. Toinen menoillaan.

Kannattaisi vaiva käyttää johonkin muuhun kuin höttöiseen kuusen veistelyyn. Jos nyt edes pihlajasta, mikäli ei vaahteraa, pähkinpensasta, saarnea, syreeniä, omenapuuta jne löydy.
Tai leveä, pitkä koivu!

Onha sitäki, pihlajasta onki tehny, useita staaveja. Vaahtera ja saarni ois jees, mutta ei oo. Koivusta kyl halunnu tehdä. Katajia kanssa.

Lehtikuusi itse asiassa ei ole kovinkaan höttöistä, mutta oman kokemuksen mukaan kyllä hieman haurasta ja varsin kulutusta kestävää.

Muistan joskus nähneeni dokun, jossa siperialainen teki itselleen sukset kun sattui talvi yllättämään ja ne olivat ainakin tekstin mukaan lehtikuusta, jolloin ei se kyllä aivan toivoton tapaus ole. Sukset kyllä taitavat elää elämänsä märkinä, jolloin en luule haurauden tulevan esiin.

1 tykkäys

Meinaan että jo pihlajastakin on hankala tehdä pitkäikäinen 40# jousi. Saatikka koivusta. Ja vihoviimeisenä lehtikuusesta.

Mutta aikaahan tällä pallolla ollaan hukkaamassa. Saattaa vaan tulla harmitus kun jouset menee poikki järestään.

Heis ny, on mulla ny se verran menny rikki, ym. Ettei ny niin haittaa. Enemmän harjoittelua kanssa, vaikka vuoden tai pari tässä menny. Testailua ja muuta.

1 tykkäys

No jaa, siitä kyllä olen suunnilleen samaa mieltä, että ei lehtikuusesta oikein ole jousipuuksi.

Toisaalta kaippa sitä balsastakin saa jousen, se vain ei ole kovin hyvä.

Mutta kuitenkin kun saa kunnon puuta saa tossa, niin tietysti sitä

Tuosta voisi olla Velari sinulle apua jos et ole vielä lukenut.